Dracaena este una dintre cele mai raspandite plante de apartament din lume, insa asta nu e de mirare pentru ca are un aspect interesant si in acelasi timp e si foarte usor de ingrijit.
Genul Dracaena contine peste 100 de specii din care insa doar cateva sunt cultivate ca si plante ornamentale de apartament.
Fiind un gen divers, aceasta planta poate fi intalnita atat in Africa, Sudul Asiei cat si in America Centrala. Desi punctele de mai jos se aplica aproape tuturor speciilor din acest gen, articolul acesta se va concentra pe Dracaena fragrans.
Habitatul ei natural este reprezentat de padurile tropicale unde beneficiaza de temperaturi crescute, cu mici variatii, umiditate mare si lumina filtrata de arborii mai inalti sub adapostul a caror coroane creste. Acest habitat face aceasta planta ideala si pentru cresterea in interior unde lumina directa a soarelui este limitata, iar temperaturile sunt relativ constante in timpul unei zile si chiar de-a lungul anului.
In natura poate ajunge la inaltimi de aproximativ 6 metri, in interior insa trecand rar de 2 metri, cu o crestere relativ lenta.
Dracaenele sunt caracterizate de frunze lungi si subtiri asemanatoare unor sulite ce pornesc de la capatul unei tulpini in forma de rozeta. Frunzele in sine pot ajunge pana la 60 de centimetri lungime, de culoarea verde intens si cu un aspect lucios, existand si varietati cu dungi galbene sau margini de un verde mai deschis.
Un plus in cresterea unei Dracaena in interior il reprezinta si abilitatea acestei plante de a purifica aerul din incapere, filtrand toxinele ce inevitabil se aduna intr-o camera.
Udare
In perioada ei de crestere din lunile de primavara si vara, planta are nevoie de un sol constant umed, lucru ce ii va facilita dezvoltarea.
Odata cu venirea sezonului mai rece si scurtarea orelor de lumina naturala, Dracaena poate fi udata mult mai rar, la intervale de aproximativ doua saptamani.
La fiecare udare trebuie indepartata apa in exces ce ramane in farfuria sau masca ghiveciului. Stim ca e usor de zis dar mai greu de pus in practica, mai ales la exemplarele mari ale caror ghivece sunt greu de manevrat, asa ca mare atentie atunci cand alegeti masca optand si pentru functionalitate, nu doar aspect.
Principala problema in udare o reprezinta acest exces de apa, putrezirea radacinilor care rezulta din aceasta se observa in special la nivelul frunzelor care vor ingalbeni si cadea incepand de la baza spre varf.
Se recomanda sa folosim apa filtrata pentru udari, acumularea de saruri in sol fiindu-i daunatoare.
Sol
Desi poate creste intr-o gama variata de subtraturi, Dracaena prefera un sol bogat in nutrienti, cu un drenaj foarte bun. Sunt de evitat solurile cleioase ce retin apa pentru prea mult timp in jurul radacinilor.
Similar cu mediul sau natural, si pH-ul solului trebuie sa fie usor acidic.
Schimbarea ghiveciului se face atunci cand observam ca planta pare inghesuita in recipientul actual, solul este compact, cresterea este foarte lenta sau radacinile devin vizibile la nivelul solului. Noul ghiveci ales trebuie sa fie doar cu 2-3 centrimetri mai mare in diametru fata de cel precedent.
Fertilizare
In lunile sale de crestere din primavara si vara, se poate aplica un ingrasamant lichid. Asigurandu-i un plus de minerale, planta va avea o dezvoltare mai sanatoasa si rapida.
Ca si in cazul celorlalte plante de apartament, fertilizarea trebuie sistata odata cu venirea toamnei.
Lumina
Dracaena va arata cel mai bine atunci cand primeste lumina intensa, insa filtrata. Poate rezista perioade scurte si sub razele directe ale soarelui, insa in cazul plasarii in dreptul unei ferestre catre Sud este indicat sa fie protejata de o perdea.
Lumina insuficienta merge mana in mana cu udarea excesiva, asa ca daca planta este asezata intr-un loc mai intunecos ajustati ciclul de udare pentru a evita putrezirea radacinilor.
De asemenea este indicat ca saptamanal sa schimbati treptat latura orientata spre lumina. Lasata prea mult nemiscata, planta va tinde sa se aplece spre sursa de lumina.
Temperatura si umiditate
Fiind o planta tropicala care se respecta, Dracaena va fi in largul ei in intervalul de temperatura de 20-27 grade celsius. Temperatura minima tolerata fiind de 10 grade Celsius.
In ceea ce priveste umiditatea, aceasta trebuie sa se mentina la un nivel crescut si este indicat ca planta sa fie pozitionata in apropierea unui umidificator sau pulverizata des cu apa, mai ales in lunile de iarna cand aerul este uscat.
Daunatori
Este susceptibila la daunatorii comuni ai plantelor de apartament, asa ca este indicat sa ii verificam frunzele, tulpina si suprafata solului pentru orice semn de contaminare si sa ii indepartam local in cazul infestarilor mici. Daca problema pare mai mare, atunci avem nevoie de ajutorul unui spray cu insecticid.
Probleme comune
Supra-udarea este cea mai comuna problema, aceasta cauzand deseori putrezirea radacinilor. Impreuna cu preferinta ei pentru umiditate crescuta, supra-udarea va duce la aparitia unor infestari fungice la nivelul solului.
Inmultire
Propagarea in cazul Dracaenei este relativ usoara, cea mai la indemana metoda fiind aceea a inmultirii prin butasi.
Se poate sectiona orice parte a tulpunii, cu o inaltime de aproximativ 10 centimetri. Acesteia ii sunt indepartate toate frunzele (daca are) si va fi pusa intr-un recipient cu substrat umed sau intr-un vas cu apa.
Asezat intr-o zona luminoasa si ferita de razele directe ale soarelui, butasul va dezvolta o retea proprie de radacini si frunze.
Varietati
Putine varietati din acest gen sunt crescute ca si plante de apartament si se aseamana in aspect.
- Dracaena fragrans – probabil cea mai comuna varietate, are frunze de un verde inchis ce rasar dintr-o tulpina lemnoasa si care poate ajunge pana la aproximativ 2 metri inaltime.
- Dracaena marginata – O planta cu frunze subtiri si lungi ce apar la capatul unor tulpini multiple.
- Dracaena sanderiana – Nimeni altul decat bambusul norocos.