Flori deschise de bujor
Bujorul – ingrijire si sfaturi pentru flori abundente

Bujorii au fost prezenti in vietile oamenilor inca din anul 1000 I.HR. in China, insa in europa au ajuns abia pe la 1800 cand au fost descoperiti de catre exploratori. Numele familiei bujorului, Paeonia, este foarte legat de mitologia greaca, unde Paeon era medicul zeilor din Olimp. Se spune ca el l-a infuriat pe profesorul sau dupa ce l-a salavat pe Pluto cu un elixir facut din tulpina unei plante, iar Zeus a reusit sa-l salveze transformandu-l intr-o floare numita peony, adica bujorul.

Oricum ar fi istoria lui, bujorul poarta un loc special si in vietile romanilor, el fiind numit floare nationala incepand cu 2022. In tara noastra exista doua specii autohtone protejate, bujorul de stepa (Paeonia tenuifolia) si bujorul dobrogean/romanesc (Paeonia peregrina Mill. varietatea romanica.). Daca va doriti vreodata sa ii admirati in toata splendoarea lor si in mediul natural, trebuie sa puneti neaparat pe lista Parcul National Comana, Padurea Plenita din Dolj sau Muntii Macinului/ Dobrogrea pe care sa le vizitati la mijloc de mai, cand bujorii sunt infloriti din plin.

Revenind la bujorul obisnuit, ornamental care poate fi cultivat oriunde, adica Paeonia officinalis, care este probabil floarea mea preferata, avand mereu un loc important in amintirile mele, fiind prezent an de an in gradina bunicilor mei. Pe cat de gingasi ar parea, bujorii sunt de fapt plante perene foarte rezistente ce ce pot supravietui zeci de ani in gradini.

Bujorii trebuie sa fie plantati la o oarecare distanta fata de alte plante pentru ca au nevoie de lumina, hrana si umiditate din plin, asadar orice concurent le poate ingreuna procesul. Totodata trebuie sa fie plantati intr-un loc in care sa fie protejati de vant pentru ca tulpinile sunt erbacee si destul de sensibile la intemperii.

Florile bujorului pot avea extraordinar de multe culori in functie de soi, in nuante de alb, roz, rosu, mov, portocaliu, galben. Singura culoare pe care nu o regasim natural la bujori este albastrul, asadar orice planta cu aceasta culoare este colorata artificial si nu va mai face flori de acea culoare in anii urmatori.

Floare si boboc de bujor

Udare

Bujorii au nevoie de mai multa apa in perioada primaverii cand cresc si se dezvolta, insa avand in vedere tpicul lunii aprilie in Romania, nevoia le este mai mult decat acoperita.

In perioadele foarte secetoase din vara, cand solul este uscat in primii 10 cm va trebui sa intervenim cu o udare, insa de obicei bujorii sunt foarte rezistenti la seceta. Udarile frecvente cu apa din plin pot duce la putrezirea radacinilor.

Sol

Bujorilor le plac solurile bogate in humus, fertile, din care sa-si poata procura toate elementele de care au nevoie, asadar va trebui sa adaugam compost in fiecare toamna pentru a-i ajuta in sezonul urmator.

Totodata necesita un sol cu un pH neutru si cu un drenaj foarte bun pentru ca altfel riscam purtezirea radacinilor.

Plantarea bulbilor de bujori se face de regula toamna, insa puteti incerca si plantarea lor in primavara pentru ca odata cu schimbarile climatice au la dispozitie o perioada mai lunga cu caldura din plin in primavara pentru a creste.

Trebuie sa fim atenti la cum selectam bulbii, insa despre asta am vorbit in acest articol.  

Fertilizare

Dupa cum spuneam, bujorii au nevoie de un substrat bogat in humus, insa imbogatirea este recomandata toamna, la final de sezon, astfel solul va avea timp sa isi recupereze nutrientii. In rest, bujorii nu au nevoie de fertilizatori daca solul este potrivit pentur ei.

Lumina

Bujorilor le place soarele din plin pe timpul zilei, undeva la un minimum de 6 ore. El poate trai si in zone cu semiumbra, insa pentru a obtine cele mai spectaculoare flori este indicat sa le oferim soare din plin.

Temperatura si umiditate

Avand in vedere ca vorbim despre plante ce traiesc in gradina, ele sunt destul de bine adaptate conditiilor climatice din tara noastra. Pot rezista foarte bine in soare si calduri din plin, insa odat cu inghetul planta intra in repaos vegetativ pana in primavara viitoare cand temperaturile incep sa depaseasca 5 grade C.

Bujorul are nevoie de umezeala in perioada de inceput a noilor cresteri, insa in lunile noastre de primavara nu duce lipsa deloc, Romania avand parte de un sezon ploios din plin in luna aprilie.

Daunatori

Bujorii pot fi amenintati de foarte multi daunatori precum afide, paianjenul rosu, tripsi, viermi sau chiar melcii de gradina.

Toate efectele daunatorilor pot fi observate la nivelul plantei prin: ingalbenirea sau aparitia unor pete pe frunze, mucegairea florilor de bujor, ondularea sau gaurirea frunzelor. Trebuie sa fim destul de atenti in a observa din timp aceste efecte pentru a reusi sa salvam planta cu insecticide sau fungicide.

Probleme Comune

Bujorii sunt plante destul de rezistente, insa fiind plantati majoritar in gradini ei pot fi susceptibili anumitor boli fungice cauzate de o udari din abudenta, dese si un sol care nu se dreneaza corespunzator.

Daca nu sunt separate la timp, densitatea tufelor poate genera o serie de boli micotice sau fungice, asadar va trebui ca o data la cativa ani, cand observam o aglomerare de tulpini sa separam bulbii.

Totusi, cel mai bun tratament in cazul bujorilor este preventia, adica trebuie sa ne asiguram ca planta este plantata intr-un loc cu soare si intr-un substrat care se dreneaza usor, ca avem o distanta buna fata de restul plantelor din gradina, ca avem un sol imbunatatit primavara, iar toamna trebuie sa curatam temeinic tufa de buruieni, flori si frunze vehci cazute pe sol si, cand vedem necesar, sa rarim tufa.

Inmultire

Inmultirea bujorilor se face majoritar prin bulbi proveniti din rarirea tufelor deja existente in toamna, la finalul sezonului.

Trebuie sa ne asiguram ca bulbii sunt vigurosi si nu au zone putrezite sau uscate si trebuie sa ii plantam in sol la o adancime de  maximum 2 ori cat inaltimea bulbului, aproximativ 5-7cm.

Varietati

 Reamintim mai jos 3 dintre varietatile noastre preferate, dintre care doua le-am mentionat si mai sus:

  1. Bujorul de stepa (Paeonia tenuifolia)– cu frunze subtiri si lungi si flori rosii sub forma de cupat, cu petale mai putine decat la bujorul obisnuit.
  2. Bujorul Dobrogean/Romanesc (Paeonia peregrina Mill. varietatea romanica.)– cu flori rosii aprins si petale mai putin decat la bujorul obisnuit, este ocrotit de lege si este desemnat floare nationala.
  3. Paeonia suffruticosa– un bujor sub forma de arbust ce poate ajunge chiar la 1m inaltime, iar florile sale sunt mai mari decat cele ale bujorului obisnuit.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *