Frunze de Ficus Benjamin variegate
Ficus Benjamin – sfaturi pentru ingrijire

Ficus Benjamin, sau Benjamina cum i se mai spune cateodata, este specie de ficus ce se diferentiaza foarte mult de obisnuitul Robusta prin tulpina si ramurile sale foarte subtiri,  elegante la capatul carora gasim frunze verzi sau variegate.

Este o planta subtropicala nativa in Asia si Australia, fiind copacul oficial al capitalei Tailandei, Bangkok.

In mediul sau natural, Ficus Benjamin poate fi crescut ca si arbore decorativ, putand ajunge pana la 30 metri inaltime sau adesea modelat in garduri vii.

In afara acestui areal cu clima tropicala, este o foarte comuna planta de interior avand o tulpina solitara sau multiple tulpini impletite. Scoarta tulpinii este gri deschis in timp ce ramurile tinere au o culoare maro deschis.

Frunzele sunt ovale si se termina intr-un varf ascutit, culoare acestora este verde sau la varietatie variegate, verde cu margini albe sau alb-crem.

Frunze verzi de ficus Benjamin

Este adesea folosit in decoratiuni interioate atat in case cat si in spatii de birouri deosebindu-se prin forma sa de copac in miniatura putand fi toaletat dupa bunul plac. Din acest motiv fiind folosit si modelat adesea ca si bonsai.

Udare

Udarea la Ficus Benjamin trebuie sa fie in primul rand consistenta, mentinand solul umed insa nu imbibat in apa. Este o planta foarte sensibila la schimbari in programul de udare adesea descotorosindu-se de toate frunzele daca ceva nu ii este pe plac.  

Caderea frunzelor apare mai ales daca dupa o perioada cu umiditate stabila urmata de uscarea solului. Aceasta ii va declansa reflexul natural pe care planta il are la inceputul sezonului uscat in mediul sau natural.

In general udarea se face saptamanal insa aceasta frecventa depinde de sezon, amplasament, temperatura si marimea ghiveciului. O modalitate mai buna de a determina daca planta are nevoie de apa este sa verificati cu degetele daca primii 2-3 centimetri de sol sunt uscati. Daca da atunci este momentul unei noi udari.

Sol

Ficusul Benjamin nu este foarte pretentios cand vine vorba de solul in care creste. Cerinta numarul unu fiind un foarte bun drenaj.

Ca si substrat puteti folosi un sol obisnuit pentru plante de apartament la care, depinzand de textura, sa adaugati perlit sau nisip grunjos pentra a facilita drenarea apei in exces.

Daca planta primeste conditii bune de crestere aceasta va avea si un ritm mai accelerat de dezvoltare, caz in care schimbarea ghiveciului se poate face anual in primavara.

Fertilizare

Daca dezvoltarea este accelerata atunci si consumul de resurse va fi pe masura asa ca se recomenada adaugarea unui ingrasamant cu eliberare treptata la inceput de primavara sau al uni ingrasamant lichid diluat la jumatate fata de doza recomandata si aplicat lunar primavara si vara.

Lumina

Ficus Benjamin este o planta foarta sensibila la schimbari de mediu asa ca locul sau trebuie ales cu grija de la bun inceput evitand mutarea ghiveciului.

Lumina primita trebuie sa fie intensa insa indirecta sau filtrata cu ajutorul unei perdele. Singurele ore in care poate tolera lumina directa sunt cele ale diminetii.

Temperatura si umiditate

Originea sa tropicala se vede foarte bine in necesarul acestei plante pentru temperaturi crescute. Pe timp de noapte poate tolera o temperatura de minim 18 grade celsius si prefera un maxim de 21 grade. Pe timp de zi, intervalul optim situandu-se intre 24 si 29 grade celsius.

Umiditate trebuie sa fie si ea pe masura, un interval intre 50% si 60% umiditate relativa fiind perfect. Acesta este un nivel mai greu de obtinut intr-un apartament deci va fi nevoie cel mai probabil sa ii plasati un umidificator in apropiere daca observati frunze cu margini uscate sau cu aspect ofilit.

Daunatori

Din pacate Ficus Benjamin este susceptibil la infestari cu majoritatea micilor daunatori intalniti la plantele de apartament, de la afide la tripsi si paduchi lanosi asa ca verificari periodice ale frunzelor si ramurilor ajuta in identificarea problemei din timp.

In cazul in care observati daunatori incercati sa ii indepartati punctual cu un betisor de urechi imbibat in alcool sanitar ori in cazul unei infestari de proportii mari cu ajutorul unui insecticid spray.

Probleme comune

In afara daunatorilor, alte probleme comune pot fi cauzate de mutari frecvente ale plantei, lumina insuficienta sau directa, udare excesiva si slabul drenaj al solului.

Inmultire

Cea mai usoara modalitate de propagare si cu rata cea mai mare de succes in cazul Ficusului Benjamin este cea prin butasi.

In acest scop este ales un segman de aproximativ 20 de centimetri, acesta trebuie sa aiba o baz lemnoasa si un varf verde si un aspect general sanatos, fara defecte. 

Butasul se taie folosind o foarfeca sterilizata in prealabil si se plaseaza intr-un ghiveci (de aproximativ 20 cm diametru) pregatit cu un substrat cu drenaj foarte bun. Pentru o rata mai mare de succes se poate acopri taietura in hormon de inradacinare.

Peste butas se pune adesea o folie sau punga de platic transparent care are rolul de a mentine o umiditate ridicata iar solul se mentine constant umed.

Ghiveciul se plaseaza intr-o zona cu lumina intensa insa indirecta iar in 90 pana la 120 de zile radacinile vor fi suficient de dezvoltate pentru a avea o planta noua.

Varietati

Ficusul este o specie cu multe varietati si variatii ce sunt cautate de iubitorii de plante de apartament. Incepand cu clasicul ficus robusta, ficus elastica sau ficus lyrata.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *