Probabil ca ati intalnit aceasta planta sub mai multe nume cum ar fi Craciunica, Craciunita sau Cactus de Craciun, insa noi vom merge pe ultima varianta referindu-ne la variantele Schlumbergera russelliana sau Schlumbergera x buckleyi.
Totusi, sub aceasta palarie de Schlumbergera intra trei mari tipuri care se diferentiaza prin forme usor diferite ale frunzelor, culoarea si forma florilor dar, si mai important, perioada de inflorie.
- Schlumbergera truncata ceea ce americanii numesc Cactusul de Thanksgiving ce infloreste la sfarsit de Noiembrie si, bineinteles, coincide cu sarbatoarea de la care isi ia numele,
- Schlumbergera russelliana sau Cactusul de Craciun ce incrucistat cu varietatea de truncata ne aduce buckleyi si infloreste la sfarsitul lui Decembrie,
- Rhipsalidopsis sau Cactusul de Paste ce infloreste din Aprilie pana in Mai.
Aceasta planta isi are originea in padurile tropicale ale Braziliei unde nu creste la nivelul solului ci pe arbori acoperiti de muschi sau pe pereti de stanca. Mediul sau este unul cu umiditate foarte mare, iar lumina care ajunge la el fiind si ea de intensitate mica, puternic filtarta de coronamentul arborilor mari.
Tulpinile sale multiplu segmentate sunt alcatuite din frunze aplatizate ce au mici zimti pe margini. La capatul acestor tulpini, la sfarsit de Noiembrie sau inceput de Decembrie, apar flori tubulare.
In momentul in care aceste flori se ofilesc este recomandat sa toaletam Cactusul de Craciun indepartand florile, acest lucru permitand plantei sa isi ramifice tulpinile si sa capete un aspect mai des.
In America de Nord si Europa, planta a devenit populara incepand cu secolul XIX fiind apreciata ca planta ornanentala in special in perioada sarbatorilor de iarna datorita, bineinteles, infloririi in aceasta perioada.
Ca si in cazul altor cactusi, ingrijirea nu este una grea daca tii cont de cateva lucruri de baza.
Udare
Ca regula de baza, udarea Cactusului de Craciun se face cand solul s-a uscat complet, aspect ce poate fi observat la nivelul frunzelor cand acestea incep sa se lase si sa aiba un arate deshidratate. Cand apare acest simptom se toarna apa din abundenta si mai apoi se golesc farfuria sau masca ghiveciului de excesul de apa.
Frecventa de udare depinde de mai multi factori precum materialul din care este ghiveciul, anotimpul, lumina primita si umiditatea relativa din incapere. Vara se poate ajunge la udari multiple in timpul unei saptamani, in timp ce iarna se poate uda la una sau doua saptamani distanta.
Sol
Tipul de substrat nu este un factor foarte important pentru aceasta planta, cerinta de baza fiind ca acesta sa aiba un drenaj foarte bun si sa nu tina umiditatea in jurul radacinilor pentru foarte mult timp, lucru care duce la putrezirea lor si, in timp, la pierderea plantei.
Un mix pentru cactusi si sunculente ar merge cel mai bine, iar ca si recipient ajuta foarte mult sa fie tinut intr-un ghiveci de teracota care sa preia din umiditatea solului si sa faciliteze uscarea.
Schimbarea ghiveciului nu se face foarte des, Cactusul de Craciun fiind o planta ce prefera sa aiba radacinile mai inghesuite. De obicei, trecerea la un recipient mai mare are loc o data la 2-3 ani.
Cel mai bun moment pentru a face schimbarea de ghiveci este dupa ce florile sale s-au ofilit, nefiind recomandata mutarea in timp ce planta infloreste.
Fertilizare
Se recomanda aplicarea unui ingrasamant lichid lunar in timpul primaverii si verii. In momentul in care mugurii florilor incep sa apara (de obicei toamna) trebuie sa ne oprim, putand reincepe procesul in momentul in care florile s-au deschis complet.
Lumina
In timpul iernii, atunci cand este inflorit, Cactusul de Craciun are nevoie de 4 pana la 6 ore de lumina pe zi. In general lumina primita trebuie sa fie una indirecta, insa pe timpul iernii intensitatea soarelui la noi este scazuta, asa ca planta poate sta linistita pe pervazul unui geam orientat catre sud.
Odata cu cresterea zilei si a intensitatii solare, din a doua parte a primaverii pana in toamna, el trebuie ferit de razele soarelui si tinut intr-un loc cu lumina indirecta sau filtrata printr-o perdea.
In cazul in care planta primeste prea multa lumina directa va capata o culoare rosiatica, iar in cazul in care primeste prea putina, cresterea sa va fi foarte lenta iar florile vor fi rare.
Temperatura si umiditate
In primavara si vara, cand are loc cea mai viguroasa crestere, planta prefera temperaturi ridicate situate undeva in intervalul 20-27 de grade celsius.
Incepand cu toamna va avea nevoie si de temperaturi scazute pe timpul noptii (13-18 grade celsius). Acest factor impreuna cu putinele ore de lumina ale zile semnaleaza inceputul perioadei de inflorire.
Nu este o planta ce suporta bine curentii de aer, asa ca evitati sa o platati in calea unei aeroterme sau a unui geam ce se deschide des, schimbarile bruste de temperatura putand duce la caderea mugurilor de flori.
Cat priveste umiditatea, cu cat mai mare cu atat mai bine, lucru important in special iarna cand nivelul de umiditate de la interior scade.
Daunatori
Cea mai comuna cauza a aparitiei daunatorilor este udarea excesiva si solul care ramane umed o perioada mare de timp. De la tripsi la paduchi lanosi si afide, toti daunatorii comuni ai plantelor de apartament isi pot face casa pe Cactusul de Craciun, asa ca verificati periodic frunzele pentru urme.
Daca depistati o infestare izolati planta si incercati sa indepartati insectele cu ajutorul unui betisor de urechi imbibat in alcool sanitar, asta daca numarul acestora este redus. Daca observati o infestare de mari dimensiuni apelati la un spray insecticid.
Probleme comune
Tot udarea excesiva este responsabila si pentru alte probleme des intalnite cum ar fi putrezirea radacinilor sau infestari fungice, asa ca asigurati-va de uscarea completa a solului inaintea udarii.
Inmultire
Cea mai simpla metoda de propagare a Cactusului de Craciun este prin butasi ce sunt apoi plantati direct in sol sau lasati sa prinda radacini in apa.
Se alege o frunza cu cel putin trei segmente si un aspect general sanatos, pe care o taiem cu un cutit sau o foarfeca sterilizata in prealabil. Butasii noi rezultati sunt lasati sa se cicatrizeze pe zona taiata timp de 3-4 zile, tinandu-i intr-un loc racoros fara lumina si fara umiditate excesiva.
Pentru inmultirea direct in sol se pregateste un ghiveci cu substrat pentru cactusi si suculente udat in prealabil, iar butasul se introduce in sol aproximativ doi centimetri.
In cazul in care alegem propagarea prin apa, butasul se pune intr-un vas cu apa care sa acopere tot 2 centimetri din frunza.
Indiferent de metoda aleasa, ghiveciul sau vasul cu apa se tine intr-un loc cu umiditate crescuta si lumina indirecta.
Frumos blog cu informati utile