Brad argintiu la ghiveci
Cum ingrijim un brad la ghiveci

Este sezonul sarbatorilor de iarna si, oricat ai decora, casa nu pare completa fara un mirosul unui brad de Craciun in jurul caruia sa graviteze toate decoratiunile.

Avem, bineinteles, mai multe tipuri de brazi de Craciun pe care ii putem folosi, precum: clasicul brad de pepiniera taiat, varianta articiala, bradul viu la ghiveci, brad din lemne, brad din luminite, brad pictat, etc. Fiecare dintre aceste variante vine cu plusuri si minusuri, fie ca ne gandim la sustenabilitate, poluare sau real feel, insa la urma urmei totul se reduce la preferinte.

In acest articol o sa ne concentram pe varianta bradului viu la ghiveci, cum sa il alegem, sa il tinem in viata si sanatos pe parcursul sarbatorilor de iarna si apoi cum sa il plantam.

Brazii sunt plante gimnosperme, plante lemnoase a caror flori sunt, de fapt, conurile. Cele mai comune specii intalnite la ghiveci fiind Bradul Nordmann (Abies nordmanniana), Bradul Argintiu (Picea Pungens) sau Molidul Canadian (Picea Glauca).

Important de stiut este ca brazii la ghiveci sunt si ei de doua feluri, iar acest lucru are un impact foarte mare asupra sanselor de supravietuire atat la interior cat si, mai apoi, plantarii la exterior.

Sunt brazi ce au fost crescuti la ghiveci, cu varsta de aproximativ un an si o inaltime mai mica situata in general undeva la un metru, si brazi ce au fost taiati iar apoi practic infipti intr-un ghiveci.

Cei taiati si pusi la ghiveci au in general o inaltime mai mare dar un sistem de radacini foarte slab dezvoltat asa ca sansele lor de a trece sarbatorile cu bine si mai apoi de a se putea dezvolta intr-o gradina, sunt foarte mici.

Pe de alta parte cei crescuti la ghiveci au un sistem de radacini foarte bine dezvoltat si pot trece mai bine peste socul mutarii la interior si apoi la exterior. Cu toate acestea sederea lor in casa trebuie sa fie cat mai scurta si trebuie sa aveti puterea de a va separa de el imediat dupa anul nou.

Un aspect important de care trebuie sa tineti cont este acomodarea, in prima faza cea din momentul cumpararii cand este adus la interior. Bradul va trece de la temperaturile lunii decembrie care, in general, se afla aproape de inghet, la temperaturi de 20+ grade celsius dintr-un apartament. Socul unei mutari directe este foarte mare si poate duce de la pierderea acelor pana la pierderea intregului copac.

Este recomandat sa il tineti pe balcon ori intr-un loc ferit la exterior cateva zile incercand o aclimatizare de cateva ore la interior zilnic, crescand numarul orelor treptat. Tineti cont de acest lucru cand cumparati bradul pentru ca daca achizitionam o planta mai mare, atunci si recipientul este mai greu de manevrat si mutat.

Bradut la ghiveci cu eticheta

Udare

In general la interior udarea se face saptamanal, insa depinzand de conditiile primite de bradul la ghiveci acest interval poate varia. Daca lumina este slaba si temperaturile mai reduse intervalul poate fi crescut.

Solul trebuie testat inainte de fiecare udare, iar daca primii doi centimetri de la suparata sunt inca umezi, udarea trebuie sa mai astepte.

In momentul in care ne hotaram sa udam, apa trebuie pusa din abundenta lasand-o sa curga prin gaurile de drenaj iar excesul indepartat din farfuria ghiveciului.

Daca acele incep sa capete o culoare galben-maronie atunci inseamna ca sufera de o deficienta mare de apa si incepe sa se usuce. Semnele udarii excesive sunt mai discrete, insa un bun indicator este caderea acelor si un miros puternic al solului.

Sol

Un capitol la care nu trebuie sa ne facem mari griji deoarece schimbarea ghiveciului nu este necesara in scurtul timp pe care bradul il petrece la interior. 

In momentul plantarii la exterior acesta se adapteaza majoritatii tipurilor de sol preferand insa un substrat bogat in materie organica si cu un drenaj foarte bun.

Fertilizare

Se recomanda un ingrasamant granulat cu eliberare treptata cu aplicare din al doilea an de viata. Aplicarea unui fertilizant pana ca radacinile sa fie dezvoltate suficient ii va dauna copacului.

Lumina

La interior este nevoie ca ghiveciul cu brad sa fie tinut intr-un loc foarte luminos, avand in vedere cantitatea de lumina limitata de la interior, mai ales in luna decembrie cu zilele sale foarte scurte si intensitatea soarelui scazuta.

Plantarea de asemenea trebuie facuta intr-un loc luminos cu soare din plin pentru o crestere viguroasa.

Temperatura si umiditate

Un aspect foarte importante pentru interior este ca bradul la ghiveci trebuie tinut intr-un loc racoros. Da, un lucru usor de spus insa realist e foarte greu de pus in practica intocmai datorita nevoii sale pentru lumina din plin, ceea ce inseamna plasarea lui langa un geam si deseori geamul are in apropiere un calorifer.

Umiditatea trebuie si ea avuta in vedere, iarna aerul fiind destul de uscat la interior, asa ca in functie de nivelul de umiditate relativa din casa, un umidificator poate fi de real ajutor.

Odata plantat la exterior este important sa ne asiguram ca locul ales beneficiaza totusi de racoare in zilele caniculare ale verii, crengile de la baza fiind foarte importante in acest aspect pentru a mentine umbra in jurul tulpinii.

Brad argintiu plantat
Bradul nostru argintiu la ghiveci dupa aproximativ 15 ani de la plantarea sa in gradina bunicilor.

Daunatori

Avand in vedere timpul foarte scurt petrecut la interior nu trebuie sa ne facem grija in privinta daunatorilor comuni pentru plantele de apartament, iar la exterior, bradul are protectiile sale naturale fata de daunatori.

Probleme comune

Dintre cele mai comune motive pentru pierderea unui brad la ghiveci, la interior, avem udarea excesiva, lipsa de acomodare cu temperatura si caldura prea mare din apartament.

Varietati

Cele trei varietati principale folosite ca si brazi la giveci sunt urmatoarele:

  • Bradul Nordmann (Abies nordmanniana) – nu este o specie autohtona insa este preferat atat ca pom de craciun cat si in amenajarea parcurilor datorita coroanei sale bogate si piramidale.
  • Bradul Argintiu (Picea Pungens) – o alta specie deosebita prin culoarea sa argintie spre albastru deschis, are un aspect compact si forma piramidala.
  • Molidul Canadian (Picea Glauca) – un conifer cu ace scurte si coroana bogata de un verde puternic.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *