Muscate albes i rosii
Muscata – ingrijire si sfaturi

Muscata este una dintre cele mai populare plante cu flori, nu doar la noi in tara ci in toata lumea. Aproape ca nu exista strada unde sa nu vedem florile rosii, roz sau albe, contrastate puternic de verdele intens al frunzelor la pervazele geamurilor.

Popularitatea i se datoreaza mai multor factori, iar faptul ca infloreste pe parcursul intregului an daca ii oferim conditiile optime, este cel mai mare avantaj. Rezistenta sa este un alt punct forte, fiind rezistenta la seceta si caldura, tolerand si chiar prosperand in lumina directa a soarelui. Vara, pentru a tolera mai bine zilele caniculare in timp ce sunt plantate pe balcon sau ingradina, pot fi stropite pe toata suprafata frunzelor cu apa adusa la o temperatura cat mai apropiata cu cea de la exterior.

Frunzele sale sunt de forma rotunda sau de inima, de un verde puternic si, la unele varietati, parcurse de dungi circulare inchise la culoare. Daca sunt presate emit un miros distinctiv, fapt pentru care erau folosite drept plante aromatice in bucatarie sau ca ingredient in diverse leacuri.

Forma si culoarea florilor depind foarte mult de soi si de hibridul folosit, culorile pornind de la alb, roz si merg spre rosu aprins. Petalele sunt mici iar florile sunt grupate in manunchiuri rotunde de pana la 10 centimetri pe diagonala.

Rezistenta sa atat la caldura cat si seceta vine din faptul ca aceasta este o planta nativa in Africa de Sud unde beneficiaza din plin de cele doua lucruri si, in plus, de un sol ce se dreneaza usor. In habitatul lor natural sunt plante perene, insa cultivarea lor la interior este adesea anuala. Cu putina pregatire, iarna pot fi depozitate in zone fara lumina si cu temperatura scazuta dar constanta, cum ar fi o pivnita, pentru a trece de pericolul inghetului si de lunile cu lumina insuficienta. Primavara pot fi scoase si aduse pe pervaz la interior sau chiar in balcon daca temperaturile pe zi si noapte ne permit.

Udare

In zilele de vara, muscatele se uda si zilnic daca sunt tinute la exterior in bataia directa a soarelui, in timp ce la interior pot trece si 3-4 zile intre udari. Cu cat ne indepartam mai mult de zilele caniculare ale verii cu atat distanta intre udari devine mai mare.

Iarna, daca alegam sa tinem planta la interior, udarile vor fi rare, cand solul se simte usuca la suprafata (in primii 2-3 centimetri). Daca alegem sa punem muscata la pastrat in pivnita sau beci, putem sa o udam la o luna cu cantitati mici de apa, functiile vitale ale plantei fiind foarte mult incetinite, iar cu ele si consumul de resurse.

Muscata va avea de suferit mai degraba din cauza udarii excesive decat din cea a udarii insuficiente, asa ca trebuie mereu sa te asiguri ca ghiveciul are suficiente gauri pentru drenaj si apa nu ramane in farfuria sau masca ghiveciului.

Sol

Muscata are nevoie de un sol care sa permita drenarea rapida. Sunt de evitat substraturile cleioase ce tin umiditatea pentru mult timp in jurul radacinilor. Radacinile sale sunt sensibile la putrezire, planta semnaland acest pericol prin ingalbenirea frunzelor de la baza spre varfuri si pierderea acestora dupa cateva zile.

Nu sunt plante care sa isi depaseasca spatiul in ghiveci foarte repede, putand fi repantate la 2 ani daca se dezvolta bine, unele varietati chiar infloresc mai mult daca radacinile sunt mai ingramadite.

Fertilizare

In lunile de crestere precum primavara tarzie si vara se recomanda fertilizarea periodica. Acesta nu este o practica obligatorie, insa ajuta muscatele sa se mentina sanatoase si sa produca multe flori fara perioade de pauza.

Lumina

Aceasta este o planta ce prefera bataia directa a razelor de soare insa, pe parcursul zilei, cateva ore de umbra o ajuta sa se racoreasca si sa nu isi arda frunzele.

Muscata ne anunta ca nu primeste suficienta lumina prin alungirea tulpinilor, lipsa florilor si o culoare mai palida de verde.

Muscata la balcon

Temperatura si umiditate

Este o planta ce iubeste un climat temperat spre cald, deci nu ar trebui sa aiba probleme vara la exterior daca are si cateva ore de umbra pe parcursul zilei.

Nu acelasi lucru se poate spune si despre frig, la temperaturi mai mici de 5 grade muscata fiind in pericol de inghet. Odata ce tulpina a degerat, va capata un aspect translucid, galbui si va putrezi.

Cum mentionam si mai sus, o practica prin care putem pastra planta peste iarna este sa o pregatim, taiand tulpinile la un maximum de 10 centimetri si punand ghiveciul intr-un loc fara lumina si o temperatura scazuta dar constanta cum este cea a unei pivnite. In acest mediu poate fi tinuta pana primavara cand pericolul inghetului a trecut, udand-o doar de doua sau de trei ori in toata aceasta perioada.

Probleme si daunatori

Muscata nu este o planta predispusa la daunatori, insa poate fi infestata de alte plante bolnave din jurul sau.

Marea sa problema vine din udarea excesiva sau dintr-un sol ce nu permite drenarea rapida a excesului de apa.

Inmultire

Sunt doua modalitati principale de inmultire pentru muscate:

  • Prin seminte – o metoda usoara, insa care la unele varietati are o perioada de germinare de cateva saptamani.
  • Propagare prin butasi – ca si in cazul altor plante ce se propaga in acest mod, un butas se taie din tulpina cu un cutin sau o foarfeca sterilzata in prealabil. Trebuie sa gasim o tulpina cu cel putin un nod si doua frunze deasupra lui. Frunzele de pe nod vor fi indepartate astfel celelalte doua frunze vor asigura fotosinteza. Acest butas se plaseaza direct in sol (acoperind primul nod) si se uda regulat pana la dezvoltarea radacinilor.

Varietati

Avem la dispozitie o multime de varietati din care sa alegem, fiecare adaptate sa reziste la diverse medii si sa produca flori de culori si marimi variate.

  • Muscata curgatoare – cu lastari lungi si frunze cu aspect lucios, florile sale au culori mov, rosii, roz si albe.
  • Muscata regala – cu frunze de un verde mai deschis si incretite, florile sale avand mai multe nunate, intens colorate la baza, culoare ce se deschide spre varful petalelor.
  • Muscata Calliope – un hibrid cu flori a carei varietate populara sunt de un rosu inchis