Capsunii sunt printre cele mai iubite fructe de sezon si totodata unele dintre cele mai cultivate plante in gradinile din Romania. Dulci, parfumati si cu o forma inconfundabila, sunt o prezenta constanta in piete, dar si in curtile celor care isi doresc sa aiba parte de fructe proaspete direct din propria cultura. Desi aparent delicati, capsunii sunt surprinzator de adaptabili si pot oferi recolte generoase chiar si in spatiile mai mici sau in zonele cu clima temperata cum este si cea de la noi.
Fac parte din familia Rosaceae, acelasi grup care include si trandafirii, merii sau cireșii. Planta propriu-zisa este o tufa de dimensiuni mici, cu frunze compuse, de un verde intens, si margini zimtate. Florile, desi trec adesea neobservate, sunt albe, delicate, si apar de regula la inceputul primaverii, transformandu-se rapid in fructele suculente pentru care sunt atat de apreciati. Sunt considerate perene, insa productia scade de la un an la altul, motiv pentru care multi gradinari aleg sa reinnoiasca cultura la fiecare 3-4 ani.
Exista o multime de varietati, fiecare cu particularitatile sale – unele mai timpurii, altele mai tarzii, unele rezistente la boli sau adaptate pentru zonele mai reci. Pe scurt, sunt multe optiuni si e important sa alegem cu atentie in functie de ce ne dorim de la cultura noastra.
Originari din regiunile temperate ale emisferei nordice, capsunii prefera o clima moderata, cu ierni nu prea aspre si veri calduroase dar nu excesiv de uscate. In natura pot fi gasiti crescand la marginea padurilor, in poieni sau in zonele cu soluri bogate si bine drenate. In gradina, se vor simti cel mai bine intr-un loc insorit, dar protejat de vanturile puternice, si unde pamantul este lucrat si imbogatit cu materie organica.
Pentru a avea o cultura sanatoasa si roditoare, trebuie tinut cont de cateva lucruri esentiale. Solul trebuie sa fie usor acid spre neutru, bogat in humus si sa permita drenarea eficienta a apei. Nu suporta zonele mlastinoase sau cele in care apa balteste. Pe cat de mult iubesc lumina si caldura, pe atat de sensibili pot fi la seceta prelungita, mai ales in perioada de inflorire si formare a fructelor. Asadar, udarea regulata este cruciala, insa mereu cu grija sa nu exageram.
In ceea ce priveste ingrijirea, capsunii necesita atentia specifica oricarei culturi de gradina. E important sa mentinem spatiul curat de buruieni, sa mulcim baza plantelor pentru a pastra umiditatea si pentru a evita contactul direct al fructelor cu solul – metoda care reduce semnificativ riscul de mucegai. De asemenea, dupa fiecare sezon, frunzele uscate sau afectate trebuie inlaturate pentru a preveni aparitia bolilor.

Desi nu sunt o prezenta constanta in medicina traditionala, capsunii apar in diverse retete populare fie sub forma de frunze uscate folosite pentru infuzii (cu usoare proprietati diuretice), fie sub forma de cataplasme din fructe zdrobite aplicate pe piele pentru un efect revigorant. In folclorul romanesc nu sunt atat de bine reprezentati precum alte plante, insa cu siguranta ocupa un loc aparte in memoria gustativa a multora dintre noi – capsunile proaspete fiind asociate cu inceputul verii si primele zile calde dupa o iarna lunga.
Udare
Capsunii au nevoie de udari regulate, mai ales in perioada infloririi si a formarii fructelor. Solul trebuie mentinut constant umed, dar nu imbibat. Udarea se face de preferat dimineata, direct la radacina, pentru a evita ca frunzele sa ramana ude prea mult timp – lucru ce poate duce la aparitia bolilor fungice. Pe timpul verii, in perioadele caniculare, poate fi necesar sa uzi la fiecare 2-3 zile, mai ales daca solul este nisipos si se usuca rapid.
Sol
Preferintele capsunului se indreapta spre un sol usor acid (pH intre 5.5 si 6.5), bogat in materie organica si cu un drenaj bun. Un sol greoi sau argilos trebuie imbunatatit prin adaos de compost, turba si nisip. Inainte de plantare, e bine sa se incorporeze in sol o cantitate generoasa de compost bine descompus sau gunoi de grajd matur. Un sol aerat si fertil este baza unei recolte reusite.
Fertilizare
Capsunii nu sunt cei mai pretentiosi cand vine vorba de fertilizanti, dar o mica atentie in acest sens aduce roade bogate. Inainte de plantare, se poate adauga un ingrasamant natural bogat in fosfor si potasiu. Odata inceputa cresterea, este bine sa se administreze un fertilizant lichid sau granulat, specific fructelor, la fiecare 3-4 saptamani pana la terminarea recoltarii. Dupa recoltare, o fertilizare usoara ajuta planta sa se refaca si sa pregateasca mugurii pentru anul urmator.
Lumina
O expunere directa la soare este ideala – cel putin 6 ore pe zi. Capsunii care primesc prea putina lumina vor produce mai putine flori si implicit mai putine fructe, iar gustul va fi mai slab. In zonele foarte calduroase, se poate lua in calcul o umbra partiala dupa-amiaza, pentru a preveni arderea frunzelor.
Temperatura si umiditate
Fiind o planta adaptata zonelor temperate, capsunul rezista la frig, multe varietati tolerand temperaturi de pana la -15°C in repaus vegetativ. Totusi, pentru protectia radacinilor, se recomanda un strat de mulci sau paie pe perioada iernii. Vara, planta suporta bine temperaturi de peste 30°C, atata timp cat primeste suficienta apa si nu este lasata sa sufere de sete prelungita. Umiditatea atmosferica moderata este de preferat, desi nu este un factor limitativ major.
Daunatori
Capsunii pot fi atacati de o serie intreaga de daunatori: afide, paianjeni rosii, larve de gandaci sau chiar melci si limacsi, mai ales in conditii de umiditate ridicata. Se recomanda inspectii regulate si, la nevoie, tratamente cu solutii bio (cum ar fi cele pe baza de ulei de neem) sau metode fizice precum capcanele cu bere pentru limacsi. Curatarea frunzelor uscate si evitarea excesului de apa sunt metode simple si eficiente de preventie.
Probleme comune
Printre cele mai frecvente probleme se numara putregaiul cenusiu (Botrytis cinerea), patarea frunzelor, fainarea si mucegaiul alb. Majoritatea acestor probleme apar pe fondul unei ventilatii proaste, a udarii incorecte sau a unei umiditati excesive. Aerisirea spatiului de cultura, mulcirea si udarea corecta sunt esentiale pentru prevenirea acestora. Frunzele afectate trebuie indepartate rapid, iar daca este necesar, se poate apela la fungicide bio.
Inmultire
Inmultirea capsunului se face extrem de simplu prin stoloni – acele “lastari” laterali ce apar dupa perioada de fructificare si care prind radacini singuri daca ating solul. Acestia pot fi lasati sa se inradacineze in voie, apoi taiati de la planta mama si transplantati in alt loc. Este o metoda eficienta si naturala de a intineri cultura si de a o extinde fara prea mari batai de cap.
Varietati
Exista numeroase soiuri adaptate pentru clima din Romania, fiecare cu caracteristici unice:
- Albion – soi remontant cu fructificare continua si gust intens, potrivit si pentru cultivarea in ghivece.
- Elsanta – soi foarte popular in Europa, cu fructe mari si dulci, dar sensibil la boli.
- Camarosa – soi timpuriu, cu fructe mari si productivitate ridicata.
- Clery – rezistent la frig, foarte aromat, potrivit pentru gradinile din zonele mai reci.
- Marmolada – soi italian, rezistent, cu fructe uniforme si productie buna.
- San Andreas – potrivit pentru spatii protejate, fructe ferme, bune pentru transport.