Cui nu i-a fost atrasa vreodata privirea de catre o orhidee inflorita? Prin tiparele deosebite si multitudinea de culori posibile, aceasta planta este o alegere sigura pentru a inveseli un pervaz.
Fie ca o alegem pentru apartamentul nostru ori pentru a o oferi drept cadou, o orhidee isi va gasi cu usurinta locul in orice casa. Realist e alegerea potrivita pentru orice soacra, n-ai cum sa dai gres… decat daca cumperi una de aceeasi culoare cu celelalte pe care le are deja.
Orhideele fac parte din familia Orchidaceae, una dintre cele mai raspandite si numeroase familii de plante cu flori din lume. Sunt aproximativ 28.000 de specii recunoscute si reprezinta aproape 10% din plantele cu seminte de pe pamant.
La toate acestea se adauga peste 100 de mii de hibrizi pe care pasionatii de horticultura i-au adaugat acestei specii, din secolul 19 de cand au fost cultivate pentru prima oara si pana acum.
Udare si umiditate
Orhideele sunt plante ce au nevoie de relativ putina apa, fiind adaptate la medii in care au parte de udari infrecvente cum ar fi fatade de piatra sau chiar trunchiuri de copac. In ghiveci este ideal sa lasam substratul sa se usuce intre udari, astfel protejam radacinile de putrezire.
Ca sa ne dam seama mai rapid daca este moentul udarii, putem ridica griveciul, iar in cazul in care acesta este usor se poate trece la udare. O alta modalitate este sa privim radacinile, iar daca acestea par uscate si incretite, cu siguranta planta are nevoie de apa.
Atentie, daca radacinile par maro sau negre si incretite, poate fi un semn ca acestea au putrezit.
In ceea ce priveste umiditatea, orhideile prefera un index mai crescut, intre 40% si 70%. Atentie ca planta sa nu stea in curent sau langa o ventilatie cu aer cald, acest lucru poate sa le dauneze.
Sol
Spre deosebire de majoritatea plantelor de apartament, orhideea are nevoie de un substrat foarte usor si drenabil. De obicei se foloseste un mix de scoarta de copac, muschi si perlit, la care se poate adauga si turba pentru un plus de nutrienti. Cel mai simplu ar fi totusi sa cumparati un substrat de calitate din comert.
O alta particularitatea a cresterii orhideelor care sigur v-a mirat prima oara cand ati dat cu ochii peste ea este folosirea unui ghiveci transparent. Lasate in acest recipient, fara o masca care sa ascunda continutul, radacinile reusesc sa capteze lumina si sa produca energie prin fotosinteza, la fel cum ar face si in natura agatate de un copac sau un perete.
Fertilizare
Fertilizarea se recomanda dupa ce floarea s-a ofilit, in acest fel acordam plantei o mana de ajutor pentru a se pregati de urmatorul ciclu de inflorire. Ca si in majoritatea celorlaltor cazuri, fertilizarea este ideal facuta la inceputul sezonului de crestere, primavara sau vara si niciodata in lunile cu temperaturi scazute si lumina limitata.
Lumina
Sunt plante iubitoare de lumina, prosperand in lumina puternica dar indirecta. Lumina directa, mai ales in lunile de vara, poate duce la arderea si uscarea frunzelor.
Temperatura
Orhideea prefera temperaturi intre 10 si 20 grade celsius, dar tolereaza bine si temperaturi mai mari, intalnite de obicei in apartament.
Probleme si daunatori
Tind sa fie plante rezistente, insa o alta planta infectata cu daunatori comuni poate afecta si orhideea. Ca regula generala, izolati plantele ce prezinta semne de daunatori pentru a preintampina infectarea celorlalte.
Inmultire
Inmultirea prin seminte este extrem de dificila datorita marimii acestora, metoda preferata fiind cea a diviziunii.
In prealabil se umezeste solul pentru a putea scoate mai usor planta din ghiveci, apoi se examineaza radacinile si se separa de cele ce par uscate sau putrezite. Se incearca separarea radacinilor cu tot cu plante, dar daca acest lucru nu este facil se poate apela la un cutit sterizilzat in prealabil.
Varietati
Orhideea nu duce lipsa de variatii, pornind de la cele aproximativ 30 de mii de specii si ajungand pana la 100 de mii de hibrizi. Exista diverse culori si variatii de forme ce se potrivesc oricarui iubitor de plante, dintre cele mai cunoscute tipuri ar fi: Dendrobium, Epidendrum, Masdevallia, Cycnoches si Catasetum.
Sfaturi
In timpul infloririi mentineti o temperatura mai ridicata ca de obicei si o umiditate mai crescuta. Tot in aceasta perioada udarea trebuie sa fie mai rara si cu cantitati mici de apa, evitand totodata asezarea in soare direct.
Dupa inflorire este bine sa taiati bratul pe care au fost florile si se poate incerca mutarea intr-un alt ghiveci putin mai mare.