Un mic proiect pentru cei mici dar si cei mari este cresterea unui avocado de la stadiul de sambure la cel al unei plante adulte.
Fiind vorba de un fruct al carui sambure germineaza in apa si da nastere unei plante cu crestere rapida, poti vedea toate stadiile sale intr-un timp relativ scurt.
Avocado (Persea americana) este nativ in Mexic si America Centrala fiind o planta tropicala documentata prima data de exploratorii spanioli, insa locuitorii originari ai acelor zone au domesticit planta de mai bine de 5000 de ani.
In prezent Mexicul produce aproximativ 30% din recolta globala insa multe alte tari contribuie prin cultivare cum ar fi cele din America de Sud, Oceania, SUA, China si Spania, mai notabil in bazinul mediteranean.
Fructele sale sunt cautate pentru continutul mare de grasimi bune, antioxidanti si aproape 20 de vitamine si minerale. Un fruct are pana la 20 de centimetri lungime si cantareaste intre 100 de grame si un kilogram.
De fructe nu trebuie sa ne facem griji prea mari daca plantam un avocado din sambure pentru ca pot trece si pana la zece ani pana ca planta sa ajunga la maturitate si sa produca. Chiar si in cazurile norocoase in care ar aparea fructe, acestea cel mai probabil nu vor semana cu originalul.
Fructul are un singur sambure, oval si lemnos de la care vom porni noi in procesul de crestere.
Pasii pentru a creste un avocado de la stadiu de sambure sunt urmatorii:
- Dupa ce am terminat cu deliciosul fruct vom insera trei scobitori in samburele ramas.
- Il plasam deasupra unui recipient cu apa avand grija ca jumatatea mai lata a samburelui sa fie cufundata in aproximativ 2 centimetri de apa.
- Punem recipientul intr-o zona luminoasa, insa nu in bataia directa a soarelui.
- Depinzand de perioada anului in care facem asta, de lumina si temperatura, samburele de avocado ar trebui sa germineze in doua pana la sase saptamani.
- Cand planta a ajuns la o inaltime de aproximativ 15 centimetri este recomandat sa se taie la jumatate pentru a incuraja dezvoltarea radacinilor.
- Din moment ce planta capata frunze noi poate fi transplantata intr-un ghiveci cu substrat universal, avand grija ca jumatate din sambure sa ramana neacoperit la suprafata.
Udare
Planta de avocado prefera un sol umed insa nu imbibat cu apa, udarea fiind una regulata insa excesul de apa ramas in farfuria ghiveciului sau in masca trebuie indepartat.
In cazul udarii insuficiente frunzele se usuca capatand o culoare maro. La cealalta extrema, in cazul udarii excesive, frunzele capata o nuanta galbena, cazand in scurt timp.
Sol
Pentru ca planta de avocado sa se dezvolte armonios solul trebuie sa fie bogat in nutrienti si in acelasi timp sa aiba un drenaj foarte bun. Pentru a inbunatati drenajul substraturilor se poate adauga nisip grunjos sau perlit.
Este de preferat sa se foloseasca un ghiveci din teracota fara smalt, acesta ajutand la indepartarea umezelii excesive insa dezavantajul ar fi ca va trebui sa udam planta mai des.
Pentru prima plantare un ghiveci cu diametrul de 10 centimetri va fi suficient. Schimbarea recipientului se face de obicei in fiecare primavara inainte de sezonul de crestere.
Fertilizare
Fiind vorba de cresterea unui arbore in ghiveci vom avea nevoie de aplicarea unui fertilizator lichid in lunile de primavara si vara, lucru foarte important avand in vedere si ritmul rapid de crestere al plantei si implicit resursele pe care le epuizeaza.
De obicei deficientele de nutrienti vor fi evidente la nivelul frunzelor, acestea capatand o tenta galbuie.
Lumina
Avocado prefera lumina intensa si directa, de la 6 pana la 8 ore in bataia directa a razelor de soare fiind suficiente. Poate tolera si umbra partiala insa dezvoltarea sa va fi mai lenta.
La interior nivelul acesta de lumina directa este greu de obtinut asa ca planta trebuie pusa in locul cel mai insorit al apartamentului.
Se recomanda de asemenea folosirea de lumini artificiale cum ar fi lampile LED full spectrum pentru a compensa lipsa luminii naturale, mai ales in lunile de iarna.
Temperatura si umiditate
Este o planta tropicala si de aceea prefera temperaturile ridicate, cea ideala situandu-se undeva in intervalul 15-30 de grade celsius.
Frigul este cel mai pare pericol pentru ca planta de avocado nu rezista la mai putin de 10 grade celsius.
Umiditatea trebuie sa fie si ea pe masura habitatului ei natural cu un nivel recomandat de 50%, nivel ce este peste cel al majoritatii apartamentelor, insa care poate fi obtinut prin pulverizari dese cu apa, un umidificator plasat in apropiere sau o tavita cu apa si pietre pentru a facilita evaporarea treptata.
Probleme si daunatori
Planta poate fi susceptibila la cei mai comuni daunatori ce apar la platele de apartamet cum ar fi afidele, paduchii lanosi sau musculite, insa cel mai mare pericol il prezinta udarea excesiva si un sol cu drenaj slab.
Excesul de saruri din sol poate fi si el o problema, asa ca aveti grija daca observati o crusta alba la suprafata. In acest caz udati pana apa iese pe scurgerea ghiveciului pentru a scadea concentratia din sol.
Producerea de fructe
Dupa cum aminteam si mai sus, producerea de fructe a unei plante crescute de la stadiul de sambure este foarte dificila, iar fructele au sanse si mai mici sa semene cu cele pe care le vedem la magazin.
Cu o perioada de maturitate ce porneste de la minimum 4 ani si care poate dura si pana la 10 si necesarul mare de lumina directa si umiditate crescuta, un avocado crescut la interior ajunge rar sa infloreasca si sa dezvolte fructe dupa polenizare.
Deci daca vrem sa avem un arbore cu fructe putem sa ne orientam spre a cumpara un exemplar deja matur si sa pastram cresterea sa din sambure ca un proiect al nostru, fara sperante la fructe.