FLori de magnolie
Magnolia – ingrijire si sfaturi

Fie ca o zaresc in gradina bunicilor, indata ce ajung in vizita, sau prin plimbarile in Bucuresti, Magnolia nu poate fi trecuta cu vederea.

Ma face mereu sa ma gandesc la primavara.

Exista mai multe varietati de magnolii incepand cu cele ce prefera zonele calde si au foliajul permanent de un verde inchis, lucios si au flori albe frumos mirositoare; la varietati si hibrizi cu flori galbene roz sau magenta.

Varietatea la care ne vom referi in acest articol, Magnolia Soulangeana, este un arbust ce prezinta flori mari, cu petale de pana la 12 centimetri marime, de culoare violet la baza si roz-albe spre varfuri. Este varietatea ce se intalneste cel mai des in tara noastra, fiind aclimatizata pentru iernile de aici.

Aceasta poate ajunge pana la 8 metri inaltime si 5 latime daca are conditii optime, insa asta in timp, avand un ritm de crestere cel mult moderat.

Toamna isi va pierde frunzele si va intra intr-o perioada latenta pana in primavara. Atunci, o data cu marirea zilei si cresterea temperaturii, arbustul va produce boboci de un verde deschis si cu o textura pufoasa. Acestia se vor deschide si vor etala superbele flori chiar inainte de aparitia frunzelor, accentuand si mai mult culorile in contrast cu maroul crengilor ce le sustine. Florile tind sa persiste o perioada si dupa aparitia frunzelor.

Frunzele sale sunt de o culoare verde deschis la aparitie, tranzitionand spre un verde inchis, mai palid pe partea inferioara.

Desi aclimatizata la clima noastra, magnolia va avea nevoie de protectie imptriva degeraturilor in primi ani de viata, o practica obisnuita fiind infasurarea tulpinii iarna intr-un material izolant si asezarea unei protectii in jurul acesteia pe sol, pentru protejarea radacinilor. Radacinile sale tind sa se intinda mai degraba pe orizontala decat in adancime, facandu-le in acest fel mai predispuse la degerare.

Chiar daca este o planta de gradina, magnolia se poate tine in ghiveci in primele stadii de viata, insa pentru a se devolta si a-si etala florile pentru care este cunoscuta va fi nevoie sa o transferam in gradina.

Udare

Magnolia ajunsa la maturitate se dovedeste a fi o planta foarte rezistenta, capabila sa tolereze perioadele de seceta. Totusi este recomandat sa ii punem apa daca seceta persista si solul incepe sa se usuce.

Plantele tinere sunt mult mai sensibile si vor avea nevoie de udare in lunile de vara.

Sol

Solul ideal pentru aceasta planta este unul bogat in nutrienti, cu drenaj bun si usor acidic. Asta nu insemna ca nu se poate descurca intr-un sol obisnuit din tara noastra, in special in zona de sud. Mai importanta este pozitionarea, incercati sa ii gasiti magnoliei un loc ferit de curenti de aer puternici si care, de preferat, sa ii asigure cateva ore bune de soare in decursul zilei.

Fertilizare

Nu este o planta care sa necesite fertilizare in mod obisnuit, insa ii este de ajutor in primii ani de viata. Optati pentru un ingrasamant cu eliberare treptata pe care sa il imprastiati in jurul plantei, adaugand apoi apa peste acesta.

Fertilizare devine importanta daca magnolia este plantata in soluri foarte sarace in nutrienti.

Lumina

Magnolia are nevoie de soare direct insa poate tolera si cateva ore de umbra pe parcursul zilei.

Temperatura si umiditate

Desi aclimatizata pentru tara noastra, Magnolia prefera un climat mai temperat fara variatii mari de temperatura in perioase scurte.

Umiditatea excesiva ii poate face probleme, ploile ce dureaza mai multe zile, lipsa soarelui si drenarea insuficienta a solului pot duce la raspandirea infectiilor fungice.

Probleme si daunatori

Planta este in general destul de rezistenta, insa este susceptibila la infectii fungice cum am mentionat mai sus. Petele cenusii ce pot aparea pe frunze sunt o alta problema cu care magnolia se confrunta, acestea raspandidu-se foarte usor prin spori si pot afecta o mare parte din foliaj daca nu folosim un ierbicid.

Inmultire

Magnolia este o planta ce nu se lasa usor propagata. Sunt mai multe medode prin care noi putem incerca, fiecare cu un anumit grad de succes.

Metoda pe care o recomand este marcotajul aerian. Nu trebuie sa te temi daca nu ai mai dat peste acest termen, tehnica in sine implica cativa pasi simpli:

  • Alegem o creanga sanatoasa si decupam si indepartam scoarta de jur imprejur pe o lungime de 1-2 centimetri.
  • Peste aceasta zona fara scoarta adaugam un substrat bogat in nutrienti, formand astfel o bila de jur imprejurul plantei. Gogoasa formata se infoliaza in floie alimentara (sau un dispozitiv special pentru marcotaj) pentru a sigila solul in acel loc
  • Dupa cateva luni, crenguta va dezvolta radacini in locul in care am format gogoasa cu pamant
  • O data bine formate, putem sectiona puietul nou rezultat si il putem planta ca pe o noua planta

Aceasta metoda are cea mai mare rata de succes deoarece puietul se bazeaza pe planta mama atat cat are nevoie, pana la dezvoltarea propriilor radacini care sa il sustina.

Magnolia stellata flori albe

Varietati

Din nenumaratele varietati de magnolii o sa mentionam trei dintre cele mai comune si, din punctul meu de vedere, cu florile cele mai frumoase:

  • Magnolia Soulangeana - un arbust cu o crestere relativ lenta, aclimatizat la temperaturile din Romania. Poate ajunge la o inaltime de 2-3 metri dupa foarte multi ani de crestere si produce flori mari, cu petale mov spre baza ce se deschid in nuante de roz si alb spre margini.
  • Magnolia grandifloara - o specie de magnolia vesnic verde, singura ce isi mentine foliajul verde pe tot parcursul anului in zone ale tarii in a caror temperatura nu scade sub -15 grade celsius. Florile au un diamentru de 20-25 centimetrii si sunt albe.
  • Magnolia Lennei Alba - una dintre cele mai spectaculoase varietati de magnolie cu flori albe, ce emana un miros fin citric.