Aloe Vera ingrijire si sfaturi
Aloe Vera – ingrijire si sfaturi

Una dintre plantele cultivate la scala mare atat datorita beneficiilor sale asupra sanatatii cat si a aspectului sau si a notei exotice pe care o poate da unei incaperi.

Aloe Vera este o suculenta tropicala a carei frunze carnoase, in forma de lance si cu zimti pe margini, apar dintr-o tulpina centrala. Cu aproximativ 500 de specii, aloe vera prezinta variatii in aspect cu diverse culori sau tipare. Ca planta de apartament, cea mai des intalnita specie este Aloe barbadensis miller.

Gelul continut de frunzele plantei este folosit pentru tratarea unui numar mare de probleme ce tin de piele precum leziuni, eczeme, acnee sau arsuri solare. Proprietatile de calmare a inflamatiilor fac din acest gel un ingredient folosit intr-o multitudine de produse cosmentice si dermato-cosmetice.

Nativa in sud-estul peninsulei arabice, aloe vera a ajuns sa populeze arealuri vaste in jurul globului, de la regiunile aride ale Spaniei si Portugaliei la parti din Africa si China. Rezistenta sa la seceta si preferinta pentru soluri nisiopoase si sarace in nutrienti, au facut din Aloe Vera o specie invaziva in multe regiuni.

Rezistenta sa o face populara ca si planta de apartament, tolerand fara probleme atat umiditatea cat si temperatura din interior, atata timp cat este pozitionata intr-un loc luminos.

Udare

Aloe Vera prefera udarile infrecvente, solul avand nevoie sa se usuce intre udari. Este una dintre acele plante ce sufera mai degraba de pe urma udarii in execes decat a lipsei de apa. In cazul in care apa nu se dreneaza suficient de repede sau ramane in farfuria/masca ghiveciului, radacinile plantei vor putrezi, problema extinzandu-se usor catre intreaga planta. Daca nu luam masuri in timp util, vom pierde planta.

In lunile de vara, cand temperaturile sunt mai ridicate si orele de lumina mai multe, Aloe se poate uda la 7-10 zile. In lunile de toamna tarzie si iarna, planta trece printr-o perioada de repaus, avand nevoie de foarte putina apa, undeva la 2 saptamani sau chiar o luna.

In cazul udarii excesive, frunzele plantei vor avea un aspect translucid, usor apos, cateodata schimbandu-si culoarea spre un verde deschis cu tente albastre. Daca se ajunge in acest punct va fi probabail nevoie de indeartarea frunzelor afectate. Atentie! Niciodata sa nu taiati tulpina.

Sol

Pentru a reproduce cat mai bine arealul sau natural, Aloe Vera are nevoie de un sol cu drenaj foarte bun. Poate tolera excelent un sol pentru plante suculente, sarac nutrienti, care sa contina nisip pentru aerare si drenaj.

Radacinile acestei plante sunt dispuse mai degraba pe orizontala asa ca in cazul mutarii intr-un alt ghiveci incercati sa gasiti unul mai lat si nu neaparat mai adanc.

Fertilizare

Aloe Vera tolereaza foarte bine solurile sarace in nutrienti, dar daca tineti sa fertilizati planta va recomandam sa folositi un ingrasamant diluat la 50% din putere. Fertilizantul se aplica o data sau de maximum doua ori pe an, doar in lunile de crestere din primavara sau vara.

Lumina

O planta iubitoare de lumina, Aloe are nevoie sa fie plasata pe un pervaz luminos care sa ii ofere si cateva ore de soare direct pentru a se dezvolta armonios. Daca razele soarelui nu sunt o optiune, incercati sa o plasati in asa fel incat sa maximizati lumina indirecta.

In lipsa luminii adecvate, Aloe Vera va incepe sa creasca in inaltime, lasand spatii mari intre frunze si afectand astfel stetica plantei (segmentarea fiind ireversibila). Ganditi-va la acele aratari de pe scarile intunecoase ale blocurilor a caror umbra apare numai la ore indecente in serile tarzii si nefericite… de speriat!

Temperatura si umiditate

O temperatura buna pentru aceasta planta la interior se incadreaza undeva intre 15 si 30 de grade celsius. Poate tolera si temperaturi scazute pana la 5 grade celsius, insa cu mai putin de atat riscam degerarea frunzelor.

Probleme si daunatori

Aloe este susceptibila la o gama larga de daunatori, printre care afide, paduchi lanosi si variate infectii fungice. Majoritatea problemelor izvorasc totusi din udarea excesiva, asadar sunt mai degraba in mainile si stropitorile noastre.

Inmultire

Metoda cea mai buna de inmultire a plantei este prin puieti. O planta matura da nastere la mici pui langa tulpina sa, acestia putandu-se separa de planta mama.

Varietati

Cu siguranta iti poti gasi favorita in cele peste 500 de specii. Desi nu toate sunt aclimatizate pentru viata la interior, mai jos enumeram cateva dintre cele ce ne-au impresionat pe noi:

  • Aloe polyphylla – frunzele sale cresc in spirala, planta fiind rotunda si putand ajunge pana la 60 de cm in diametru.
  • Aloe brevifolia – cu frunze mici, late si triunghiulare, este o planta de dimensiuni reduse.
  • Aloe aculeata – este o planta de dimensiuni mai mari, cu frunze mari, groase si zimtate.