Pe numele sau stiintific, Dracaena sanderiana, bambusul norocos ce a ajuns sa fie cunoscut in toata lumea nu este cu adevarat o specie de bambus, fiind mai degraba inrudit cu suculentele.
Acesta este o planta tropicala, nativa in Vestul Africii, ce a devenit in anii 90 populara datorita beneficiilor ce ii sunt atribuite in filozofia Feng Shui, fiind considerata o planta ce aduce noroc si prosperitate.
In functie de numarul tulpinilor semnificatia se schimba:
- O planta cu doua tulpini semnifica iubirea.
- Trei tulpini reprezina Fu – fericirea, Lu – avutia si Soh – viata indelungata.
- Cinci tulpini reprezinta echilibrul, pacea, armonia si puterea in toate compartimentele vietii.
- Sase tulpini reprezinta noroc si bogatie.
- Sapte tulpini reprezinta o mare bogatie.
- Opt tulpini reprezinta cresterea.
- Noua tulpini reprezinta un mare noroc.
- Zece tulpini reprezinta perfectiunea.
- Douazeci si unu de tulpini reprezinta o binecuvantare puternica.
De obicei nu se cumpara si nu se daruiesc aranjamente formate din patru tulpini, in cultura chinezeasca cuvantul pentru patru fiind apropiat de cel pentru moarte.
Tulpinile bambusului norocos sunt deseori spiralate sau arcuite in diverse moduri. Acestea nu sunt cresteri naturale ci modelari metodice prin expunerea la lumina mai intensa unor parti in defavoarea altora.
Indiferent de forma in care este modelat, bambusul norocos are tulpini inalte si segmentate in forma de trestie cu funze in forma de lance.
O alta particularitate a acestei plante este si faptul ca poate trai in sol, pietre sau argila expandata sau intr-un mediu exclusiv acvatic.
Daca se alege varianta acvatica este important ca apa furnizata sa fie filtrata de substantele chimice cu care cea potabila vine la pachet, in special clorul. Daca optiunea unei ape filtrate nu este disponibila, alternativ apa de la robinet se poate lasa intr-un vas fara capac 24 de ore pentru ca mare parte a clorului sa se evapore.
Udare
Este o planta ce prefera un mediu umed si chiar poate trai doar in apa. In cazul alegerii unui mediu cu sol, udarea trebuie sa fie frecventa pentru ca acesta sa nu se usuce, insa excesul de apa trebuie sa se dreneze si sa nu balteasca in jurul radacinilor.
In cazul cresterii intr-un vas cu apa sau cu apa si pietre, apa trebuie sa acopere tulpina la un nivel de cel putin trei centimetri. In cazul unui vas transparent, deseori pot aparea alge, asa ca va fi nevoie de schimbarea apei atunci cand aceasta este tulbure sau capata o nuanta verde.
Sol
Bambusul norocos poate fi tinut intr-un ghiveci cu sol bogat in nutrienti cu drenaj bun care sa fie tinut mai tot timpul umed. Planta se descurca de minune si atunci cand este tinuta intr-un recipient cu pietre umede sau chiar intr-un vas cu apa facand-o perfecta pentru tot felul de amenajari.
Radacinile sale sunt rosii, asa ca nu e nici un motiv de alarma daca le observi serpuind in recipient.
Fertilizare
O sigura picatura de fertilizant lichid este suficienta pentru un aranjament tinut in sol. Pentru cele tinute in recipiente cu apa se poate aplica o picatura la doua luni. Excesul de ingrasamant poate duce la ingalbenirea frunzelor.
Lumina
Bambusul norocos prefera o lumina puternica insa indirecta, fiind o planta sensibila la razele soarelui iar frunzele sale ar putea fi arse chiar si dupa expuneri de scurta durata. Poate tolera mai bine lumina slaba decat cea intensa.
Daca segmentele sale incep sa se lungeasca sau verdele incepe sa fie mai fad, atunci va fi nevoie de lumina cu mai mare intensitate.
Poate tolera si lumina complet artificiala cum ar fi cea de neon, insa are nevoie ca aceasta sa fie aprinsa in majoritatea timpului.
Temperatura si umiditate
Fiind o planta tropicala va avea nevoie de o temperatura constanta si ridicata, marja ideala incadrandu-se undeva intre 20 si 30 de grade celsius. Preferinta pentru o temperatura constanta inseamna si ca bambusul norocos treubuie sa fie plasat departe de usi, ferestre, aere conditionate sau ventilatii.
Probleme si daunatori
Din pacate sunt plante susceptibile la toti daunatorii comuni pentru plantele tropicale de apartament, iar preferinta pentru temperaturi crescute si sol constant umed poate doar amplifica acest lucru.
Verificati constant tulpina si frunzele pentru orice urma de daunator, in special afide, paduchi lanosi sau infestatii fungice. Ca si in cazul celorlalte plante acestea se pot indeparta punctual prin pulverizari cu apa, ulei de neem sau aplicarea unui insecticid/fungucid profesional (noi il folosim cu succes de mult timp pe acesta).
Inmultire
Propagarea este destul de simpla, cea mai buna metoda fiind prin puietii ce se dezvolta pe parcursul anului pe tulpina principala. Aceasta este o metoda foarte buna de pastrare a aspectului initial al bambusului norocos si in acelasi timp de a ne alege cu alte plante pe care le putem creste sau darui.

Lastarii nou crescuti se pot taia cu un cutit sau o foarfeca foarte ascutita si sterilizata in prealabil, acestia punandu-se in recipiente proprii cu apa. In momentul in care au crescut radacinile, aceste noi tulpini se pot muta in aranjamentele proprii finale.