ghiveci desenat
Cum alegem un ghiveci?

Adesea ghiveciul este un element foarte usor trecut cu vederea sau cel mult ales din considerente pur estetice, insa acest suport poate impacta sanatatea si dezvoltarea plantelor.

In acest articol ne-am hotarat sa vorbim despre tipurile de ghivece disponibile, de la materialul din care sunt ele facute pana la culoare, volum si amplasare.

Prima mare impartire a tipurilor de ghivece poate fi facuta dupa materialul din care sunt facute. 

Ghivece plastic

Ghivece din plastic

Cele mai intalnite si de obicei singurele cu care vin deja noile plante, sunt cele din plastic.

Ieftine si usor de produs, acestea sunt foarte usoare si durabile, putand fi modelate in numeroase forme. Nu e de mirare ca sunt cele mai raspandite (din pacate, daca e sa luam in calcul impactul lor asupra mediului).

Depinzand de numarul si volumul gaurilor de scurgere, pot fi folosite la orice tip de planta, de la suculente si cactusi (ce prefera solul uscat) pana la Calathea sau alte tipuri de plante ce prefera un sol umed.

Putem profita de aceste caracteristici daca stim ca lipsim de acasa perioade mai lungi de timp sau daca pur si simplu recunoastem ca uitam sa udam plantele. Aceste ghivece vor tine solul umed mai mult timp, insa trebuie sa avem grija la reversul medaliei: udarile trebuie sa fie la intervale suficiente de timp pentru a nu duce la putrezirea radacinilor plantelor mai sensibile, cum ar fi Pothos sau Ficus.

Unul dintre cei mai importanti factori in alegerea acestor ghivece este volumul. Cu cat mai mult pamant intr-un ghiveci, cu atat mai mult va retine umiditatea, astfel ca udarea trebuie sa fie mai putin frecventa pentru a nu ne aduce in punctul in care radacinile putrezesc. Acest punct de udare poate fi dificil de gasit daca planta nu da semne (aici plantele dramatice sunt de mare ajutor) pentru ca desi solul de la suprafata pate fi uscat, cel din mijlocul recipientului poate ramane ud.

Culoarea ghiveciului poate parea un aspect arbitrar, insa poate influenta planta din ghiveci daca este plasat in lumina directa fie afara, fie pe un pervaz insorit. Cu cat este mai inchis la culoare ghiveciul, cu atat se va incalzi mai tare, plasticul inmagazinand aceasta caldura si transferand-o plantei. In unele cazuri poate duce la moartea plantei din interior.

Cateva sfaturi pentru cei ce prefera ghivecele din plastic:

Daca umiditatea este prea mare in sol si incepe sa afecteze planta, se poate plasa o farfurie de ceramica sub acesta, ajutand la extragerea umiditatii mult mai rapid. Aceeasi farfurie va impiedica in acelasi timp eventualele radacini ce au iesit prin gaurile de scurgere sa stea in apa.

In cazul in care dorim sa tinem planta afara in soare, ghiveciul de plastic se poate pune intr-o masca de preferat ceramica cu un diametru cu 2-3 centimetri mai mare decat cel al ghiveciului. Masca va proteja ghiveciul de razele directe ale soareluI si va tine o temperatuna constanta.

ghiveci ceramic

Ghivece din ceramica / teracota (neglazurata)

Adesea o alternativa mai costisitoare dar mai stilata a ghivecelor din plastic, ghivecele din teracota (fara smalt) preiau din umiditatea solului si favorizeaza evaporarea ei, uscand solul mult mai repede.

Pe langa aspectul placut si textura pronuntata, aceste ghivece sunt ideale pentru plante ce prefera un sol bine drenat. Chiar si in lipsa unor gauri de scurgere, teracota absoarbe apa din sol si o distribuie pe toata suprafata ghiveciului, permitand o evaporare relativ rapida si o uniformizare a umiditatii ramase in sol.

Cactusii, suculentele dar si plante precum ZZ, Ficusul, Hoya si Pothosul au numai de castigat daca sunt mutate in ghivece ceramice.

Aceste ghivece au cateva dezavantaje majore: sunt foarte casante, usor de ciobit si greu de mutat dintr-un loc in altul din cauza greutatii.

Volumul este un factor important si pentru aceste ghivece insa nu la fel ca si pentru cele de plastic. Desi un volum de sol mai mare insemna o evaporare si o uscare mai lenta, ghivecele ceramice neglazurate uniformizeaza mult mai bine umiditatea intregului sol, mutand in mod constant apa din centru spre exterior.

Culoarea tinde sa nu influenteze foarte mult plantele din interior, dar, ca si in cazul ghivecelor de plastic, daca sunt plasate direct in bataia soarelui pot acumula caldura si influenta planta din interior, chiar daca intr-o masura mica.

Exista cativa factori importanti ce trebuie luati in considerare pentru ghivecele ceramice, incepand cu temperatura si umiditatea care vor afecta evaporarea si drenajul apei. Cu cat temperatura este mai ridicata si umiditatea mai scazuta, cu atat solul se va usca mai rapid. 

Un alt factor foarte important si, de asemenea, preferatul romanilor este curentul. Da, nu glumim! Daca ghiveciul va sta langa un geam deschis, circulatia aerului va favoriza evaporarea apei de la nivelul ghiveciului, favorizand uscarea solului.

Ghiveci metal

Ghivece din metal, ciment si ceramica glazurata

Sunt o multime de alte materiale din care se pot confectiona ghivece, insa atat cele enumerate mai sus cat si altele la care facem referire in acest paragraf au in comun faptul ca nu sunt permeabile.

Din acest punct de vedere actioneaza foarte similar cu ghivecele din plastic, foarte importante pentru plantele din interior fiind numarul si marimea gaurilor de scurgere a apei.

Volumul are aceeasi importanta ca si pentru ghivecele de plastic: cu cat ghiveciul e mai mare si cu mai mult pamant in interior, cu atat umiditatea va fi retinuta mai mult timp.

Avand in vedere ca ghivecele metalice tind sa fie folosite la exterior sub forma jardinierelor, culoarea este un factor important. In bataia directa razelor soarelui un metal inchis la culoare se va incalzi considerabil si va retine acea caldura mai mult timp.

Cum reciclam un ghiveci

Indiferent de materialul din care este confectionat, evident sa nu fie vorba de ghivece biodegradabile, acestea se pot recicla fara mare bataie de cap. Este important ca un ghiveci sa fie curatat foarte bine de pamant si spalat pe interior pana cand toate urmele dispar. Este recomandat sa evitati folosirea detergentilor si a produselor de curatat cand spalati ghivece din materiale poroase, iar pe celelalte sa le clatiti foarte, foarte bine.

Pana si un ghiveci ceramic spart poate fi refolosit. Odata sfaramat in bucati mici el se poate amesteca in solul unei plante noi pentru a facilita un drenaj mai bun.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *