Flori roz de hortensia
Hortensia – ingrijire si sfaturi

Hortensia este una dintre cele mai populare plante cu flori pentru gradina, atragand atentia prin buchetele mari de flori in nuante de albastru, alb sau roz.

Desi este posibila cresterea ei in ghiveci, recipientul trebuie sa fie unul destul de mare, aproximativ 60 de centimetri in diametru deoarece hortensia isi creeaza un sistem de radacini vast in timp scurt si are nevoie de spatiu adecvat.

Pentru cresterea in ghiveci sunt preferate varietatile mai compacte ce ajung sa creasca la dimensiuni manevrabile. Iarna, varietatile crescute in recipiente pot fi tinute la exterior avand grija sa le protejam de zone cu vant si sa izolam recipientul pentru a preveni inghetarea solului.

Native in regiuni variate din lume cum ar fi Asia unde se intind din China pana in Coreea, si Japonia unde zonele muntoase si padurile de conifere ii creaza un habitat perfect, dar si America de Nord si America de Sud unde prefera in acceasi masura zone muntoase si cresc de-a lungul raurilor ce strabat zone impadurite.

Sunt arbusti adaptabili ce pot fi intalniti de la zone de coasta cu soluri nisipoase pana la paduri cu umiditate mare, dar care lasa putina lumina sa ajunga la sol.

Hortensia este o planta ce prefera umiditatea mai crescuta asa ca atunci cand ii cautati un loc in gradina tineti cont de acest lucru, ferind-o de curenti si vant ce pot accelera evaporarea.

Cultural, florile sale oferite in dar, isi schimba sensul asa ca pot fi oferite in dar pentru a transmite  un mesaj sau pentru a exprima o emotie. Florile albe simbolizează puritatea sau inocenta, cele roz sunt un semn de apreciere, in timp ce florile albastre reprezinta intelegerea și emotiile intense. De asemenea, nuantele de mov sunt asociate cu fidelitatea.

Unul dintre cele mai intereasante lucruri privind hortensia este acela ca florile sale isi schimba culoarea in functie de pH-ul solului. In acest fel plantarea intr-un sol acidic cu un pH de 6 sau mai putin duce la aparitia florilor albastre in timp ce un pH neutru sau alkalin, produce flori roz. Acest lucru nu se aplica in general varietatilor cu flori albe, acestea pastrandu-si culoarea indiferent de pH-ul solului.

Diagrama schimbare culori flori de hortensia

Un aspect foarte important este ca de obicei hortensiile cumparate de la florarii si oferite in dar au sanse mici sa supravietuiasca si sa produca noi flori dupa ce acestea initiale au trecut. Ele sunt fortate sa infloreasca tocmai pentru a arata spectaculos fapt ce in schimb afecteaza intreaga planta.

Florile sale apar in luna Iulie si continua sa infloreasca pe parcursul verii si al toamnei atata timp cat cerintele sale privind lumina si udarea in special sunt intrunite.

Udare

Hortensia are nevoie de umezeala constanta in sol insa in acelasi timp apa nu trebuie sa ramana in cantitati mari langa radacini. Programul de udare trebuie ajustat in functie de precipitatiile pe care le primeste gradina ta. In perioade cu ploi dese udarire trebuie sa fie facute la o frecventa mai redusa. In perioadele fara precipitatii indicat este ca planta sa fie udata de doua ori pe saptamana cu cantitati considerabile de apa astfel incat aceasta sa patrunda mult in sol si sa hidrateze sistemul sau vast de radacini.

In zilele foarte calduroase, planta poate sa-si rasuceasca frunzele ca un sistem de aparare nefiind un semn pentru a fi udata neaparat. Seara, odata cu scaderea temperaturilor, frunzele isi vor reveni la normal.

In cazul udarii excesive, primul semn apare la nivelul frunzelor, acestea fiind moi la atingere, apoi capata nunate de galben si maro inainte sa cada.

Pe de alta parte, udarea insuficienta duce la flori si frunze uscate si o crestere foarte lenta a plantei.

Sol

Desi poate tolera o gama variata de soluri, hortensia se dezvolta cel mai bine in substraturi bogate in nutrienti. Acesta trebuie sa retina umiditate insa nu excesiva, permitand drenarea surplusului de apa pentru a evita putrezirea radacinilor.

Cum aminteam mai sus, culoarea florilor este determinata de pH iar acesta poate fi modificat de noi. Pentru a obtine flori albastre se foloseste sulfat de aluminiu sau bucati/aschii de lemn ca alternativa naturala.

Pentru a obtine flori roz sau mov se adauga var in sol, in acest fel aciditatea scade, varul fiind un carbonat de calciu, aceeasi substanta pe care o avem si noi in unghii. Atentie insa sa folosim varuri de gradina, dintre cele mai simple, pentru ca cele noi pot avea in compozitie si alte substante care ajuta peretii unei case, insa nicicum substratul unei plante.

Fertilizare

Daca solul in care este plantata hortensia este bogat in nutrienti, asa cum ii place plantei, nu va fi nevoie de o fertilizare suplimentara. Prea mult fertilizant bogat in azot va duce chiar la un foliaj des lipsit total sau cu foarte putine flori.

In cazul plantarii in soluri cu mai putini nutrienti se poate adauga in primavara un strat de compost la baza plantei.

Lumina

Hortensia poate fi planta in zone cu soare permanent din gradina insa in aceste locuri va fi nevoie de atentie pentru a-i mentine in permanenta solul umed.

Se descurca excelent totusi in zone cu umbra partiala a unui copac din apropiere in special daca primeste si cateva ore de soare dimineata sau seara.

Prea putina lumina va duce la producerea de flori putine si mici alaturi de o crestere foarte lenta a intregii plante.

Temperatura si umiditate

Este o planta careia ii plac temperaturile moderate, asa ca trebuie ferite pe cat posibil de extreme fie ele de temperaturi ridicate vara fie de cele foarte scazute iarna, in cazul plantarii in gradina.

Iarna se recomanda ca hortensia sa fie acoperita sau incercuita cu materiale care desi permit circulatia aerului sa opreasca in acelasi timp vantul.

Umiditatea preferata este una medie spre crescuta asa ca zonele de sub copaci sunt ideale mentinand un nivel ridicat.

Probleme si daunatori

Hortensia este predispusa la majoritatea daunatorilor ce pot infesta plantele unei gradini, tratamente periodice cu insecticide vor ajuta la evitarea infestarilor.

De asemenea, preferinta pentru un mediu si un sol cu umezela ridicata duce si ea la frecvente boli in general de natura fungica. Aici fungicide sunt de mare ajutor.

Inmultire

Majoritatea hortensiilor cultivate sunt hibrizi iar asta inseamna ca inmultirea prin seminte este rara. 

Doua metode sunt insa preferate pentru propagarea ei, prima fiind prin butasi.

La inceputul toamnei un butas dintr-o tulpina tanara se selecteaza si se taie cu un cutit ascutit si sterilizat in prealabil. Frunzele de la baza sunt indepartate si acesta este introdus intr-un recipient cu substrat umed avand grija ca umiditatea si umezeala solului sa fie tinute la un nivel ridicat.

A doua metoda de propagare este cea prin marcotaj, mai precis marcotaj prin indoire.

Una dintre tulpini se indoaie, iar partea sa mediana se insereaza in sol in timp ce varful este lasat sa se ridice la suprafata. De obicei sunt folosite greutati pentru a tine tulpina in sol. Odata ce aceasta prinde radacini in punctul in care este ingropata poate fi separata de planta mama.

Varietati

Cele mai comune varietati de Hortensie sunt cele de mai jos, ele diferentiindu-se in general prin forma florilor sale si prin dimensiunile pe care le pot atinge.

  • Hydrangea macrophylla – o specie care atinge pana la trei metri inaltime si latime cu frunze pe masura, de pana la 15 centimetri lungime. Culoarea florilor la aceasta varietate fiind influentata de pH-ul solului.
  • Hortensia de Padure (Hydrangea arborescens) – care atinge pana la 1.5 metri inaltime si ale carei flori au culori de la alb la roz si acestea in functie de pH-ul solului.
  • Hydrangea paniculata – ale carei flori sunt in forma de con spre deosibire de celelalte varietati ale caror flori au forma unor globuri.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *