Crescand la casa am avut mereu privilegiul de a fi inconjurata de plante, insa abia tarziu am inceput sa le apreciez mai mult in amintiri. Tin minte ca pana la vreo 10 ani am avut un “gard viu” ce-l inconjura pe cel clasic, de lemn. Era plin de flori albe si zumzet de albine si era locul preferat pentru ascunzatori si zgarieturi.
Aproape in acelasi timp inflorea si liliacul din fata camerei mele si, spre disperarea alor mei, aproape in fiecare seara stateam cu geamurile deschise sa intre mireasma.
Pentru serile cu ceai de menta si mirosuri irezistibile din gradina proprie, las mai jos cateva idei de arbusti pe care-i puteti planta chiar la voi in gradina.
Liliacul
Intr-o multime de culori si forme, liliacul este unul dintre cei mai versatili si usor de intretinut arbusti pe care ii putem avea. Ii plac locurile insorite ce-i stimuleaza inflorescenta si climatul cald cu temperaturi mai blande, insa la mine in Neamt rezista si la iernile grele. Are nevoie de apa constant in perioada calda, insa asta nu e neaparat o problema primavara, la momentul infloririi 😊
Spiraea vanhouttei (sau Cununita)
Vinovat pentru ascunzatorile cele mai faine dar si pentru zgarieturile ceva mai adanci, aceasta minunatie de gard viu nu doar ca arata superb (mai ales cand incep sa-i mai cada din petalele albe pe jos) dar si miroase subtil.
Se dezvolta perfect in bataia directa a soarelui, insa poate rezista si in penumbra. Nu este un arbust mofturos, asadar poate trai cam in orice fel de sol. Nici de umiditate nu e afectat, deci poate fi udat regulat, odata ce solul de la suprafata s-a uscat.
Caprifoi (mana Maicii Domnului)
Va marturisesc ca e una dintre plantele de care nu m-as dezlipi nicio secunda. Asa frumos miroase incat de multe ori imi mutam prietenele la povesti cat mai aproape de tufe.
Creste foarte bine ca atare, insa se poate si agata de garduri sau pereti pentru cei dintre voi cu idei mai indraznete. Usor de intretinut, caprifoiului ii place sa stea in soare (a se evita plantarea sa in zone cu umbra), nu sufera din cauza caniculei, iar solul ii e indiferent. Ii place sa fie udat moderat, asadar in perioadele cu putina ploaie are nevoie de apa in momentele in care pamantul de deasupra e uscat.
Magnolia
Probabil singurul arbust (unele specii din familie devin chiar arbori) pe care nu l-am avut niciodata pe langa casa, dar in cautarea caruia plecam in plimbarile lungi prin oras (obicei continuat si la Bucuresti, mai ales in Cotroceni. Recomand!).
Cu un miros demential si majoritar in nuante de alb sau roz, magnolia este foarte usor de intretinut. Ii place soarele direct, un sol care se dreneaza bine iar daca mai e si cu pH acid, cu-atat mai bine, iar daca nu, il puteti ajuta cu turba acida sau zat de cafea. Magnolia trebuie udata constant, dar trebuie sa lasi pamantul sa se usuce intre udari.
Glicina
Pe dansa am descoperit-o intr-o plimbare prin Cismigiu in primii ani de facultate. Am cautat sa vad de unde vine mirosul minunat de caprifoi, insa n-am reusit sa gasesc tufa inculpata. Abia apoi mi-am dat seama ca mireasma vine din ramura mov de deasupra si nu de la sol asa cum ma asteptam.
Este cataratoare, iubitoare de soare direct si caldura si putin mofturoasa, asa ca va creste in majoritatea tipurilor de soluri, desi le prefera pe cele mai fertile si cu o umiditate mai inalta. Trebuie sa aveti grija la pozitionarea acesteia in gradina pentru ca avand niste radacini destul de lungi poate ajunge sa sufoce restul plantelor din gradina.