Cala este o floare deosebita, adesea folosita in buchete si aranjamente florale dar poate fi si crescuta in gradina sau in ghiveci. In acest articol ne vom referi la cresterea sa in ghiveci incercand pe cat posibil sa ii recreem mediul sau natural si sa avem o planta sanatoasa care infloreste des.
Cala (sau Zantedeschia aethiopica dupa numele sau stiintific) este o planta perena nativa in Africa, mai precis Africa de Sud, Lesotho si Mozambic dar catalogata ca specie invaziva in Australia si California. Ea creste in iazuri sau pe malurile raurilor, infloreste in primavara, vara si toamna, ajungand la o inaltime de maximum un metru, fiecare tulpina avand in varf o floare.
In natura florile sale sunt albe cu spadice galben cu un miros placut dulceag, insa hibrizii dezvoltati de-a lungul anilor prezinta flori mov-negre, roz, rosii, galbene, portocalii sau visinii. Majoritatea acestor hibrizi sunt si de dimensiuni mai mici, facandu-le astfel perfecte pentru cultivarea in ghiveci.
Sunt plante ce pot fi crescute si in gradina, plantand rizomii primavara dupa ce pericolul inghetului a trecut. Pe timp de iarna sunt sanse mici sa supravietuiasca la temperaturile din tara noastra, asa ca se recomanda scoaterea rizomilor din pamant si pastrarea acestora intr-un loc ferit pentru a fi replantati in primavara.
Toate partile Calei sunt toxice pentru oameni si animale asa ca aveti grija sa nu le lasati la indemana copiilor sau animalelor de companie.
Udare
Pentru Cala plantata la ghiveci va fi nevoie de mentinerea unui sol constant umed pentru a simula habitatul ei natural, insa fara a acumula apa in exces. Neindepartarea apei in execes din farfuria sau masca ghiveciului va duce la putrezirea radacinilor, problema vizibila prin ingalbenirea frunzelor in prima faza si care duce la pierderea intregii plante daca situatia nu este rapid remediata.
Sol
Aceasta planta prefera un sol bogat in materie organica care sa retina indeajuns de multa umezeala oferind totusi un bun drenaj pentru a nu pune in pericol radacinile. Sunt folosite des mixuri de turba cu perlit, prima pentru retentia de umezeala iar al doilea element pentru facilitarea drenajului.
Totodata substratul folosit trebuie sa fie usor acidic cu un pH situat undeva in intervalul 5.6 pana la 6.5.
Schimbarea ghiveciului se face atunci cand observam radacini la suprafata. Cala nu tolereaza foarte bine un ghiveci inghesuit asa ca la primele semne optati pentru un recipient cu pana la 5 centimetri mai mare in diametru fata de precedentul.
Un ghiveci de teracota fara smalt ii va furniza un plus de drenaj cu dezavantajul insa ca, mai ales in lunile calde, udarea va trebui sa fie mai frecventa.
Fertilizare
Cala este o planta ce are nevoie de nutrienti pentru a se dezvolta bine si mai ales pentru a inflori. Se recomanda utilizarea unui ingrasamant lichid in primavara la inceputul sezonului de crestere.
Lumina
Sunt plante tropicale asa ca prefera lumina intensa. Pot fi tinute atat in soare direct cat si in umbra partiala. Umbra partiala este recomandata mai ales in zilele foarte calde de vara.
In cazul in care nu va primi suficienta lumina, Cala va avea o crestere lenta, frunzele vor capata o nuanta galbuie si in cazurile drastice se va ofili.
Temperatura si umiditate
Prefera temperaturi crescute situate undeva in intervalul 15-30 de grade celsius. In cazul temperaturilor mai mici de 10 grade celsius, Cala intra in repaus vegetativ, iar inghetul poate omora planta.
Umiditatea trebuie sa fie si ea la un nivel crescut, desi idealul de 65-70% umiditate relativa este greu de realizat. Se poate incerca mentinearea unui nivel de cel putin 50% in jurul plantei folosind un umidificator sau cu pulverizari frecvente de apa.
Daunatori
Cala poate fi gazda infestarilor cu majoritatea daunatorilor ce apar pe plantele de apartament, mai notabil cu afide si paduchi lanosi. Dupa izolarea plantei cu probleme, acestia pot fi indepartati local, cu un betisor de urechi imbibat in alcool sanitar, in cazul infestarilor de mici dimensiuni sau prin folosirea de spray-uri speciale cu insecticid pentru infestarile de amploare.
Probleme comune
Cele mai multe probleme vin din udarea excesiva si un drenaj insuficient de bun al solului, lucruri ce duc la putrezirea radacinilor si pierderea plantei.
Alte probleme pornesc de la mediul cald si cu umiditate foarte crescuta in care creste aceasta planta. Sunt relativ comune infestarile fungice atat la nivelul plantei cat si al solului mai ales daca circulatia aerului din jur este redusa.
Inmultire
Cea mai comuna modalitate de propagare pentru Cala este cea prin diviziune de rizomi (tulpini subterane).
Planta este scoasa din ghiveci iar solul este scuturat cu grija din jurul rizomului si al radacinilor. Puneti acest rizom intr-un loc cu umbra si o buna ventilatie pentru cateva zile.
Dupa ce s-a uscat puteti taia rizomul avand grija ca fiecare sectiune sa aiba un ochi sau o radacina. Plantati aceste noi sectiuni intr-un ghiveci cu sol bogat in nutrienti si umed.
Varietati
De-a lungul timpului au fost dezvoltati noi hibrizi ce difera in culoare si statura fata de cala comuna cu flori albe si spadice galben. Mai jos am enumerat trei dintre cele pe care noi le-am considerat deosebite:
- Cala ‘Edge of Night’ – ce nu pot fi confundate avand flori violet inchis spre negru.
- Cala ‘Red Alert’ – cu flori rosii si portocalii.
- Cala ‘Sunshine’ – cu flori galben intens.