Crassula ovata
Crassula ovata – ingrijire si sfaturi

Crassula Ovata este una dintre cele mai indragite plante suculente. Supranumita si planta de jad sau planta banilor, se spune ca ar duce noroc si prosperitate in casa (nu putem sa glumim cu asa sansa, nu?).

Numele de planta de jad vine evident de la culoarea frunzelor, insa cel de planta a banilor are origini mai neclare. Totusi am fost sfatuiti de persoane diferite sa plasam monede in sol pentru a lasa planta sa-si indeplineasca profetia. Pana acum nu ne-am imbogatit, dar cat profit sa si aduca la cei 50 de bani pusi in ghiveci?

Este caracterizata prin frunze carnoase, ovale si lucioase de un verde puternic, semi-transparente in lumina intensa. Lasate in bataia directa a soarelui, acestea prind nuante rosiatice pe muchii.

La plantele tinere tulpina are aceeasi culoare ca si frunzele, insa odata cu trecerea timpului ea ajunge treptat sa capete o textura lemnoasa de culoare maronie.

Daca are conditii propice, in lunile de iarna poate inflori cu flori mici de culoare alba sau roz.

Habitatul natural al Crassulei este in estul Africii, ea fiind prezenta ca specie invaziva in restul continentelor in principal datorita rezistentie la seceta si a nivelului de ingrijire minim de care are nevoie.

Udare si umiditate

Crassula ovata este o planta suculenta foarte eficienta in utilizarea resurselor, in special a apei. Nativa intr-un mediu arid, Crassula trebuie udata la intervale mari (7-8zile), lasand solul sa se usuce intre udari si avand grija ca apa sa nu ramana in farfuria ghiveciului sau masca.

Ghiveciul in sine poate fi unul de plastic sau ceramic, insa in cazul celor de plastic recomandam unul cu multe gauri de scurgere indeajuns de largi pentru un drenaj bun.

Vara de regula se uda la o saptamana, crescand treptat intervalul de udare din septembrie pana cand temperaturile incep iarasi sa creasca si lumina devine mai abundenta. Udarea excesiva va duce la ingalbenirea si pierderea frunzelor.

Recomandam folosirea apei filtrate, nu a celei de la robinet, la o temperatura similara cu cea a camerei. Umiditatea normala dintr-o locuinta este suficienta pentru aceasta planta.

Sol

Solul trebuie sa tina cont de nevoile reduse de umiditate. Se folosesc in special soluri si substraturi speciale pentru suculente, sarace in nutrienti si cu un drenaj foarte bun. 

Alternativ, ne putem face singuri mix-ul dintr-o parte sol de gradina, o parte nisip mai grunjos si o parte perlit sau piatra ponce granulata.

Fertilizare

In ceea ce priveste fertilizarea, pentru Crassula se recomanda o cantitate limitata de ingrasamant special pentru cactusi si suculente. Mediul lor natural, sarac in nutrienti, a facut aceasta planta sensibila la fertilizari puternice pe baza de nitrogen.

Crassula tolereaza atat solurile acide cat si pe cele normale sau alcaline, acestea putand avea si o salinitate crescuta.

In ghiveci este important ca solul sa nu fie compactat pentru ca absorbtia apei sa fie rapida.

Lumina

Vorbim de o planta cu adevarat iubitoare de lumina care se descurca excelent pe un pervaz insorit, pe balcon sau chiar la exterior daca este protejata de temperaturile foarte inalte. Expunerea directa la soare in exterior pentru o perioada indelungata poate duce la arderea frunzelor.

In lunile de iarna in care lumina naturala este limitata trebuie sa ne asiguram ca are la dispozitie maximum de lumina pe care il poate oferi locuinta sau, dupa caz, lumini artificiale speciale pentru plante.

Lumina insuficienta va face ca planta sa aiba un metabolism mai scazut, implicit o absorbtie de apa scazuta, combinatie de factori ce poate favoriza putrezirea radacinilor.

Temperatura

Cu adevarat adaptabila, Crassula tolereaza foarte bine temperaturile inalte pana la 40 de grade celsius, la polul opus rezistand pana la temperaturi de 0 grade, insa nu prentru un timp indelungat.

Probleme si daunatori

Cele mai multe probleme pe care aceasta planta le poate avea sunt datorate udarii excesive care, alaturi de umididatea ramasa in sol, duce la putrezirea radacinilor sesizabila prin ingalbenirea si caderea frunzelor.

Sunt si cateva insecte ce pot infesta plantele, un tip se poate vedea indeosebi pe tulpini iar un altul ataca direct radacinile. In cazul infestarilor usoare, insectele se pot indeparta una cate una cu ajutorul unui betisor de urechi inmuiat in alcool, de ajutor fiind si solutiile speciale. In cazul infestarilor mai pronuntate se recomanda, in primul rand, izolarea plantei. Apoi se poate incerca transplantarea intr-un alt ghiveci, insa nu fara a-i spala radacina inainte, insa dupa asta e mai degraba un “nihil sine deo”.

Inmultire

Crasulla ovata se inmulteste relativ usor, cele mai folosite metode sunt prin propagarea tulpinii sau direct a frunzelor.

In ambele cazuri se recomanda lasarea deoparte a tulpinii proaspat taiate sau a frunzei proaspat smulse sa se cicatrizeze. Apoi, acestea se aseaza direct pe solul umezit sau putin sub acesta. Daca totul este ok, inradacinarea urmeaza sa apara in urmatoarele 3 saptamani si odata cu acesta primele semne de crestere.

Varietati

Crassula vine sub numeroase forme si texturi, caracterizate in principal prin frunze carnoase si verzi care au adesea margini rosiatice. In afara de Crassula ovata despre care am vorbit mai sus, de mentionat mai sunt Crassula campfire, Crassula commutata, Crassula ovata Tricolor.

Sfaturi

Crasulla infloreste foarte rar cand este tinuta la interior insa sunt modalitati prin care puteti incerca fortarea acestui proces. In primul rand, Crassula infloreste in lunile de iarna in habitatul natural deci va fi nevoie sa ii reproduceti aceste conditii. Limitarea umiditatii din camera, temperaturile mai scazute noaptea si udarea mai rara ca de obicei.

Este recomandat sa ii schimbam ghiveciul odata la doi ani, cu unul cu cel mult un sfert din volum mai mare.

Este o planta ideala pentru tehnica bonsai, de multe ori chiar planta de inceput pentru cei ce vor sa invete aceasta indeletnicire. Da, acelasi soc l-am avut si noi cand am aflat ca bonsaiul nu este o planta in sine, ci tehnica prin care o anumita planta este taiata si lasata sa creasca asemenea unui mic copacel.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *