ZZ, Zamioculcas zamiifolia
ZZ, Zamioculcas zamiifolia – ingrijire si sfaturi

Zamioculcas zamiifolia, de multe ori prescurtata ZZ (nu e chiar greu sa ne dam seama de ce), poate fi incurcata de multe ori cu o planta artificiale datorita aspectului ei sanatos si perfect, chiar in conditii de lumina slaba. Frunzele carnoase, de un verde inchis si cu aspect cerat sunt atuul ei si motivul pentru care a devenit favorita postarilor pe instagram.

Desi nativa in zonele secetoase din Estul Africii, adaptabilitatea ei face ca ZZ sa fie ideala pentru cei ce uita sa ude plantele regulat, putand fi pozitionata si mai departe de lumina naturala si posperand in umiditatea normala a unui apartament.

Udare si umiditate

Iubeste seceta si udarile infrecvente alaturi de temperatura ambientala. In lunile de vara poate fi udata la 7-10 zile avand grija sa nu lasam apa in masca sau farfuria ghiveciului, insa trecand usor spre lunile mai reci, udarea se face la intervale din ce in ce mai mari, lumina naturala slaba si temperatura scazuta facand ca ZZ sa necesite putina apa.

ZZ inmagazineaza apa in rizomi si, ca orice planta iubitoare de seceta, are mai mult de suferit de pe urma udarii excesive decat din lipsa acesteia.

Deodata verdele inchis al frunzelor s-a transformat in galben? Chiar daca aspectul poate fi unul placut, acesta este un semnal de alarma ca radacinile ar putea incepe sa putrezeasca. Daca se iau masuri din timp planta poate fi savata, dar in caz contrar tulpina va muri, uscandu-se.

Sol

Tocmai pentru a evita (sau limita) problemele cauzate de udarea excesiva, solul trebuie sa fie unul permeabil, iar apa nu trebuie sa se acumuleze. Se poate obtine relativ usor un mix de pamant normal de flori in care se amesteca un substrat de suculente si cactusi sau chiar putin nisip grunjos sau perlit. 

Aveti grija ca ghiveciul sa aiba suficiente gauri pentru drenaj, mai ales daca este din plastic.

Fertilizare

ZZ prefera sa fie lasate in pace, descurcandu-se de minune cu resurse limitate. Totusi, daca simti ca are nevoie de un mic imbold, ii poti pune batoane sau fertilizant lichid pentru plante verzi preferabil la inceputul sezonului calduros.

Lumina

Desi intalnita de multe ori in camere si birouri intunecoase sau iluminate aproape doar articifial, ZZ prefera zonele cu lumina puternica insa indirecta; mixul de temperaturi inalte si soare direct ducand la arderea frunzelor.

Temperatura

Poate ca ar fi prea mult spus “punct slab” insa ZZ nu rezista mult timp la o temperatura mai mica de 10 grade celsius, la polul opus suportand pana la 40 de grade.

Probleme si daunatori

Ai ghicit, inca un punct la care aceasta planta sta foarte bine: nu are daunatori specifici, dar poate fi afectata de insecte ce pot face saltul de la alte plante infestate invecinate.

O problema o poate reprezenta insa toxicitatea ei, asa ca aveti grija ca nimalele de companie (in special pisicile) sa nu muste din frunze.

Inmultire

Inmultirea plantei se face prin doua modalitati principale. Prima si cea mai rapida este prin divizarea tulpinilor cu rizomi si plantarea lor imediata – acest procedeu garanteaza aproape 100% viabilitatea noii plante.

A doua metoda are la baza taierea unei tulpini si inserarea ei intr-un recipient cu apa, avand grija sa il pozitionam in lumina puternica indirecta. Procedand in acest fel va fi nevoie de un timp mult mai lung pentru ca noua planta sa prinda radacini, undeva pana la cateva luni.

Varietati

Pe langa bine cunoscuta varianta clasica de ZZ cu frunzele de un verde inchis, mai sunt cateva varietati ce va pot starni interesul.

O prima mentiune ar fi ZZ Raven, care, respectandu-si numele, se remarca prin culoarea foarte inchisa a frunzelor ce ajung aproape de negru.

O alta varietate mai rara dar deosebit de frumoasa este ZZ Variegata, deosebita prin petele albe sau de un verde foarte deschis prezente pe funze.

Sfaturi

Atat timp cat primeste lumina suficienta si putina apa planta va fi ok, cresterea fiindu-i relativ lenta asa ca relocarea intr-un ghiveci mai mare se poate face si la 2 ani daca observam ca este nevoie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *