Maslin in ghiveci
Maslin in ghiveci – ingrijire si sfaturi

Cresterea unui maslin in ghiveci este foarte diferita de cresterea acestuia in natura, in habitatul sau mediteranean.

 

Daca te astepti la trunchiuri groase si impletite si arbori de o longevitate iesita din comun… trebuie sa te dezamagesc! Varietatile de maslin (Olea europaea) pot trai undeva sub un deceniu daca sunt crescute in ghiveci chiar si in cele mai bune conditii, iar acelasi lucru este valabil si pentru fructele sale. Sansele ca un arbore tinut in ghiveci in zona noastra sa ajunga sa produca flori si mai apoi fruncte tind spre zero.

Pentru exemplarele de interior sunt folosite oricum specii decorative de dimensiuni mai mici cum ar fi Little Ollie sau, pe numele lui stiintific, Olea europaea ‘Montra’, ce nu produce fructe nici in natura.

 

Originari din zona Marii Mediterane, arborii de maslini sunt parte a unor imagini iconice pe coaste abrupte si dealuri stancoase si aride. Mediul lor ideal consta in zone cu soare abundent, clima temperata pe timp de iarna si caniculara pe timpul verii. Solul in care reuseste sa se dezvolte este unul inospitalier pentru multe alte plante, sarac in nutrienti, nisipos si cu pietre ce ii confera un drenaj foarte bun.

Au un ritm de crestere lent, insa sunt longevivi si pot ajunge la mii de ani- cel mai vechi specimen cunoscut fiind considerat unul din orasul Cretan Ano Vouves a carui varsta este estimata intre 2000 si 4000 de ani.

 

Desi in natura par sa rasara din piatra seaca si sa indure temperaturi caniculare si soluri sarace, cu totul alta este povestea atunci cand incerci sa cresti acelasi arbore la interior.

 

Totul depinde in cea mai mare masura de nivelul de soare pe care il poate primi, asa ca daca dispui de o fereastra orientata catre sud fara cladiri sau copaci ce obstructioneaza soarele, poti creste un maslin la interior.

Maslin in ghiveci de teracota

Udare

 

E nevoie de putina atentie cand vine vorba de udare pentru ca solul nu trebuie sa stea umed, apa in exces ducand rapid la putrezirea radacinilor si pierderea maslinului. Pe de alta parte, solul nu trebuie sa nici sa se usuce complet. 

Pe timp de iarna, arborele va intra intr-o perioada de repaus vegetativ iar necesarul sau de apa va fi si mai scazut ca de obicei.

 

Semne de alarma privind udarea excesiva se pot observa cel mai usor in culoarea frunzelor, daca acestea incep sa se ingalbeneasca atunci trebuie sa actionam si sa lasam solul sa se usuce mai mult.

 

Sol

Cheia unui substrat bun este drenajul. Se recomanda folosirea unui mix ce permite drenarea rapida a apei in exces. Se pot folosi chiar si mixurilor dedicate suculentelor si cactusilor.

Evitati solurile dense si bogate in nutrienti pentru ca de obicei acestea retin multa apa.

Trebuie sa avem grija si in alegerea ghiveciului pentru ca fiind vorba de un arbore/arbust, inaltimea acestuia poate destabiliza grivecele usoare cum ar fi cele din plastic.

Ritmul de crestere al plantei este unul lent, asadar schimbarea ghiveciului se face o data la doi sau trei ani, ori atunci cand observati ca radacinile maslinului ies prin gaurile de drenaj ale recipientului actual.

Fertilizare

Fata de maslinii din natura, cei tinuti la ghiveci au cateodata nevoie de o mica suplimentare a nutrientilor cu ajutorul fertilizantilor, insa fiind o planta cu un ritm lent de crestere, nu trebuie sa exageram. 

In lunile tarzii de primavara si in cele de vara se poate adauga un ingrasamant cu eliberare treptata. In lunile de toamna si iarna fertilizarea trebuie incetata, maslinul intrand in perioada sa de repaus vegetativ.

Lumina

Lumina este imperios necesara in cresterea unui maslin la interior, el avand nevoie de lumina directa. Ii sunt necesare cel putin sase ore in bataia directa a soarelui, asa ca daca dispui de o fereastra orientata catre sud fara obstructionari atunci esti printre cei norocosi. Ai grija insa ca frunzele sa nu atinga suprafata sticlei, acest lucru poate duce la arderea lor.

Vara se recomanda a se muta ghiveciul la exterior pentru ca arborele sa aiba parte de si mai mult soare.

Singura solutie prin care poti tine un maslin la interior daca nu ai ferestre orientate spre soare este prin intermediul unor lampe LED de crestere, care trebuie sa ramana aprinse de la 6 la 8 ore pentru ca maslinul sa creasca aromnios.

Temperatura si umiditate

In ceea ce priveste temperatura si umiditatea necesare, maslinul poate creste fara probleme intr-un apartament. Se recomanda o temperatura in intervalul 18 – 30 de grade celsius si o umiditate relativa de 40%.

In mediul sau natural, planta are parte de veri caniculare cu umiditate redusa si de ierni temperate cu umiditate crescuta.

Probleme si daunatori

La interior acesta poate suferi de aceeasi daunatori ca si majoritatea plantelor de apartament, asa ca este nevoie sa te uiti regulat dupa semne de afide si paduchi lanosi.

Daca vezi urme de daunatori poti aplica ulei de neem pe acestea pana dispar sau poti opta pentru un insecticid/fungucid profesional.

Mutarea in exterior

Mutarea ghiveciului in exterior se face treptat. Gasiti un loc cu soare din plin si ferit de vant, iar timp de cateva zile scoateti ghiveciul afara, incepand cu patru ore si crescand treptat perioada de acomodare pana la mutarea completa.

Dupa cateva zile acesta poate fi lasat la exterior pana cand minimele vor ajunge iar la 5 grade, apoi pentru a fi adus la interior se va urma acelasi procedeu: il tinem intr-un loc cu mai putina lumina timp de cateva zile pana va fi mutat complet in casa.