Peperomia Albovittata in ghiveci
Peperomia – ingrijire si sfaturi

O planta mai putin cunoscuta as putea spun si, drept urmare, mai putin crescuta de iubitorii plantelor de apartament, insa una dintre favoritele mele nu doar pentru diversitatea de specii, ci si pentru forma, tiparul frunzelor si dimensiunile reduse ce le fac potrivite chiar si in apartamente mai mici.

Originar din America de Sud si Centrala, genul Peperomia cuprinde peste 1500 de specii, cele mai comune si compacte fiind cultivate ca si plante de apartament.

Sunt plante ce in mediul lor natural traiesc la baza padurilor tropicale si, ca toate plantele de acest tip, prefera lumina indirecta si puternica, filtrata prin coronamentul copacilor.

Ca si nivel al pretentiilor, peperomia se incadreaza in gama plantelor relativ usor de crescut. Dimensiunile sale reduse inseamna ca nu ocupa mult spatiu si sunt sanse mici sa umbreasca sau sa sufoce plantele vecine, mai ales cu ritmul lor de crestere destul de lent.

Udare

Peperomia tolereaza mult mai bine lipsa apei in contrast cu excesul acesteia. Daca va fi udata prea des iar drenajul solului va fi slab, atunci planta va incepe sa arate frunze galbene la baza, ce usor se vor usca si vor cadea. Acesta este primul semn pe care planta ni-l da privind putrezirea radacinilor.

Verificati regulat si farfuria sau masca ghiveciului pentru a vedea daca apa s-a acumulat si aruncati excesul. Daca nu oprim udarea si nu-i dam o sansa solulului sa se usuce, intreaga planta va fi pierduta.

In lunile de toamna si iarna udarea trebuie sa fie si mai rara pentru ca planta nu mai creste.

Sol

Poate cea mai mare provocare a acestei plante este evitarea putrezirii radacinilor, asadar solul trebuie in primul rand sa ofere un drenaj execelent. Poti incerca un mix de substrat obisnuit de plante de apartament la care sa adaugi un sol pentru suculente sau perlit.

Nu trebuie sa iti faci multe griji in privinta schimbarii ghiveciului, planta avand un ritm de crestere foarte lent iar radacinile sale tind sa se indrepte mai degraba spre suprafata.

Fertilizare

Poate trai linistita si fara fetrilizare, insa ii poate fi de ajutor un ingrasamant lichid diluat la jumatate fata de recomandari, aplicat o data pe luna primavara si vara. Respectand regula generala aplicata tuturor plantelor de apartament, evitati aplicarea de fertilizant toamna si iarna cand acesta ii va face mai degraba rau.

Lumina

Desi tolereaza locurile cu lumina mai slaba, frunzele pepromiei pot deveni fade, pierzandu-si din culorile vibrante. Un alt semn al lipsei de lumina este lungirea segmentelor ce va duce la un aspect inestetic de planta cu picioare lungi, aspect foarte vizibil in cazul speciilor curgatoare, unde spatiul dintre frunze devine foarte mare iar planta capata un aspect golas.

La cealalta extrema, in cazul expunerii la razele directe ale soarelui, frunzele se vor usca pe margini la inceput si culoarea va deveni una spalacita. Daca singurul loc pentru planta este un pervaz cu soare, o perdea ii va oferi protectia necesara.

Temperatura si umiditate

Originile sale tropicale se vad in preferinta pentru temperaturi constante intre 18 si 27 de grade celsius. Un alt aspect de urmarit este si ferirea peperomiei de curenti de aer cum ar fi cei din dreptul unui geam deschis, aer conditionat sau aeroterma.

Ca si umiditate, prefera un nivel mediu spre ridicat, 45-55% in mod ideal asa ca ii poate fi de folos un umidificator plasat in apropiere sau tavite cu apa si pietricele ce sporesc evaporarea.

Probleme si daunatori

Din fericire nu sunt plante foarte sensibile la daunatori, singurii de care trebuie sa avem grija fiind paduchii lanosi. Acestia se vad destul de bine pe frunzele plantei asa ca o inspectie periodica ne poate salva planta.

Inmultire

Propagarea este un procedeu relativ simplu pentru peperomia, in principal se face prin butasi sau prin frunze depinzand de specie.

Pentru speciile curgatoare este indicata propagarea prin butasi unde o crenguta se taie sub un nod, frunzele de la baza butasului se indeparteaza si apoi se pune intr-un recipient cu apa. Radacini mici si albe vor aparea dupa cateva zile pana la o saptamana doua. Ele vor creste si atunci cand par suficient de mari pentru a sustine o noua planta (in general intre 5-10 centimetri) butasul se planteaza intr-un ghiveci propriu sau alaturi de planta mama pentru a-i da un aspect mai des.

Pentru speciile la care frunzele cresc direct de pe tulpina acestea se pot taia aproape de punctul in care se unesc cu tulpina si ca in cazul butasilor se pun intr-un recipient cu apa. De aici pasii sunt similari cu cei de mai sus.

Varietati

Aici avem de unde alege, insa dintre preferatele noastre amintim:

  • Peperomia caperata – o varietate cu frunze in forma de inima ce sunt de culoare rosie pe partea inferioara.
  • Peperomia rotundifolia – o varietate de plante curgatoare cu frunze de forma rotunda.
  • Peperomia argyreia – cunoscuta si sub numele de peperomia pepene datorita frunzelor sale rotunde cu vene albe.