Terariul: gradina de apartament. Principii si caracteristici
Locuiesti la bloc si duci lipsa unei gradini? Ai ghivece de toate marimile, formele si tipurile, si iti doresti ceva iesit din comun? Construirea unui terariu este ocazia perfecta pentru a pune in practica imaginatia si creativitatea. Gandeste-te la el ca la o nanogradina de apartament, o mica lume creata de tine, cu scopul de a creste si a proteja diferite plante. Este un ecosistem miniatural care ne permite sa aducem un colt de natura in interiorul locuintei. In general, terariul se construieste dintr-un recipient de sticla, in interiorul caruia vom regasi aranjamente frumoase cu plante, muschi si alte elemente naturale.
Ce este un terariu?
Un terariu este un recipient etans din sticla, care contine plante si diverse elemente naturale (muschi, pietre etc.) Acest ecosistem este proiectat pentru a reproduce mediul natural al plantelor, oferindu-le conditiile perfecte pentru a prospera. Unul dintre avantajele construirii unui terariu este ca acesta are nevoie de foarte putina intretinere. Datorita faptului ca recipientul este etans, plantele din interior sunt capabile sa recicleze umiditatea si nutrientii. Ecosistemul se auto-sustine pe sine insusi! Este ideal pentru persoanele care iubesc plantele, dar nu au suficient timp la dispozitie sa le ingrijeasca.
Cum functioneaza un terariu?
Terariile sunt replici ale mediului natural al plantelor pe care le contin. Un element cheie al acestui sistem il constituie containerul sigilat din sticla, caer creeaza un microclimat ce permite plantelor sa reutilizeze si sa recicleze umiditatea si nutrientii din interior. Principiile pe care se bazeaza buna functionare a unui terariu sunt fotosinteza si transpiratia. Fotosinteza este procesul prin care plantele convertesc lumina soarelui in energie, in timp ce prin procesul de transpiratie plantele elibereaza umiditate in atmosfera. In ecosistemul inchis care este terariul, aceste doua procese creeaza un echilibru ce permite plantelor sa se dezvolte.
Sistemul inchis ajuta la reglarea nivelurilor de umiditate si temperatura. Sursa continua de umiditate vine din faptul ca recipientul etans capteaza umiditatea eliberată de plante, care apoi se condenseaza si cade inapoi pe sol. Terariul este, din acest punct de vedere, ideal pentru plantele tropicale, care au nevoie de un mediu permanent umed. Este important de retinut ca recipientul ar trebui sa fie fabricat din sticla sau plastic transparent, pentru a permite expunerea maxima la lumina. Solul ar trebui sa fie compus dintr-un amestec special pentru terarii. Plantele ar trebui alese pe baza compatibilitatii lor cu recipientul, dar si cu celelalte elemente vii din acesta.
Beneficiile terariilor
- Este o activitate relaxanta – construirea unui terariu este o modalitate deosebita de relaxare, iar pastrarea lui in apartament ajuta la reducerea stresului si la imbunatatirea dispozitiei.
- Arata spectaculos si pot fi utilizate la decorarea interioara – poti crea un terariu intr-o multitudine de stiluri, aducand o nota de culoare si frumusete oricarei locuinte. Poti oferi terariul si drept cadou, fiind ideal pentru oricine iubeste plantele si isi doreste un colt verde in apartament.
- Este simplu de realizat – ai nevoie de doar cateva elemente pentru a crea o gradina in miniatura!
De ce avem nevoie pentru crearea unui terariu?
- Un recipient de sticla etans
- Sol adecvat pentru plante
- Elemente naturale – pietre, licheni, muschi
- Plante
Cum construim un terariu?
Crearea propriului ecosistem poate fi o activitate distractiva si extrem de relaxanta. Usurinta cu care putem construi un terariu face ca experienta sa fie una utila chiar si pentru cei mai tineri gradinari. Este o ocazie prin care ii putem obisnui pe cei mici sa aiba grija de plante, dar si una prin care ne putem conecta noi insine la natura.
Iata pasii de baza pentru construirea unui terariu:
- Alegerea recipientului – poti utiliza orice recipient din sticla sau plastic transparent. Atentie, trebuie sa fie suficient de mare pentru a gazdui plantele si ale elemente pe care vrei sa le folosesti.
- Pregatirea solului – dupa alegerea recipientului, este momentul sa alegi si sa pregatesti solul. Utilizeaza un amestec bine drenant, special conceput pentru a fi folosit in terarii. Gasesti acest tip de sol in majoritatea magazinelor dedicate gradinaritului. Pune pe fundul vasului pietricele, utile pentru drenaj. Apoi, adauga un strat subtire de carbune activ, care ajuta ca apa sa se pastreze curata, iar peste acesta adauga un strat de pamant. Ai grija sa nu il indesi prea tare in terariu. Exista posibilitatea de a folosi un recipient deschis, caz in care carbunele activ nu este necesar. Dar, daca vasul este inchis, acesta este obligatoriu.
- Adaugarea plantelor – ai ales recipientul, solul, este momentul pentru adaugarea plantelor. Alege-le pe acelea care sunt potrivite conditiilor din terariul pe care l-ai creat.
- Adaugarea altor elemente – dupa ce te-ai asigurat ca planta are suficient spatiu, poti completa terariul cu alte componente naturale, cum ar fi pietricele, licheni sau muschi.
- Udarea si intretinerea – terariul tau este creat! Este important sa il uzi regulat si sa il pastrezi intr-un loc in care poate primi suficienta lumina de la soare.
Creeaza-ti propria minigradina in interiorul locuintei tale si bucura-te de un element decorativ impresionant. Totodata, terariile constituie si cadouri unice, durabile si spectaculoase. Cu cheltuieli minime, ai un ecosistem natural in propriul tau apartament!