Poate chiar prima planta la care ne ducem cu gandul cand auzim mentionat cuvantul suculente – echeveria-este planta clasica si rezistenta care apreciaza mai mult neglijarea decat ingrijirea constanta.
Cu petalele dispuse intr-o spirala si culori de la verde la albastru, roz sau violet, aceasta planta poate fi crescuta intr-un ghiveci propriu sau in combinatii cu alte plante din acelasi gen precum cactusi, crassula sau aloe vera.
Nu doar ca seamana cu o floare, ci echeveria poate chiar si inflori daca are parte de conditii prielnice, dezvoltand fire subtiri cu flori colorate ce se inalta dintre frunze, inflorirea durand adesea cateva saptamani.
Face parte din familia Crassulaceae, aceeasi cu planta de jad sau crassula, fiind una dintre cele mai populare specii de plante pentru interior.
Originare din America Centrala si de Sud, aceste plante cresc in conditii de desert si semi-desert, cu climat arid si soluri nisipoase si sarace in nutrienti, asadar planta noastra de apartament va avea nevoie de replicarea pe cat se poate a acelorasi conditii pentru a supravietui si a prospera.
Echeveria are nevoie de udari rare si iregulate, un sol nisipos cu drenaj foarte bun, mult soare si o umiditate mai redusa.
Nu necesita multa grija in ceea ce priveste toaletarea, insa, in lipsa luminii suficiente isi va pirde frunzele de la baza capatand un aspect inestetic, “leggy”. In acest moment poate fi taita si replantata pentru a o pastra in forma optima.
Udare
Cu cat mai putin cu atat mai bine. Frunzele suculente ale echeveriei inmagazineaza apa pentru perioadele de seceta iar stratul cerat ce le acopera le protejeaza impotriva evaporarii apei.
O udare la 10 zile ar trebui sa ii fie suficienta pe timp de vara, depinzand totusi de nivelul de soare pe care planta il primeste, sol si recipient. Pe timp de iarna, udarea poate ajunde la15 zile sau chiar putin mai mult.
La polul opus udarea in exces sau un drenaj incomplet duce destul de repede la putrezirea radacinilor si pierderea plantei. Echeveria ne anunta la primele semne prin ingalbenirea si caderea funzelor de la baza.
Sol
Cel mai important lucru pe care solul trebuie sa il indeplineasca este acela de a facilita o buna drenarea a apei. Substratul trebuie sa se umezeasca insa sa nu retina excesul de apa.
Un mix obisnuit pentru cactusi si suculente va fi potrivit pentru aceasta planta, important fiind sa ne asiguram si ca apa nu ramane in farfuria sau masca ghiveciului.
Cea mai des intalnita problema a echeveriei este udarea in exces ce cauzeaza putrezirea radacinilor, ceea ce la randul sau duce la ingalbenirea si caderea frunzelor in prima faza si pierderea plantei daca nu se opreste udarea in timp util.
Echeveria are o crestere lenta iar radacinile sale sunt destul de mici si asezate aproape de suprafata, asa ca schimbarea ghiveciului nu este ceva ce trebuie facut des.
Fertilizare
Nu este o planta care sa necesite fertilizari dese. Obisnuita cu un sol sarac in nutrenti, echeveria poate prospera si fara ingrasamant adaugat. Daca totusi alegeti sa fertilizati, incercati un ingrasamant special pentru cactusi si suculente, cele obisnuite pentru restul plantelor pot fi prea puternice si ii pot arde radacinile.
Lumina
Lumina este un capitol la care echeveria chiar are nevoie de putina atentie. Planta are nevoie de cel putin 5-6 ore de soare direct pentru a se dezvolta armonios. Poate tolera si mai putine ore sau chiar lumina puternica indirecta insa aspectul sau va avea de suferit, pierzand treptat frunzele de la baza lasand tulpina golasa si inalta.
Depinzand de varietate, atunci cand primeste suficienta lumina, frunzele sale vor capata nuante rosiatice sau mov spre varfuri.
Temperatura si umiditate
Avandu-si originea in zone aride calde, echeveria tolereaza cu succes temperaturile mai inalte insa are o reala problema cu cele joase. Evitati sa tineti planta in temperaturi mai mici de 10 grade celsius si plasati-o la distanta fata de curentul unui aer conditionat sau aeroterme.
Umiditatea nu trebuie sa fie crescuta, cea relativa dintr-un apartament fiind suficienta. Evitati totusi amplasarea in bai sau langa umidificatoare.
Probleme si daunatori
Nu este o planta care sa fie predispusa la probleme insa poate suferi de pe urma unora dintre cei mai comuni daunatori ce apar la plantele de apartament cum ar fi paduchii landosi sau puricii de plante.
Cea mai comuna problema o reprezinta de departe infestarile fungice cauzate de udarea excesiva sau umiditate mult prea crescuta.
Inmultire
Propagarea in cazul echeveriei este destul de simpla, metota preferata fiind cea prin frunze.
In aceasta metoda alegem o frunza cu un aspect sanatos si fara defecte vizibile pe care o detasam cu grija de tulpina. Aceasta se pune 24 de ore pe un servetel de hartie pentru a se cicatriza apoi se asaza pe un sol de suculente, chiar si langa planta mama si se uda rar. In cateva saptamani mici radacini albe vor aparea indreptandu-se spre sol, iar in partea de sus vor incepe sa creasca frunze minuscule.

Varietati
Chiar avem de unde alege cand vine vorba de echeveria, iar dimensiunile sale reduse inseamna ca putem combina in acelasi recipient mai multe specii. Cateva dintre cele pe care le recomandam sunt urmatoarele:
- Echeveria fantoma ( Echeveria lilacina ) – a carei frunze au un aspect palid cu tente de argintiu.
- Echeveria peacockii – cu frunze a caror forma seamana cu o lingurita si au o nuanta verde-albastruie.
- Mexican firecracker ( Echeveria setosa ) – frunzele carnoase ale acestei specii fiind acoperite cu peri mici si albi.