Pachira
Pachira – ingrijire si sfaturi

Pachira aquatica sau cum mai este cunoscuta in limbaj popular, planta banilor (una dintre ele) are o popularitate mare printre entuziastii de plante de apartament. Se spune ca tulpinile sale impletite tin bunastarea la interior si este adesea daruita cadou de casa noua. Printre practicantii feng-shui, este cunoscuta ca o planta ce creeza un chi pozitiv.

Planta este originara din America Centrala si de Sud insa popularitatea sa ca si planta ornamentala a crescut odata cu adoptarea acesteia in Asia de Sud-Est.

Aspectul ei deosebit nu este unul natural, o planta achizitionata reprezinta de fapt 3-5 sau 7 tulpini ce au fost plantate in acelasi ghiveci si impletite in pepiniera, planta continuamd sa creasca in acest mod si dupa ce e adusa acasa.

Frunzele sale sunt ovale si lunguiete, aducand aminte de frunzele unui castan. Foliajul se concentreaza deasupra plantei, insa pot aparea frunze noi si pe tulpini, frunze ce sunt de obicei indepartate pentru a mentine estetica Pachirei.

In natura, habitatul sau este unul umed, in mlastini sau pe maluri ale raurilor unde tolereaza destul de bine soarele direct. La interior insa situatia este cu totul alta, deoarece Pachira stocheaza apa in tulpinile sale groase si este susceptibila la udare excesiva, radacinile avand tendinta sa putrezeasca destul de repede daca solul nu se dreneaza in timp util. Tot in natura, acest arbore poate ajunge pana la 20 de metri inaltime producand flori deosebite alb-galbui, inlocuite dupa ofilire cu pastai mari ce au seminte asemanatoare la forma cu alunele. La interior nu se formeaza nici florile si implicit nici pastaile, inaltimea maximima limitandu-se undeva la 2 metri.

Udare

Pachira este o planta ce are nevoie de udari constante, insa solul trebuie sa fie unul care sa nu permita apei sa stagneze. Excesul de apa trebuie intotdeauna aruncat din farfuria sau masca ghiveciului. Udarea se face de obicei cand primii 1-2 centimetri de sol se usuca, evident cu o frecventa mai ridicata primavara si vara fata de lunile mai reci si cu lumina mai putina de toamna/iarna.

Udarea excesiva duce la pierderea plantei destul de rapid. Semnele de alarma semana cu cele ale udarii insuficiente, insa cu o mica diferenta: in ambele cazuri frunzele incep sa se decoloreze, insa in cazul lipsei de apa acestea incep si sa se increteasca.

Sol

Legat indeaproape de cerintele sale privind udarea, solul trebuie sa fie unul cu drenaj foarte bun insa si bogat in nutrienti. Poate fi folosit si un substrat pentru cactusi si suculente daca suplimentam lipsa nutrientilor cu fertilizari frecvente sau un sol obisnuit de plante de apartament la care sa adaugam nisip grunjos si perlit pentru a spori drenarea apei si aerarea radacinilor.

Schimbarea ghiveciului se face de obicei atunci cand dorim ca Pachira sa creasca. O putem pastra in acelasi recipient pentru a-i mentine inaltimea inlocuind stratul superiod de sol cu unul nou pentru nutrienti.

Fertilizare

Deoarece balanta dintre un sol ce nu retine apa si unul cu bogat in nutrienti este destul de greu de obtinut, recomandam folosirea unui fertilizant lichid, diluat la jumatate din putere si aplicat lunar in lunile de primavara si vara.

Lumina

Este o planta ce prefera lumina intensa, desi in natura poate tolera razele directe ale soarelui. Pentru plantele din apartament se recomanda un loc cu lumina puternica insa indirecta pentru ca razele directe, mai ales in mijlocul zilei, ii pot arde frunzele.

Temperatura si umiditate

Pachira isi respecta statutul de planta sub-tropicala si, desi este ok si la temperatura normala dintr-un apartament, prefera un interval intre 25 si 30 de grade.

Umiditatea, la randul ei, trebuie sa fie una crescuta, aceasta planta apreciaza prezenta unui umidificator in preajma sau cel putin o tavita cu apa si pietre.

Probleme si daunatori

Este consderata o planta rezistenta insa poate fi afectata de afide si paduchi lanosi. Aveti grija la aspectul frunzelor pentru a depista o eventuala infestare din timp, acestea trebuie sa fie de un verde puternic, fara puncte si pete galbene.

Inmultire

Cea mai usoara metoda de propagare a Pachitrei este prin butasi. In a doua parte a primaverii sau inceputul verii se poate taia din tulpina un butas (sau cativa dupa cum este obiceiul) de cel putin 10 centimetri. Acesta se plaseaza in apa avand grija ca apa sa nu depaseasca 2-3 centimetri. Dupa cateva saptamani radacinile noi se vor dezvolta si planta poate fi transpantata intr-un ghiveci.

Impletirea se poate incerca dupa ce planta va avea cel putin 30 centimetri in inaltime.