Kalanchoe flori
Kalanchoe – ingrijire si sfaturi

Kalanchoe este o familie de peste 100 de plante dintre care doar cateva specii sunt cultivate la interior. Articolul acesta se va focusa pe Kalanchoe blossfeldiana, o planta ce imbina usurinta in ingrijire a unei suculente cu un diplay de flori ce dureaza intreg sezonul cald.

Tocmai datorita acestor doi factori, kalanchoe este o planta foarte populara in randul iubitorilor de plante.

Kalanchoe blossfeldiana difera fata de majoritatea suculentelor prin frunzele sale mari si plate, in forma de scoica si de culoare verde inchis. Florile sale sunt numeroase, mici si asezate in buchete in varful tulpinilor. Culorile acestora pot varia de la nuante de rosu la roz, alb sau galben.

Habitatul sau natural ne da indicii despre originile sale de suculeta, fiind nativa in insula Madagascar unde creste la temperaturi ridicate, cu apa foarte putina si soluri nisipoase, sarace in nutrienti; fiind chiar inrudita cu Crasulla.

Replicarea cat mai multor conditii din natura la noi in apartament va fi cheia unei kananchoe fericite care ne va rasplati cu multe flori pe o perioada indelungata.

Ingrijirea sa se clasifica la usoara, fiind o planta ce se descurca de minune neglijata atat timp cat primeste lumina suficienta.

Udare

Cred ca cel mai bun sfat aici este sa uitati sa o udati din cand in cand. Desi poate nu par la o prima vedere, frunzele sale sunt capabile sa retina apa si sa o foloseasca in perioadele in care are nevoie.

Depinzand de volumul ghiveciului si de intensitatea luminii pe care o primeste, kalanchoe poate fi udata la intervale incepand de la o saptamana la doua, chiar si mai putin pe timp de iarna. Cu cat ghiveciul este mai mic cu atat va retine mai putina apa si udarea poate fi mai frecventa, insa intensitatea luminii afecteaza acest ciclu: cu cat lumina este mai intensa cu atat planta va avea un metabolism mai crescut si va consuma apa mai repede.

Totusi solul trebuie sa se usuce intre udari pentru a nu exista riscul de putrezire a radacinilor.

Sol

Cea mai de pret calitate pentru solul acestei plante este un drenaj bun. Un substrat facut dintr-um mix care sa contina o parte sol pentru cactusi si suculente si o parte un substrat obisnuit de plante ar fi ideal.

Un alt sfat bun de urmat este sa tinem kalanchoe intr-un ghiveci ceramic neglazurat, acest lucru permitand excesului de umiditate sa fie indepartat si putrezirea radacinilor fiind astfel evitata.

Deoarece este o planta cu un ritm de crestere destul de lent, schimbarea ghiveciului nu este ceva ce trebuie facut prea des. Radacinile sale cresc si ele destul de greu, necesitand foarte mult timp pentru a acapara spatiul unui ghiveci.

Fertilizare

Fiind o planta suculenta nu are nevoi exagerate de fertilizare insa daca vrem sa o mentinem sanatoasa si sa o facem sa infloreasca cat mai des se recomanda folosirea unui ingrasamant lichid diluat, in fiecare luna de primavara si vara.

Daca planta nu produce flori sau acestea sunt putine, se poate merge pe un fertilizant cu o concentratie mai mare de fosfor.

Lumina

Desi poate tolera un nivel mai scazut de lumina, kalanchoe va ajunge sa aibe segmente foarte lungi, cu spatii mari intre frunze si cu aspect distorsionat, planta incercand sa caute o sursa mai puternica de lumina.

Pentru a o pastra sanatoasa si cu flori este nevoie de un pervaz luminos, insa nu in bataia directa a soarelui.

Temperatura si umiditate

Cand vine vorba de temperatura, aceasta planta prefera o plaja temperata intre 15 si 30 de grade celsius, ferita de curenti de aer cum ar fi cei din fata unui aer contitionat sau a unei aeroterme.

Umiditatea nu este un lucru foarte important, cea obisnuita dintr-un apartament fiind suficienta pentru kalanchoe.

Probleme si daunatori

Nu este o planta foarte sensibila insa poate suferi de pe urma infestarilor obisnuite pentru plantele de apartament, anume in special afide si paduchi lanosi. Din fericire verdele inchis al frunzelor ne ajuta sa vedem acesti daunatori destul de bine si sa avem sansa sa ii prindem din timp.

O alta mare problema la kalanchoe este udarea excesiva, radacinile sale fiind foarte sensibile la infectii fungige. Trebuie sa ne asiguram ca solul se dreneaza rapid si este uscat pana la urmatoarea udare, iar apa care se colecteaza in farfuria ghiveciului sau in masca acestuia trebuie sa fie indepartata.

Inmultire

Kalanchoe se poate propaga prin seminte, frunze sau butasi. Cea mai simpla si rapida din cele trei metode este prin butasi, acest procedeu putand fi de folos si cand vrem sa invioram o planta batrana sau sa ii dam un aspect mai des.

O tulpina de cativa centimetri si care contine cel putin un set de frunze se taie imediat sub un nodul. Aceasta se transfera intr-un nou ghiveci (ori in acelasi ca si planta mama) avand grija ca pamantul sa acopere nodulul de la baza.

In cateva saptamani, acest butas va avea propriile radacini si noi o noua planta.