O planta ce ma duce mereu cu gandul la insorita Creta, unde in plina vara intalneam tufele de leandru la orice pas. De la marginile autostrazilor, la simple trotuare pe coasta si chiar bine infipte in dune de nisip, pline de buchete de flori rosii, roz, galbene, portocalii si albe.
Acolo, ca si in intreaga zona mediteraneana, leandrul creste spontan, sub forma unui arbust peren cu foliaj des de un verde inchis.
Ca si raspandire geografica, planta este nativa in zona Marii Mediterane, Orientul Mijlociu, ajungand pana in India si China.
Adaptabilitatea sa remarcabila la soluri nisipoase si sarace in nutrienti a facut din leandru o specie invaziva in tari precum Chile, Africa de Sud si Australia, fiind prezent oriunde o clima mai blanda ii permite. Pe restul globului este cultivat in ghivece ce trebuiesc aduse la interior pe timpul iernii.
Frunzele sale sunt dispuse alternativ, subtiri, in forma de lance, cu o lungime de pana la 15 centimetri.
Un aspect important este ca intreaga planta este toxica, incepand de la frunze, la tulpina si flori. Toxina continuta este deosebit de puternica, ducand chiar si la moarte in cazul ingerarii unei cantitati mai mari.
Nu doar ingerarea este periculoasa, asa ca se recomanda atentie atunci cand manevram leandrul si purtarea de echipament protectiv cum ar fi manusi din latex. Periculos este si fumul degajat de arderea partilor de planta, asa ca incercati sa evitati asta.
Pentru a intari ideea de toxicitate, mai mentionez doar ca seva sa era folosita ca si otrava pentru rozatoare. Aveti deosebita atentie atunci cand plasati aceasta planta ca ea sa nu fie la indemana copiilor sau a animalelor de companie.
In mediul sau natural, leandrul poate ajunge pana la 7 metri inaltime si 3 metri latime, avand tulpini multiple ce ii dau un aspect des. Crescut intr-un ghiveci, inaltimea ajunge pana la 3 metri, deseori fiind toaletat pentru a incapea in spatiile restranse la interior, asta si datorita cresterii sale destul de viguroasa in lunile calde cand dispune de multa lumina.
Udare
Atat timp cat este crescut intr-un ghiveci, leandrul se uda cand primii 5 centimetri de sol sunt uscati. Fiind o planta obisnuita cu un climat mai arid, pericolul principal il reprezinta udarea in exces si putrezirea radacinilor drept consecinta.
Trebuie sa ne asiguram ca apa in exces se dreneaza usor, asadar ghiveciul trebuie sa aiba suficiente gauri de drenaj iar apa sa fie indepartata din farfurie sau masca daca se colecteaza acolo.
O sugestie ar fi folosirea ghivecelor ceramice, acestea ajutand la preluarea excesului de apa din sol, dezavantajul fiind ca odata cu cresterea in volum acestea devin foarte grele si implicit dificil de manevrat.
In timpul verii, leandrul poate avea nevoie de mai multa apa, asa ca monitorizati solul si ajustati frecventa udarii in functie de conditiile meteorologice.
Sol
Leandrul are nevoie de un sol cu drenaj foarte bun. Ideal ar fi un mix intre pamantul obisnuit pentru plante de ghiveci la care se adauga perlit, nisip grunjos sau substrat de suculente.
Raportul intre fiecare dintre parti depinde de solurile si materialele folosite. Prefera solurile neutre si alcaline cu un pH intre 5 si 8.3, insa poate tolera si un substrat acidic.
Important este sa nu folositi soluri ce au continut ridicat de argila, deoarece acestea vor retine umezeala in jurul radacinilor, ducand la putrezirea lor si pierderea plantei. Un alt aspect de luat in considerare este sa folositi soluri bine aerate, care sa permita radacinilor sa respire si sa creasca sanatos.
Fertilizare
Nu este o planta ce necesita o deosebita atentie in privinta fertilizarii, insa solurile sarace in nutrienti pot fi ajutate; aspect important mai ales in primul an de viata al plantei, primavara, cand se poate adauga un ingrasamant lichid usor mai mult diluat fata de specificatii.
In lunile de vara, fertilizati planta o data pe luna pentru a incuraja cresterea sanatoasa si productia de flori.
Utilizati un ingrasamant echilibrat, cu un continut de azot, fosfor si potasiu. Evitati fertilizarea in timpul iernii, cand planta intra intr-o perioada de repaus vegetativ si necesita mai putina hrana.
Monitorizati planta pentru semne de deficiente nutritive, cum ar fi frunzele galbene sau cresterea lenta, si ajustati fertilizarea in consecinta.
Lumina
Leandrul va avea nevoie de soare direct. Poate tolera si cateva ore de umbra pe zi, dar foliajul sau nu va fi la fel de des. Ghiveciul trebuie scos la exterior din primavara pana in toamna si trecut la interior in dreptul unui pervaz luminos pe timp de iarna.
Asigurati-va ca planta primeste cel putin 6 ore de lumina solara pe zi pentru a-si mentine sanatatea si a inflori abundent.
In lunile de vara, puteti plasa leandrul pe o terasa sau balcon, unde sa beneficieze de lumina directa a soarelui. In interior, asezati ghiveciul langa o fereastra orientata spre sud sau vest, unde planta va primi cea mai buna expunere la lumina.
Daca observati ca frunzele devin palide sau planta nu infloreste, poate fi un semn ca nu primeste suficienta lumina.
Temperatura si Umiditate
Desi originile sale mediteraneene poate nu tradeaza asta, leandrul poate tolera pentru scurt timp temperaturi de pana la -5 grade Celsius. In zone si climat cum este cel al tarii noastre pe timpul iernii planta trebuie adusa la interior, avand grija sa nu fie la indemana copiilor sau a animalelor de companie din cauza toxicitatii ei.
Ca si umiditate ambientala, leandrul poate tolera o gama larga de medii, de la umiditatea crescuta pe care o regaseste in zonele de coasta la una sub 40% in zone mai aride. In timpul verii, planta se va bucura de umiditatea ridicata din aer, dar in interior, pe timp de iarna, poate tolera si aerul mai uscat.
Este important sa protejati planta de curentii de aer rece si de fluctuatiile bruste de temperatura, care pot afecta sanatatea frunzelor. In timpul iernii, mentineti o temperatura ambientala constanta pentru a preveni stresul termic.
Tot in timpul iernii, daca apartamentul sau casa are o umiditate relativa foarte jaosa, luati in considerare utilizarea unui umidificator pentru a mentine nivelul de umiditate in jurul plantei.
Probleme si Daunatori
Toxicitatea este sistemul sau de aparare impotriva daunatorilor. Seva sa fiind folosita pe post de insecticid, din aceasta privinta, leandrul nu are multi daunatori. Principala problema o reprezinta omizile, asa ca evitati plasarea plantei langa pereti sau garduri.
Pentru a preveni infestarile, inspectati planta regulat si indepartati manual omizile sau alte insecte vizibile. Daca observati semne de infestare, cum ar fi frunze mancate sau gauri in frunze, utilizati un insecticid natural pentru a controla problema.
Mentinerea unei bune igiene a plantei si curatarea regulata a frunzelor poate ajuta la prevenirea problemelor de daunatori.
In plus, asigurati-va ca planta este bine ventilata si nu este expusa la umiditate excesiva, care poate favoriza aparitia bolilor fungice. Daca observati semne de mucegai sau pete pe frunze, tratati planta cu un fungicid adecvat si ajustati conditiile de mediu pentru a preveni recurenta.
Inmultire
Modalitatea recomandata de propagare este prin butasi. Se alege o crenguta cu frunze si aspect general sanatos, se taie cu un cutit bine ascutit si sterilizat. Butasul rezultat se pune intr-un ghiveci cu sol proaspat si se acopera cu o folie sau o punga incapatoare de plastic pentru a pastra umiditatea.
Se recomanda ca pe intreaga durata a procedurii sa se poarte echipament de protectie cum ar fi manusi chirurgicale si ochelari de protectie. In cateva saptamani, butasul ar trebui sa dezvolte radacini si sa fie gata pentru a fi transplantat intr-un ghiveci mai mare. Aceasta metoda de inmultire este eficienta si relativ usoara, asigurandu-va ca veti obtine plante sanatoase si viguroase.
O alta metoda de inmultire este stratificarea aeriana sau marcotarea. Alegeti o ramura sanatoasa si faceti o taietura superficiala in scoarta. Inveliti taietura cu muschi de sphagnum umed si acoperiti cu folie de plastic pentru a mentine umiditatea. Dupa cateva saptamani, ar trebui sa vedeti radacini noi crescand din taietura. Odata ce radacinile sunt bine dezvoltate, taiati ramura si plantati-o intr-un ghiveci separat.
Varietati
Avem o gama mare de varietati ale leandrului din care sa alegem, recomandam indeosebi urmatoarele:
- Leandru Calypso: O variatie foarte rezistenta, ce are flori rosii dispuse in buchete.
- Leandru Isle of Capri: Cu flori individuale galbene, aceasta varietate adauga o nota luminoasa gradinii.
- Leandru Sister Agnes: Cu flori mari albe, acest leandru este ideal pentru a crea un contrast elegant in peisaj.