Frezie galbena
Frezia – de la plantare la ingrijire

Preferatele florariilor cand vine vorba de buchete elegante sau aranjamente florale, freziile sunt plante perene ce produc flori cu un parfum deosebit. Forma lor, dispunerea liniara si nu in ultimul rand multitudinea de culori fac din aceasta o planta versatila cand vine vorba de idei de amenajare pentru diverse evenimente.

Frezia este nativa in Africa, mai precis Africa de Sud unde creste pe pajisti deschise sau campii lipsite de arbori inalti, in felul acesta beneficiind din plin de razele directe ale soarelui.

Sunt plante cu bulbi insa spre deosebire de alte plante ce cresc din bulbi, cum ar fi zambile si ghioceii, freziile nu au nevoie de o perioada cu temperaturi scazute si nu tolereaza inghetul, neputand supravietui iernii de la noi in exterior.

Desi le vedem la tot pasul spre vanzare incepand cu luna martie, plantarea lor in gradina nu are loc mai devreme de lunile aprilie-mai, acestea producand flori abia dupa alte trei luni.

Florile sale sunt mici si cilindrice ca forma, asezate in sir pe o tulpina subtire si inalta. Petalele lor delicate pot avea o multitudine de culori de la alb, galben, portocaliu, roz, rosu si violet. Ca punct distinctiv, florile sunt orientate in aceeasi directie de-a lungul tulpinii.

Fiecare culoare are o insemnatate proprie, iar printre cele mai cunoscute sunt albul ce este adesea folosit la nunti simbolizand puritatea, galbenul simbolizeaza fericirea si prietenia, iar rozul se foloseste mai degraba pentru pentru membrii familiei.

Parfumul freziilor este intens si dulce fiind adesea folosite in industria producatoare de parfum.

Nu va temeti sa le taiati tulpinile cu flori pentru buchete odata ce acestea apar pentru ca acest lucru va forta planta sa dezvolte altele noi.

Buchet de frezii

Udare

La plantarea bulbilor de frezie se uda din abundenta. Apoi, pe masura ce apar primele semne de vegetatie, solul se mentine umed fara insa a-l suprasatura.

Odata cu aparitia florilor putem uda planta saptamanal iar pe masura ce sezonul inainteaza, florile dispar si frunzele incep sa ingalbeneasca vom reduce udarea si mai mult.

Sol

Calitatea numarul unu de care trebuie sa dispuna solul este un drenaj bun. In acelasi timp si imbunatatirea solului cu materie organica, cum ar fi compostul, va fi benefica pentru frezii.

Daca avem in plan sa o plantam in ghiveci, este de retinut ca planta se descurca excelent in aproape orice mix comercial atat timp cat drenajul este bun iar apa nu se acumuleaza in jurul radacinilor.

Fertilizare

Se poate adauga un ingrasamant lichid in doua momente ale sezonului, prima data atunci cand apar primele semne de vegetatie deasupra solului iar o a doua aplicare atunci cand incep sa se formeze bobocii florilor.

Lumina

Sunt plante ce au nevoie de razele directe ale soarelui. Pot tolera cateva ore de umbra pe zi insa pentru rezultatele cele mai bune, freziile trebuie plantate intr-un loc in care sa lumina sa nu fie obstructionata de constructii sau copaci.

Pentru cultivarea la ghiveci este valabila aceeasi regula, fiind nevoie de plasarea plantelor pe un pervaz al unei ferestre ce primeste mult soare.

Temperatura si umiditate

Temperatura este una dintre cerintele cele mai importante ale acestei plante pentru ca desi noaptea se descurca cu minime de pana la +10 grade celsius, ziua are nevoie de temperaturi egale sau mai mari de 20 de grade.

Umiditatea trebuie si ea sa fie la un nivel ridicat, ideal intre 40% si 50% umiditate relativa in aer, nivel obtinut in mod natural in majoritatea zonelor din tara noastra.

Daunatori

Freziile sunt plante destul de rezistente si de obicei ferite de infestari cu daunatori, insa cateodata pot atrage afide, la care se recomanda pulverizarea unui spray cu insecticid sau melci si limacsi ce pot fi indeparati manual.

Probleme comune

Desi rare, pot aparea cateodata infestari bacteriene ce cauzeaza pete negre, gri sau maro pe foliaj. In mod similar aparitia unor leziuni si ingalbenirea zonei pot semnala o boala fungica.

Cum plantam si inmultim

Avandu-si originea in Africa de Sud, Frezia nu este rezistenta la frig si mai ales la temperaturile de peste iarna de la noi din tara, asa ca perioada cea mai buna pentru plantare in gradina este in lunile aprilie si mai, urmate de o perioada de pana la 12 saptamani pana la inflorire.

Desi exista alternativa de plantare prin seminte, cel mai des sunt folositi bulbii.

Can alegem locatia plantarii trebuie sa tinem cont de necesitatea plantei pentru lumina directa a soarelui. Avand in vedere perioada de crestere se intinde pana la inceputul verii, trebuie sa luam in considerare aplasarea mai departe de copaci a caror coroana nou dezvoltata poate crea umbra.

Plantarea bulbilor de frezie se face adesea in palcuri, plantele avand tulpini subtiri ce pot ajunge la 50 de centimetri, ei beneficiand de prezenta altora in jur pentru a se sustine in fata vantului.

Bulbii trebuie plantati la o adancime de 5 pana la 10 centimetri, cu cat mai mare bulbul cu atat mai adanc ar trebui plantat, plasandu-l cu partea ascutita in sus. Distanta intre bulbi se recomanda a fi intre 8 si 10 centimetri.

Dupa plantare, pamantul cu care a fost acoperit se taseaza bine si se uda din abundenta.

Toamna, in momentul in care toate frunzele s-au uscat, bulbii pot fi dezgropati. Acestia sunt curatati de pamant si tinuti la uscat in ambalaj de hartie. Se tin pe perioada iernii intr-un loc cald si bine vetilat pana la aparitia unui nou sezon de plantare.

Plantarea la ghiveci in interior poate fi facuta in orice perioada a anului, cum mentinam mai sus, bulbii lor neavand nevoie de o perioada de racire. Sunt de evitat totusi lunile caniculare de vara cand planta are tendinta sa intre in repaus.

Distanta de plantare in ghiveci poate fi mult mai mica fata de cea pentru gradina, bulbii de frezie putand fi asezati la 2-3 centimetri distanta unul de altul, avand avantajul unui sol mai bogat in nutrienti si rezultand intr-un ghiveci cu inflorire deasa.

Varietati

In primul rand deosebite prin culoarea florilor, exista si variatii in forma si numarul acestora. Am enumerat mai jos trei dintre cele ce ne-au placut mai mult:

  • Frezia “Royal Blue” – Dupa cum ii spune si numele, culorile florilor sunt de nuante albastre spre violet cu un miez alb.
  • Frezia “Belleville” – O varietate cu flori ce au un numar dublu de petale, de un alb imaculat.
  • Frezia “Rosario” – Cu flori de o nuanta deschisa de roz si un numar dublu de petale pe fiecare floare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *