Originar din America, tuia (Thuja) este parte a gimnospermelor, adica un conifer, din acelasi ordin cu bradul, molidul sau pinul, insa dintr-o familie diferita, Cupressaceae. Tuia are o forma a frunzelor diferita fata de cea a verisorilor sai cu frunze aciculare, frunzele sale fiind mai degraba solzoase.
Foarte des intalnite in tara noastra, speciile de tuia s-au adaptat conditiilor meteo pe care le intalnim in Europa, fiind folositi de multi ani pentru gardurile vii sau ca element decorative verde in gradini.
In functie de specie tuia poate ajunge si la 50 (Thuja gigantea), insa variantele pe care le gasim deseori la noi sunt ori thuja orientalis care ajunge pana la 10m ori thuja occidentalis, folosit cel mai des pentru gardurile vii.
Sa nu uitam ca plantele pentru gardurile vii si nu numai au nevoie de taieri anuale pentru mentinerea aspectului, asadar primavara va fi perioada propice si pentru tuia occidentalis.
Tin minte ca la bunici in gradina aveam niste arbusti de tuia pe de o parte si de alta a scarilor pe care le urcam sa ajungem in strada si mereu ne ascundeam printre si pe dupa ei sa ii speriem pe ceilalti copii de pe drum.. Primavara cand erau proaspat taiati eram mereu tristi pentru ca nu ne puteam furisa pe dupa ei fara sa fim observati… ah, ce vremuri 😊
Udarea
Tuia iubeste apa, insa va fi distrusa de supra udare, asadar trebuie sa avem in vedere tipul de sol in momentul plantarii. Imediat dupa plantare va trebui sa o udam zilnic pentru 2 saptamani, apoi sa rarim udarea la 2-3 zile, pe timpul verii. Neaparat trebuie sa ne asiguram ca apa nu va balti la radacini sau in apropierea lor pentru ca astfel ele vor putrezi in scurt timp.
Sol
Dupa cum povesteam si mai sus, tuia iubeste apa, insa are nevoie de un drenaj bun, asadar solul trebuie sa indeplineasca aceasta conditie importanta: sa aiba o textura mai degraba nisipoasa pentru a asigura o drenare mai usoara a apei. Un sol argilos si gonflant ar putea ucide tuia.
Totodata trebuie sa avem in vedere ca un sol nisipos e mai degraba lipsit de materie organica, asadar va trebui sa o suplinim prin adaugarea de compost. Sau daca avem un sol mai argilos, putem sa adaugam la plantare un strat de nisip care sa ajute radacinile.
Fertilizare
Tuia are nevoie de materie organica, iar daca solul in care o plantam nu dispune de asta va trebui sa ii suplimentam cantitatea cu ingrasaminte. Exista ingrasaminte speciale pentru conifere pe care I le putem administra in perioada de crestere (primavera si vara), insa putem sa ii administram si un ingrasamand pentru plante verzi cu eliberare lenta (precum betisoare).
Lumină
Avand in vedere ca de multe ori este parte a unei arhitecturi de peisaj cu expunere larga la soare, tuia iubeste lumina directa. Poate supravietui si in locuri cu semi umbra, insa lumina ii va asigura un verde nemaipomenit.
Temperatură și umiditate
In general tuia este adaptata conditiilor climatice din Romania, insa cel mai agresit factor pentru ele este gerul, iar tuia orientalis este cam cea mai sensibila dintre specii. Celelalte sunt putin mai rezistente la ger, asadar se preteaza fara probleme si pentru gradinile din nordul tarii.
Din punctul de Vedere al umiditatii, ea ar trebui sa fie mai degraba moderata, pentru ca in combinatie cu udarile poate accentua putrezirea radacinilor.
Probleme și dăunători
Datorita preferintelor ei pentru apa, tuia poate dezvolta o serie de boli fungice precum putregaiul sau arsurile in conditii de umiditate prea mare. Tuia mai poate fi afectata si de daunatori precum acarienii sau afidele.
Totodata tuia poate fi afectata si de lipsa anumitor nutrienti in sol, de aceea daca vedem ca frunzele isi schimba culoarea trebuie sa o tinem sub observatie. Daca udarea e ok si nu exista daunatori, atunci va trebui sa o ajutam cu ingrasaminte speciale.
Înmulțire
Tuia poate fi inmultita prin seminte, butasi sau marcotaj, cea mai usoara forma de inmultire fiind butasirea.
Butasii pot fi atat procurati din sere cat si facuti acasa din tulpinile pe care le taiem in momentul in care curatam planta mamei. Este foarte important ca tulpinile sa aiba ochiuri de crestere pe care sa le punem la inradacinat in apa si mai apoi in sol, inainte de a le transplanta in gradina.
Varietăți
Exista o serie de specii si varietati de tuia, de diferite marimi si forme, insa probabil cele mai cunoscute sunt cele mentionate d enoi pe tot parcursul articolului:
Thuja orientalis– arbore sau arbust de pana la 10m cu Frunze solzoase, verzi. Rezistent la seceta dar sensibil la ger.
Thuja occidentalis– arbust cu Frunze mai mari, tot soloase, folosit pentru gardul viu.
Thuja gigantea/ plicata– arbore ce poate ajunge pana la 50m inaltime cu un miros puternic de rasina.