Cand ni se pare ca ceva este in neregula cu organismul nostru, mergem la control, facem analize si investigatii. De cate ori am acordat la fel de multa atentie plantelor de apartament? Fireste, nu putem duce un ficus sau o orhidee la un centru medical. Insa, putem incepe prin a masura pH-ul solului in care creste planta.
Ce este acest pH?
Tot ce trebuie sa retii este ca, in acest caz, pH-ul reprezinta o masuratoare a alcalinitatii sau a aciditatii solului. Intervalul este masurat pe o scara de la 1 la 14, 7 fiind marker neutru – orice sub 7 este considerat sol acid, in timp ce orice depaseste 7 este considerat sol alcalin.
Cel mai bun interval pe scala pH-ului pentru cresterea bacteriana din sol, care ajuta la descompunere, este mijlocul. Procesul de descompunere elibereaza substante nutritive si minerale in sol, punandu-le la dispozitia plantelor “infometate”.
Cand valoarea pH-ului este in afara intervalului mediu, procesele care au loc la nivelul solului sunt inhibate, blocand astfel nutrientii din sol. In acest moment, planta nu ii mai poate prelua si nu ii mai poate folosi in avantajul sau.
De ce este important?
PH-ul influenteaza sanatatea si cresterea plantelor. Ti s-a intamplat vreodata sa le oferi plantelor tale cantitatea potrivita de apa, lumina si caldura, si cu toate acestea ele sa nu se dezvolte? Cel mai probabil, solul nu era adecvat pentru speciile respective.
Fiecare planta are anumite cerinte si nevoi specifice in ceea ce priveste solul. De exemplu, anumite specii de ficus si hibiscus au nevoie de un sol mai acid, in timp ce dracaenele si violetele ar “gusta”, mai degraba, un sol mai alcalin.
Trebuie sa retii ca solul alcalin este un sol dulce, la care nu multe plante se adapteaza. Plantele care cresc intr-un astfel de sol trebuie atent urmarite, deoarece pot suferi cloroza de fier, adica de o deficienta a fierului. Ai asistat cu neputinta la ingalbenirea si caderea frunzelor plantelor tale preferate? O posibila cauza poate fi aceasta deficienta.
Solul acid, pe de alta parte, este un sol sarat. Cu cat este mai acid, cu atat este mai mare cantitatea de sare pe care o contine. Un sol prea acid va face ca plantele sa nu poata absorbi apa, ceea ce duce la uscarea marginilor frunzelor si schimbarea culorii acestora in maroniu.
Tocmai de aceea, este important sa stii tipul de sol de care plantele tale de apartament au nevoie. Inainte de toate, este esential sa testezi pH-ul solului si sa faci ajustarile necesare, pentru ca plantele sa se dezvolte armonios.
Cum testam solul?
Raspuns: rapid si simplu. Ai nevoie doar de un kit sau de un aparat de testare, si de mostre de sol din ghivece.
- In primul rand, alege un esantion reprezentativ pentru testare, evitand zonele tratate recent cu ingrasamant sau alte materiale, deoarece acestea pot influenta citirea. Testeaza solul din fiecare ghiveci, pentru ca fiecare planta va avea nevoile sale specifice.
- Pune mostrele de sol in epubrete, dupa ce te-ai asigurat ca ai curatat pamantul de resturi vegetale, pietre etc. Dupa adaugarea cantitatii necesare in epubreta, urmeaza adaugarea solutiei chimice. Agita continutul tubului si asteapta pana ce se aseaza particulele de sol. Dupa ce lichidul se limpezeste, compara-l cu graficul. Culoarea sa va indica pH-ul.
Poti opta si pentru un tester electronic, extrem de simplu de folosit – e suficient sa-l introduci in pamant, pentru ca el sa afiseze pH-ul solului.
Ai planta, ai solul, dar ceva nu mai functioneaza?
Avem o veste buna! PH-ul solului poate fi modificat – prin adaugarea de ingrasaminte specifice, calcar sau sulfat de aluminiu. Este esential sa testezi pH-ul inainte de a planta sau de a fertiliza solul, astfel incat sa fii sigur ca acela e locul potrivit pentru planta de apartament. Masurarea trebuie sa fie constanta, pentru o intretinere optima si pentru a face ajustarile necesare. Daca solul este prea acid, poti adauga calcar pentru a-l echilibra, iar daca este prea alcalin, poti folosi sulfatul de aluminiu.
PH-ul solului se poate dezechilibra din mai multe motive. Utilizarea continua a ingrasamintelor anorganice face ca solul sa devina, in timp, mai acid. Poti opta pentru folosirea unei rotatii de ingrasaminte anorganice si organice, care ajuta la mentinerea echilibrului pH-ului. Tocmai din cauza unor astfel de modificari, este important sa testezi constant solul. Doar asa te asiguri ca plantele tale se bucura la maxim de nutrientii din sol.
Asigura-te ca ii oferi plantei tale solul ideal, pentru o viata lunga si inflorita.
Cateva dintre plantele care prefera un pamant acid sunt: azaleea, ferigile, hortensiile, camelia, monstera, anthurium, viburnum, afinele, rododendronul, zmeura, catina, gutuiul japonez, rozmarinul, dafinul. Un sol mai putin acid vor prefera sparanghelul, amaryllis, begonia, muscata, tradescantia, in timp ce printre iubitoarele de sol alcalin se numara trandafirul, crizantema, fucsias, clematis, cineraria, laleaua.
Ai grija de plantele tale asa cum ai grija de tine – ofera-le toate conditiile prielnice unei dezvoltari armonioase, pentru a te bucura de ele cat mai mult timp.