Pisica langa ghivece de plante
Cum imprietenim animalele de companie cu plantele de apartament

Ce au în comun animalul tău de companie și plantele din casa ta? Toate au nevoie de dragoste, îngrijire și condiții optime pentru o dezvoltare armonioasă. În ceea ce ne privește, deși “suntem ceea ce mâncăm”, nu ne vom hazarda prea curând să gustăm diverse părți din plantele de apartament, oricând de suculente ar fi… suculentele.

Însă, nu putem spune același lucru despre animalele de companie. Florile colorate, frunzele, tulpina devin pradă sigură pentru câinii pofticioși și pisicile curioase. Cum îi împrietenim pe aceștia cu plantele noastre, astfel încât prietenia să nu dăuneze niciunuia dintre membrii familiei?

Atenta alegere a plantelor de apartament este esențială, atunci când avem acasă câini sau pisici. Degustarea unei plante toxice poate pune în pericol sănătatea, chiar viața animalului. Oricât de frumos ar mirosi crinii, oricât de benefic ar fi să avem în casă aloe vera și oricât de frumos ar împodobi filodendronul colțul sufrageriei, avem de-a face cu trei plante periculoase pentru animalele de companie. Cel mai comun simptom este deranjamentul stomacal, însă acesta poate fi însoțit de unele mult mai grave, care pot duce la complicații severe, chiar deces.

Înseamnă că nu ne mai putem bucura de verdeață și oxigen proaspăt în propriul apartament? Nicidecum. Există nenumărate specii de plante compatibile cu animalele de companie. Iată câteva exemple:

    1. Crăciuniţa – În ciuda numelui, este un companion ideal pe tot parcursul anului. O specie atipică de cactus, Crăciuniţa are nevoie de apă pentru a se dezvolta şi a creşte. Îşi arată întreaga frumuseţe în preajma sărbătorilor de iarnă, când începe să înflorească şi rămâne astfel timp de câteva săptămâni.

    2. Violeta de Parma – O plantă ceva mai pretenţioasă decât Crăciuniţa, violeta are nevoie de lumină, fără a sta direct în soare. Te poţi bucura de florile ei aproape pe tot parcursul anului şi este inofensivă pentru animăluţele din casă.

    3. Feriga Boston – Bogată în frunze lungi de culoare verde închis, feriga Boston este o plantă uşor de îngrijit şi ideală pentru apartamentele care găzduiesc şi animale de companie. Feriga trebuie ferită de soare şi are nevoie de solul mereu umed, iar frunzele sale s-ar putea să constituie o jucărie atractivă pentru pisici. Tocmai de aceea, îţi recomandăm să o aşezi într-un loc în care acestea nu pot ajunge (deşi ştim că, dacă vor, pisicile ajung oriunde).

    4. Palmierul Areca – Un adevărat purificator de aer, care înseninează orice locuinţă datorită tulpinilor sale înalte, cu frunze mari. Palmierul Areca este originar din Madagascar şi, datorită locului de provenienţă, adoră lumina şi căldura. Nu trebuie, însă, aşezat direct în soare. Palmierul nu este toxic pentru animale şi împrospătează aerul şi ambientul oricărui apartament.

    5. Rozmarinul – O plantă utilă, deloc pretenţioasă, de care te poţi folosi în bucătărie şi pe care o poţi lăsa în apartament cu câinele sau pisica ta. Rozmarinul se udă rar şi poate sta direct în bătaia soarelui. Ţine-l în preajma bucătăriei, îl poţi folosi în nenumărate preparate. Dacă le faci poftă animalelor de companie, află că planta nu este deloc toxică, deci nu reprezintă un pericol pentru acestea.

Bonus: Dacă ai pisică, nu trebuie să-ţi lipsească din apartament Iarba pisicii. Înrudită cu menta, aceasta este uşor de îngrijit şi nu este deloc pretenţioasă. După cum îi spune şi numele, este planta “preferată” a mâţelor. Se presupune că mirosul acesteia este asociat cu ritualul de împerechere. Ce ştim sigur este că majoritatea pisicilor o adoră şi devin mai relaxate odată ce intră în contact cu ea. Iarba pisicii creşte instinctul de joacă al acestora, aşa că până şi cele mai leneşe exemplare vor deveni mai active sub efectul ei. Dar, pentru că orice exces trebuie evitat, se recomandă stăpânilor să nu expună felinele la mirosul plantei zilnic. O singură “sesiune de relaxare” pe săptămână este suficientă şi previne suprastimularea.

Dacă alegi plantele potrivite, prietenia dintre ele şi animalele de companie este asigurată… Atâta timp cât ţii cont de câteva dintre sfaturile noastre:

    1. Ţine plantele la înălţime – pe cât posibil, aşează plantele pe rafturi sau agaţă-le de tavan. Deşi asta poate constitui o provocare pentru pisicile îndrăzneţe, posibilele “daune” sunt minime.

    2. Curăţă frunzele şi petalele căzute – astfel încât blănoşii să nu aibă parte de gustări suplimentare şi să lase firimituri în urma lor.

    3. Acoperă pământul – Nu poţi ţine plantele la înălţime? Cu ajutorul unor pietricele sau a unor protecţii speciale, îi poţi ţine pe patrupezii tăi departe de a-şi murdări botul şi lăbuţele, atunci când încep să sape în ghivece.

    4. Foloseşte soluţii speciale pentru a ţine animalele la distanţă – animalele de companie se feresc de mirosurile anumitor soluţii, special folosite pentru a-i ţine la distanţă. În acest fel, frunzele, pământul şi tulpinile rămân neatinse de cei mai curioşi patrupezi.

Un apartament prinde viaţă când ai şi un animal de companie, şi plante de apartament. Nu e nevoie să renunţi la una dintre ele, întrucât există nenumărate soluţii pentru a-i “împrieteni” – caută pe internet plantele benefice pentru animăluţul tău şi oferă-le condiţiile ideale pentru a creşte în armonie.