Sansevieria
Sansevieria (sau limba soacrei) – ingrijire si sfaturi

Recunosc, aceasta a fost prima planta cumparata. Fara intentie, dupa o plimbare serpuitoare prin Ikea, aproape de case am vazut sectiunea de plante si m-am gandit ca nu ar fi o idee rea sa aduc putina culoare apartamentului meu. Planta pe care am pus ochii a fost bineinteles faimoasa limba soacrei (nu ca stiam pe atunci ceva despre ea, dar ani mai tarziu vad numai karma pozitiva 😉 ).

Ce a urmat? Sincer… cred ca orice alta planta nu ar fi supravietuit. In primul rand am tinut-o la asa distanta fata de fereastra ca a inceput sa piarda din frunze (adica sa cheleasca). De udat.. pot spune doar ca imi aduceam aminte cateodata de ea si imparteam amandoi acelasi pahar cu apa.

Asta se intampla acum mai bine de 6 ani si, uimitor!, aceasta planta este inca in viata mai voluminoasa si radianta ca niciodata.

Odata cu pasiunea pentru plante si felul in care o tratam s-a schimbat. Am adus-o langa fereastra asa ca au inceput sa-i apara frunze noi, iar pentru iarna am cumparat o lampa speciala pentru plante, accelerandu-i si mai mult cresterea. Se pare ca doar partea de udare o nimerisem din prima: putina apa intr-un mod infrecvent- fix ce avea nevoie.

Udare si umiditate

Limba soacrei este o planta perfect adaptata mediului arid, poate rezista si o luna fara udare, depinzand de conditiile climatice respective. In lunile de vara se poate uda o data la 10 zile, marind treptat intervalul odata cu scaderea temperaturii si diminuarea luminii naturale. Iarna se poate uda la peste 20 de zile, tinand cont de temperatura interioara, umiditate si permeabilitatea solului.

Sufera mai mult de pe urma udarii excesive ce poate duce la putrezirea radacinilor si, treptat, la moartea plantei. Deci daca observati ca planta incepe sa piarda din frunze, incercati sa rariti udarea. Sub nicio forma nu se lasa apa in farfuria sau masca ghiveciului.

Semnele unei udari incorecte la Sansevieria se pot observa in textura si culoarea frunzelor, in cazul udarii excesive acestea devenind moi la atingere, usor translucide pana capata o tenta galbui-maronie.

In cazul udarii insuficiente frunzele tind sa se increteasca, acest lucru este mai putin sever ca udarea excesiva, planta revenindu-si treptat daca programul de udare este ajustat.

Umiditatea normala a locuintei este adecvata pentru ea, dar folosirea unui umidificator iarna va da cele mai bune rezultate.

Sol

Solul pentru Sansevieria trebuie sa fie unul cu un drenaj bun. Un mix de pamant normal de flori combinat cu o mana de substrat de cactusi si suculente merge de minune. Planta nu este deloc sensibila la tipul de sol, cat timp umiditatea nu este retinuta aproape de radacini.

Fertilizare

Se poate folosi un fertilizant de cactusi diluat in perioada de crestere primavara-vara, insa nu se recomanda fertilizarea iarna. Puteti apela atat la betisoare Pokon cat si la lichid.

Lumina

Este o planta care iubeste lumina, de aceea poate fi plasata pe un pervaz insorit sau intr-un balcon inchis pe timpul verii. Limba soacrei supravietuieste si in lumina mai slaba si dominant artificiala, mai departe de fereastra, insa nu trebuie sa va asteptati la cresteri de noi frunze sau un aspect spectaculos. Cel mai probabil planta va pierde din frunze pana va ajunge la un echilibru de resurse.

Temperatura

Putem sa mai adaugam un punct in lista de nepretentioase si in privinta temperaturii. Ideal ar fi ca planta sa fie tinuta intre 10 si 30 de grade celsius, temperaturile mai joase de 10 grade producandu-i probleme. Astfel, temperatura normala dintr-o casa este perfecta, iar in cazul mutarii afara in lunile calduroase de vara trebuie sa tinem un ochi pe termometru.

Probleme si daunatori

Aproape toate problemele care pot fi intalnite la aceasta planta pornesc de la udarea excesiva. Daca observati ca pamantul miroase ciudat, frunzele cad, se ingalbenesc sau se fac maronii cel mai probabil trebuie sa mariti timpul de udare si sa aruncati apa care se strange in masca/ farfurie.

Inmultire

Limba soacrei se poate propaga prin divizarea tulpinilor, proces ce asigura cel mai mare grad de succes. O alta metodata este prin bucati de frunze mature ce se vor taia de la baza in sectiuni de cel putin 10 centimetri. Odata taiate se vor lasa cel putin 24 de ore sa se cicatrizeze si se vor planta direct in sol respectand directia de crestere.

Varietati Sansevieria

Varietati

Avem o varietate mare de unde putem alege o planta favorita, aici putem trece in revista:

Sansevieria trifasciata Hahnii cu frunze de un verde inchis si striatii mai deschise.

Sansievieria trifasciata Laurentii ce prezinta margini galbene ale frunzelor

Sansievieria trifasciata Twist ce are frunzele incretite.

In plus mai exista si doua varietati cu funze cilindrice: Sansevieria cylindrica si Sanssevieria desertii sau iarba rinocerului.

Sfaturi

Schimbarea ghiveciului se face rar, planta avand o crestere foarte lenta, insa un lucru de care sa tineti cont este alegerea unui ghiveci destul de puternic pentru ca radacinile-i puternice tind sa sparga ghivecele mai casante.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *