Afida macro
Daunatorii – musafirii nepoftiti din apartament

Daca te-ai trezit vreodata cu musafiri nepoftiti la usa, stii cum se simt plantele de apartament atunci cand sunt invadate de daunatori. Cand planta are un aspect nu prea sanatos, ne gandim mai intai la o ingrijire nepotrivita, asa ca verificam conditiile – cantitatea de apa, de lumina sau de caldura, ingrasamantul. Totusi, in multe alte cazuri, este vorba despre o infestare cu daunatori, care ataca planta. E important sa ii putem identifica, pentru a scapa rapid si cu usurinta de ei. Plantele trebuie verificate zilnic, pentru ca infestarea sa nu scape de sub control.

Cum previi atacul daunatorilor? Iata cateva sfaturi si recomandari:

1. Asigura-te ca planta are toate conditiile de crestere necesare, pentru a se dezvolta sanatos si armonios. La fel ca in cazul oamenilor, cele mai susceptibile la daunatori sunt plantele stresate si, de obicei, ele sunt primele afectate.

2. I-ai oferit conditii si tot s-a imbolnavit? Daca una dintre plante este infestata, izoleaz-o indata de celelalte, pentru a preveni raspandirea.

3. Exista posibilitatea sa cumperi plante deja infestate si sa nu-ti dai seama. Tocmai de aceea, inainte a cumpara o planta noua, verific-o intotdeauna atat pe ea, cat si recipientul, pentru semne lasate de daunatori.

4. Daca ai posibilitatea, verifica plantele zilnic; daca nu, cel putin o data pe saptamana. Acorda atentie in mod special partii inferioare a frunzelor, acolo vei gasi cel mai des “nepoftitii”.

5. Daca aduci in interior o planta care a stat afara (pe timp de vara, de exemplu), verific-o – poate avea daunatori care s-au strecurat prin gaurile de drenaj. Scoate planta din ghiveci si verifica solul!

Care sunt cei mai cunoscuti daunatori?

  1. Afidele

Daca ar exista un premiu de popularitate in randul daunatorilor, afidele ar fi castigatoare – cu siguranta le-ai vazut pana acum, fie ca le spuneai sau nu pe nume. Afidele pot ataca orice parte a plantei, dar se concentreaza, de obicei, pe varfuri si flori, din care sug seva plantelor moi. Vei intalni afide verzi, negre, galbene, in colonii mici. Sunt vizibile cu ochiul liber, si se reproduc atat de repede, incat infestarea poate acoperi planta in doar cateva zile. Afidele pot fi eliminate printr-un dus puternic cu apa sau prin pulverizari repetate cu insecticid.

  • Acarienii

Un alt grup aproape la fel de “popular” e cel al acarienilor. Acestia sunt strans legati de paianjeni. Sunt minusculi si greu de vazut cu ochiul liber. Ei “imbraca” planta intr-un material asemanator panzei de paianjen si stau ascunsi in locuri ferite, printre tulpini sau pe spatele frunzelor. Se reproduc rapid, depunand oua, si pot infesta in doar cateva zile planta, si chiar plantele vecine. Este foarte important sa izolezi planta imediat ce apar suspiciuni de infestare cu acarieni. Sterge frunzele si tulpinile constant, pana cand dispar.

  • Paduchii lanosi

Paduchii lanosi se fixeaza pe tulpina plantei si ii sug seva. Daca observi urme albicioase pe frunze, e foarte posibil sa ai de-a face cu acesti daunatori. Pot fi indepartati cu betisoare de bumbac. Din cauza dimensiunii reduse, iti recomandam sa cauti meticulos fiecare frunza si tulpina. Pentru infestari majore, poti sa-i indepartezi cu un dus puternic sau cu o solutie pe baza de alcool denaturat, cu care stergi fiecare frunza, ramura si tulpina. Cauta in locurile ascunse ale scoartei. Paduchii lanosi nu vor disparea imediat, asa ca trebuie sa reiei procedurile de indepartare ori de cate ori e nevoie.

  • Musculite

De obicei, poti vedea aceste musculite zburand in jurul plantei. Sunt asemanatoare musculitelor de vin, si traiesc neinvitate pe suprafata solului din ghiveci. Apar in urma supra-udarii plantei, solul umed fiind un teren de reproducere ideal pentru acestea. Poti scapa de ele asezand pe suprafata pamantului pietre decorative, pulverizand suprafata ghiveciului cu ulei de neem diluat. Daca nu se dau duse, va trebui ca planta sa fie mutata intr-un ghiveci cu pamant neinfestat.

Cum scapam de musafirii nedoriti?

1. Daca infestarea este la inceput, ea poate fi combatuta prin culegerea manuala a daunatorilor.

2. Cu ajutorul unui tampon de bumbac, inmuiat in alcool, pentru afide si paduchi lanosi.

3. Prin pulverizarea cu apa pe toate suprafetele plantei, in mod repetat.

4. Prin pulverizarea cu sapun insecticid, prin dus sau bai de sapun.

Daca aceste metode de control non-chimice nu au efect si iti doresti ca planta sa supravietuiasca infestarilor, poti incerca un concentrat mai puternic, pe care il gasesti in magazinele specializate. Este important, insa, sa citesti cu atentie instructiunile, astfel incat tratamentul de combatere sa nu afecteze si mai rau planta.

Fireste, este important sa ii oferi plantei toate conditiile necesare pentru a creste sanatoasa. Umiditatea trebuie sa fie potrivita pentru ca, dupa cum ai vazut, supra-udarea plantei atrage, dupa sine, dezvoltarea daunatorilor. Nu uita sa asezi planta in lumina potrivita, intr-un ambient cu temperatura placuta.