Patrunjel cu radacina
Patrunjel proaspat? YES!

Cui nu-I place mirosul de patrunjel proaspat taiat sau a unui busuioc verde pus langa o salata caprese? Stim, stam la bloc si n-avem gradina, dar nimic nu-I imposibil 😊

Imi amintesc cum acum cativa ani cand eram inca in facultate si tanjeam la salatele de la tara, am avut visul de a creste rosii cherry pe balsonul garsonierei. Zis si facut! Am plantat trei jardiniere cu rosii, le-am ingrijit frumos pana au crescut pe la vreo 10 centimetri dupa care am plecat vreo 3 saptamani de acasa. Am revenit in mijlocul unei jungle, normal. Bineinteles ca fara sa le copilesc si sa le ingrijesc n-aveau nicio sansa sa faca rosii, asa ca le-am aruncat, iar cativa ani de atunci n-am mai indraznit sa ma mai arunc in asa proiecte indraznete.

Totusi,  odata cu pandemia am facut o pasiune pentru busuioc, asa ca mi-am luat unul cu radacini pe care l-am plantat. Alaturi de el am plantat si patrunjel si uite-asa, deodata, mi-am dat seama ca se poate.

Daca si tu ai dorinte din astea, hai sa vedem pas cu pas ce putem face 😊

Fie ca alegi patrunjelul, leusteanul, busuiocul, cimbrul sau coriandrul, punctele de mai jos de aplica pentru toate.

Cel mai simplu mod de a incepe acest proces este sa cumparam plantele cu radacina deja existenta. Ele se pot si creste din seminte, insa atat timpul de asteptare cat si energia depusa vor fi mult mai mari.

In toate magazinele gasim mai nou plante aromatice cu radacini pe care le putem ori planta, ori tine in apa, in functie de ce productie ne dorim sa facem.

Bineinteles ca plantatul in substrat asigura nevoile plantei, ne ajuta sa crestem “productia” si frecventa cu care creste, insa si durata lor de viata. Pe de alta parte, daca suntem mai degraba adeptii usurintei, le putem pune usor intr-un borcanel cu apa si suntem asigurati pentru aprox 2 luni.

Udare

Necesita apa din abundenta, unele chiar zilnic precum busuiocul. In principiu apa se va ajusta in functie de cat de mare e ghiveciul, lumina si caldura. Important este sa stim ca in momentul in care nu vor primi o cantitate suficienta de apa ele vor arata asta, devenind mai degraba ofilite. Veti observa ca la 2 ore dupa ce au primit apa isi vor reveni la forma initiala.

Sol

Pentru ca ne dorim sa creasca cat mai mult, mai des si sa aiba mai multa aroma, va trebui sa le asiguram un substrat bogat in materie organica care sa ofere si un drenaj usor. Exista substraturi special facute pentru plantele aromatice care, pe langa turba, mai contin si nutrienti specifici plantelor comestibile (compost).  

Lumina

Lumina este esentiala pentru toate plantele aromatice, fiind necesara in dezvoltarea lor, asa ca pot fi pozitionate pe geam sau in balconul deschis. Suporta lumina directa, dar si zonele cu lumina mai putina, insa neaparat trebuie sa prinda cateva ore de lumina din plin pe zi, de preferat nu in timpul amiezei vara. Asta sau bineinteles lumina artificiala.

Temperatura

Fiind plante destul de finute, mai degraba agreaza zonele temperate decat frigul- dupa cum bine stim, le putem cultiva afara vara, nu si iarna (socant, nu?!). Vor supravietui cu bio caldurii unui apartament, insa trebuie sa fiti atenti sa nu le plasati fix deasupra caloriferului pentru ca s-ar putea sa duca la o ofilire mai rapida.

Intretinere

E foarte important ca o data la cateva saptamani sa le taiem frunzele mai scurt, astfel le dam timp sa creasca din nou de la zero, fresh. Odata crescute stil tufa, ele nu mai sunt la fel de gustoase, asadar un refresh  poate ajuta.