Unelte prentru gradinarit
Lucruri necesare in ingrijirea plantelor

Cred ca de cand am inceput sa prin putin mai mult drag fata de plantele de apartament am inceput sa ma gandesc la lucrurile de care as avea nevoie pentru a le face viata mai usoara.

Tin minte si acum o zi din 2020, in plina pandemie si in plin somaj tehnic cum, din abundenta de timp am decis ca era momentul sa-mi salvez in sfarsit copacul de Pachira. Il primisem de ziua mea, cu jumatate de an inainte de nebunie si-l iubeam nespus. Totusi, l-am invartit asa mult prin casa si il ingrijeam cu atata atentie, incat a inceput incet incet sa moara.

Tin minte cum mi-am scris declaratia pe proprie raspundere si am plecat spre florarie sa-mi achizitionez pamant, ghiveci si un foarfece special.. m-am intors doar cu pamant si ghiveci 😊

Ei bine, de atunci si pana acum avem cativa ani la mijloc, ani in care am invatat de ce ai cu adevarat nevoie cand cresti plante acasa si ce lucruri pot fi, de fapt, inlocuite cu ce ai prin casa.

Cum fiecare casa ar trebui sa aiba un kit de prim ajutor in caz de urgente, asa ar tebui sa existe unele si pentru plante. Hai sa vedem totusi ce-am putea adauga in acest kit, incat sa nu fie nici prea plin, insa nici lipsit de utilitate.

Substrat

Cu siguranta ar trebui sa avem un mic stoc de substrat acasa, ca sa nu fim nevoiti sa asteptam ziua aia libera in care putem merge la cumparaturi, curierul care intarzie sau, mai rau, sa facem rabat la calitate si sa cumparam de oriunde.

Am intalnit cazuri in care din pamant mai degraba au rasarit ciuperci decat plantele pe care le pusesera prietenii nostri, iar asta e un semn al calitatii substratului cumparat.

Totodata, depinzand de tipurile de plante pe care le aveti acasa, cel mai probabil un singur tip de substrat nu va ajunge, asa ca noi am recomanda o „reteta” castigatoare:

  • Substrat pentru toate tipurile de plante- o alternativa universala care te ajuta cu siguranta in toate cazurile
  • Substrat pentru suculente- chiar daca nu ai multe suculente acasa si cu siguranta nu-l vei folosi ca atare, substratul pentru suculente te va ajuta in mixurile de pamant pentru plantele care au nevoie de un drejan bun

Substrat pentru muscate??

Ingrasamant

Desi trebuie folosit doar in perioadele de vara, cand plantele sunt in perioada de crestere si primesc lumina din plin, mai multe ore din zi, elm nu ar trebui sa ne lipseasca din dulap.

Ingrasamintele sunt de mai multe tipuri, fie lichide, solide, pudra, insa probabil cele mai folosite sunt cele lichide, alaturi de suratele betisoare (care, atentie!, se rup in doua inainte de a fi puse in ghivece)

Cel mai util ar fi un ingrasamant pentru plante verzi/ cu flori, in functie de ce avem mai mult in casa, ele fiind mai degraba universale ambele. Pe acestea le vom amesteca cu apa, iar daca ne dorim o folosire mai deasa a lor, atunci va trebui sa le diluam mai tare.

Daca mai avem anumite plante cu nevoi specifice precum citricele, atunci ar fi de ajutor sa avem un ingrasamant specific, acesta fiind bogat in nutrienti precum azot, fosfor sau potasiu.

Ghivece

Si aici discutam in functie de tipurile de plante pe care le detinem, insa de ajutor ar fi sa avem 2-3 ghivece in cazul in care ne dorim sa mutam o planta. Noi recomandam in general ghivecele de lut, acestea avand o permeabilitate mare, astfel nu trebuie sa ne facem griji pentru radacinile inecate.

Daca suntem fani ai mastilor, atunci recomandam sa aveti totusi niste farfurii in casa, iar atunci cand udati plantele sa o faceti in afara mastii pentru a le asigura scurgerea completa a apei pe care nu o folosesc. Astfel ne asiguram ca apa nu ramane la fundul mastii si nu omoara planta.

Foarfece

Daca detinem plante cu tulpini mai groase ce necesita taiere, atunci un foarfece ar ajuta. Sunt de mai multe feluri si marimi, insa cele mai utile sunt cele pentru gradinarit, cu o parte a lamei curbata. Avand in vedere dimensiunile plantelor de apartament, probabil ne ajuta o foarfeca de 20cm.

Aparat de masurare a umiditatii din sol

Daca avem plante care iubesc un sol umed si sunt in acelasi timp foarte foarte sensibile, atunci ne-ar ajuta un astfel de aparat. El ne arata care e nivelul umiditatii din sol si daca trebuie sa punem putina apa sa-l crestem sau nu. Se gasesc de mai multe tipuri si feluri, insa neaparat ar trebui sa aiba una sau doua tije metalice care se introduc in ghiveci.

Bete sau scarite pentru catararea plantelor

Daca sunteti fani hoya sau a florilor cataratoare, precum suntem noi, atunci neaparat ar trebui sa detineti cateva bete sau scarite pentru catarare. Vom alege scaritele in functie de dimensiunea si tipul plantei, insa cele mai comune sunt cele din metal sau lemn, cu 2 sau 3 etaje.

Daca ne uitam la bete- araci (sau haragi, cum se numeau la mine la Neamt), atunci vorbim despre bambus sau fibra de cocos, pe care le putem gasi si cu dimensiuni mai mari, iar un exemplu perfect sunt cele pe care le folosim pentru Monstera.

Ustensile pentru udare

Si aici avem multiple optiuni, de la picuratoare facute acasa pana la cele cumparate, globuri de lut, ghivece inteligente sau pungi cu apa. Orice am alege sa folosim trebuie neaparat sa fie testat inainte de a pleca de acasa, pentru a ne asigura ca nu elibereaza mai multa apa decat necesar.

Am acoperit aici fiecare dintre optiuni, in cazul in care vreti sa vedeti cateva detalii.

Lumini

Daca si voi sunteti fericitii locuitori ai unui apartament care e indreptat spre nord si care primeste mai degraba putina lumina ziua, iar iarna si mai putina, atunci lumina speciala pentru plante e de un real ajutor.

Fie ca vorbim de led, fluorescenta sau full spectrum, de lumina alba sau albastra/rosie, ea ajuta plantele sa se dezvolte si in locuri intunecoase, asa reusim sa facem si noi o maranta sa prospere intr-un colt de hol fara nicio alta sursa de lumina.

Pentru a va da seama totusi daca aveti sau nu nevoie de astfel de device, puteti sa va descarcati anumite aplicatii pe telefon care va indica nivelul de lumina din anumit loc si astfel veti vedea ca lumina perceputa de ochiul uman e total diferita de cea perceputa de plante.

Noi avem mai multe becuri pe care le-am ales in functie de plantele care vor beneficia de lumina lor iarna. Vorbim despre 40W/ 30cm pentru cele care isi doresc lumina din plin, undeva la 30W/30cm pentru cele care au o nevoie medie de lumina, iar pem cele care rezista la lumina slaba le tinem in geam. Lampile se plaseaza undeva la 20cm- max 30cm de planta.

Noi tinem becurile aprinde noapte, undeva la 4h, in functie de planta. Nu   va faceti griji pentru factura pentru ca nu consuma aproape deloc. Le-am tinut o perioada la priza smart, iar consumul este foarte mic pe luna, undeva la 5kW.

Unelte pentru sapat si greblat

Accesorii

Fie ca vorbim despe stative, macrameuri sau plase de protectie, ele ne pot ajuta in functie de caz.

Avand destul de putine gramuri in casa si destul de multe plante, ne folosim cu succes de macrame-urile agatate de geam prin carlige. Pe langa ca arata extraordinar de frumos (in opinia noastra) si creaza un geam verde, ele te ajuta sa tii si mai multe plante la lumina simultan.

Stativele ne ajuta si ele sa tinem plantele mai sus sau chiar la nivelul pervazului pentur a le asigura si lumina si protectie fara de animalele de casa.

Plasele de protectie sunt si ele un real ajutor in fata pisicilor cu chef de joaca. Noi le folosim de ceva timp si am observat ca taiate la dimensiunile ghiveciului chiar tin animalul la distanta.

Mai putem sa ne uitam spre pietricele decorative, perlit sau hidrogranule de argila, ele ne for ajuta nu doar la decorarea ghivecelor, insa si la drenarea corecta a unui ghiveci daca le punem la baza lui.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *