Erica este un gen de plante perene originar din Africa de Sud, care s-a raspandit usor si in Europa, atat in partea mediteraneana cat si in zona centrala sau chiar de nord. In ciuda climatului preferat de ea, prezent in regiunile tropicale si subtropicale, Erica s-a adaptat conditiilor climatice severe, dezvoltand hibrizi rezistenti, dintre care si Erica Carnea, specia despre care vom povesti mai jos, nativa in Alpii Europeni.
Erica Carnea este destul de raspandita si in Romania, fiind crescuta ca planta ornamentala atat in apartament cat si in gradina, insa intotdeauna in ghiveci, ea nereusind sa reziste iernilor aprige de la noi.
Vorbim despre un arbust de dimensiuni mici, ce ajunge undeva la maximum 25 de cm inaltime, cu frunze de forma unor ace ce se mentin verzi pe tot parcursul anului. Florile acesteia se aseamana cu niste clopotei de culoare roz, alba, mov sau chiar rosie.
Poate fi deseori confundata cu Calluna, cu care se aseamana destul de mult, dinferentiindu-le numarul de petale si sepale, Calluna avand patru in loc de cele 5 pe care le gasim la Erica.
Erica este aprecita pentru ca rezista in conditii aprige, pana la -8 grade C, insa rezista si curentilor de aer puternici, prezenti constant pe crestele muntilor. Erica poate trai la altitudini de 1400m si este o sursa de nectar si polen importanta, ea inflorind din toamna pana in primavara, fiind practic printre primele surse de hrana pemntru albine.
Udare
Avand in vedere zonele din care e originara familia Erica, dar si zona Alpilor in care s-a nascut Erica Carnea, udarea acesteia este importanta. Substratul trebuie mentinut umed, insa nu ud pentru a nu-i crea un exces de umiditate la nivelul radacinilor.
Trebuie sa o plantam in ghivece care asigura o drenare buna, precum cele din lut nears, sau oricare alt ghiveci cu gauri suficiente de drenaj.
In functie de temperaturi si anotimpuri, Erica se uda diferit, de la 1-2 zile in timpul verilor toride, la 6-7 in timpul iernii, cand lumina si caldura nu contribuie la evaporare sau transpiratia plantei.
Erica este o planta acidofila care nu suporta neaparat calcarul, asa ca daca stiti ca apa cu care o veti usa este calcaroasa va trebui sa ii adaugati putin suc de lamaie sau otet pentru a-l dizolva inainte de udare.
Sol
Solul perfect pentru Erica este cel acid si cu un drenaj foarte bun pentru a nu-I putrezi radacinile. Fertilitatea nu trebuie sa fie foarte mare, iar un substrat cu pH acid cumparat de la florarie o va ajuta. Daca nu, putem face acasa un amestec de pamant pentru citrice si pamant normal 2:1, alaturi de perlit.
Dupa cum spuneam mai sus, noi recomandam plantarea sa in ghiveci si mutarea in gradina in perioadele propice, cand temperaturile nu mai scad sub -8 grade celsius. Totusi, daca ne dorim sa o plantam in gradina si sa incercam sa o mentinem vie, va trebui sa o mulcim la radacina pentru a ne asigura ca nu ingheata.
Fertilizare
Nu are nevoie de mult fertilizant, insa ii putem adauga unul diluat in perioada de crestere, adica de vara. Trebuie sa ne asiguram ca ii punem totusi un fertilizant pentru plante acidofile, adica unul cu pH pana in 6.8.
Lumina
In mod normal ii place lumina din plin, asa ca o putem lasa linistiti intr-un geam sau direct in gradina sub bataia soarelui. Totusi, cand soarele bate mai mult de 4-5 ore direct in ea, fara filtrare, iar caldura de afara depaseste 35 de grade, cel mai bine ar fi sa o mutam intr-o zona putin mai ferita. Este obisnuita cu soarele direct si din plin, insa amiezile verilor noastre toride nu sunt neaparat pe placul ei.
Temperatura si umiditate
Erica nu este extraordinar de sensibila, insa va trebui sa avem grija la extreme si sa o mutam la locuri mai convenabile cand este foarte frig sau foarte cald. In cazul in care este afara in gradina, o putem feri iarna de frig prin intermediul mulcirii si a unor plase speciale de iernat.
Ii place umiditatea, asa ca va trebui sa ii mentinem substratul umed mai tot timpul, insa sa avem grija si la excese.
Daunatori
Erica Carnea nu este neaparat susceptibila daunatorilor, mai ales daca este tinuta la distanta fata de celelalte plante din gradina sa din apartament. Ea poate fi atacata de acarieni si nu numai, insa va rezista foarte bine, iar daca o ajutam cu un spray special pentru daunatori, acestia vor disparea.
Probleme comune
Erica este destul de rezistenta la problemele comune ale plantelor, insa exista 3 puncte care o pot ameninta.
Principala problema este ca nu ii place concurenta altor specii, asadar este bine sa o tinem la distanta de alte plante, chiar si din aceeasi familie. Fiind o planta ce creste in volum, va trebui sa ii asiguram un spatiu propice de minimul 30cm pana la urmatoarea planta de langa, in functie de cat de mare este.
In al doilea rand, Erica poate fi atacata de o ciuperca la nivelul tulpinei ce apare din cauza subsolului mereu umed de care are nevoie, de aceea drenajul este cheia. Odata aparuta ciuperca, frunzele acesteia devin cenusii si se usuca, iar singurul mod de a o salva este folosirea unui fungicid, iar in cazuri avansate chiar mutarea plantei si inlaturarea tulpinilor si radacinilor afectate.
O boala ce o poate afecta este fainarea, manifestandu-se ca un praf fin, alb asezat pe frunze si poate fi eliminata prin folosirea unui fungicid pe baza de sulf. Tot cu fungicid se poate opri si Rhizoctonia, ce se manifesta prin inegrirea tulpinilor.
Toate aceste boli sunt cauzate de ciuperci ce se pot dezvolta datorita preferiltelor ei pentru sol umed, asadar este foarte important drenajul acestuia si verificarea ei constanta, preventia fiind cheia.
Inmultire
Erica se inmulteste vara, dupa perioada de inflorire, prin butasi. Odata cu terminarea perioadei de inflorire va trebui sa o tundem pentru a-I asigura spatiu propice pentru noile cresteri din toamna.
Vom lua butasii nou taiati din tufa mama, cu dimensiuni de 5-7 cm, si ii vom pune in apa la lumina pentru a face radacini, ulterior putandu-I planta in subsolul preferat ei.
Varietati
Genul Erica cuprinde peste 800 de specii, asadar e foarte greu sa nu gasim una pe placul nostru.
Erica arborea– un arbust mic cu clopotei albi, a carui lemn se foloseste ca si componenta in fabricarea pipelor pentru fumat.
Erica gracilis– cu clopotei mai marunti de culoare roz
Eria carnea ice princess– cu clopotei micuti de culoare alba