Frunze si flori de mimosa pudica
Mimoza (Mimosa pudica)- Ce nevoi are si cum o ingrijim adecvat?

Despre Mimosa Pudica

Cred ca primele interactiuni spectaculoase cu plantele mi-au fost facilitate de tata, care ma ducea anual la Iasi. Dezvoltasem o fascinatie la acei cativa ani ai mei pentru orasul ala mare, stradutele lui inguste, tramvaiele ce pareau ca merg direct pe strazile cu piatra cubica, Palatul Culturii care trona in mijlocul acelei piete mari, insa si pentru gradina botanica.

Gradina botanica din Iasi este una dintre cele mai frumoase pe care le-am vizitat in viata mea si daca nu ati fost inca, va recommend cu caldura. Este un parc imens de cateva hectare cu specii care mai de care mai spectaculoase. Totusi, dintre bananierii imensi, colectia de cactusi sau plante cu flori, mie mi-a atras atentia o alta planta.

Tin minte si acum cum m-a dus tata in fata unei flori micute, neinsemnate poate, mi-a facut cu ochiul si mi-a aratat-o complice cu degetul. A intins mana, a atins-o, si chiar pe loc aceasta si-a unit frunzele. Am fost asa fascinata incat abia m-a putut lua din fata ei. Am revenit in acelasi loc de fiecare data cand am ajuns la gradina botanica.

Ei bine, planta despre care vorbim este Mimosa Pudica si este in continuare una dintre cele mai fascinante plante din punctul meu de vedere. Recent, la cursurile de botanica am invatat ca ea este, de fapt, din aceeasi familie cu fasolea- socant, nu?

Originara din America Centrala si de Sud, Mimosa Pudica este o planta perena, erbacee, cu tulpini subtiri si frunze compuse de un verde deschis ce sunt sensibile la atingere si se inchid.

Mimozele infloresc in perioada verii, in lunile iulie si august, iar florile lor arata ca niste bile aparent pufoase. Sunt niste inflorescente roz dense care contribuie si ele la gingasia intregii plante.

Floare roz de mimosa pudica

In Romania mimosa nu se gaseste in mod natural din cauza diferentelor mari de temperature versus climatul tropical in care este nativa. Totusi, gandindu-ne la forma florilor si a frunzelor putem gasi cateva specii similare, insa de arbori de aceasta data, pe care ii vom recunoaste dupa aceleasi flori gingase si pufoase, insa mult mai mari decat cele ale mimozei. Mai exact vorbim despre Albizia julibrissin sau arborele de matase, pe care sigur nu-l veti putea rata daca il intalniti pe strada, avand niste flori alb cu roz ce par efectiv ghemotoace pufoase.

Udare

Udarea este probabil punctul cel mai sensibil al mimozei. Ea are nevoie de foarte multa umiditate, iar vara este crucial sa i se asigure constant apa, zilnic chiar in unele cazuri, fara insa a-i mentine solul imbibat. Iarna insa udarile vor fi moderate si trebuie sa-i lasam timp solului sa se usuce in primii 2 cm.

Sol

Fiind nativa in zonele tropicale, Mimoza prefera un sol umed, insa care se dreneaza foarte bine pentru ca nu trebuie sa stea imbibat cu apa. Totdata, solul trebuie sa contina nutrientii de care ea are nevoie penru a inflori, prin urmare va trebui sa ii asiguram un amestec de turba cu substrat pentru plante verzi.

Fertilizare

Pentru ca are destul de multa nevoie de nutrienti in perioadele calde, va trebui sa ii suplimentam necesarul cu un fertilizant incepand din primavara pana in toamna.

Probabil cel mai bun fertilizant pentru ea este cel pentru plantele decorative prin frunze, diluat cu apa, administrat o data la 3-4 saptamani in functie de dimensiunea ghiveciului, a plantei si densitatea solului. Se pot folosi si betisoarele fertilizante, insa acestea vor fi inlocuite doar la 3 luni (daca nu se termina perioada calduroasa).

Lumina

Mimosei ii place lumina din plin, de aceea va trebui sa o amplasam in locuri luminoase atat pe perioada verii cat si a iernii. Ferestrele orientate catre est sau vest vor fi perfecte pentru cele 6-8 ore de lumina de care are nevoie zilnic. Totusi, lumina nu ar trebui sa cada direct pe ea, mai ales daca vorbim despre lumina de amiaza intr-o zi de vara caniculara, altfel frunzele ii vor fi cu siguranta arse.

Temperatură și umiditate

Mimosei ii prieste climatul tropical si subtropical, asadar o temperatura constanta de 20-25 de grade este minunata, alaturi de o umiditate medie de 60%.

Ea poate tolera temperaturi mai ridicate daca nu este in bataia directa a soarelui si daca ii adminstram cantitati constante de apa seara. Totusi expunerea la temperature sub 15 grade Celsius o poate afecta, asadar nu se preteaza pentru plantare in gradinile din Romania.

Probleme și dăunători

Avand in vedere cat de mult ii place apa si umiditatea, mimosa poate avea grave probleme de pe urma unui sol care se dreneaza prost sau a unei simple masti din plastic. Apa retinuta la radacini le va facilita purtezirea si, prin consecinta, va duce la moartea plantei.

Pe langa excesul de apa, mimosa poate fi afectata de afide sau paduchi si in functie de gradul de infestare acestia pot fi ori inlaturati cu un betisor de urechi, ori tratati cu insecticide.

Înmulțire

Inmultirea Mimosei se poate face si prin seminte dar si prin butasi. Daca alegem sa inmultim planta prin seminte, atunci ele vor trebui puse foarte aproape de suprafata unui substrat hranitor, asa cum am povestit mai sus, si mentinut umed pana incepem sa vedem frunzulitele de dupa germinare. Temperatura trebuie sa fie undeva la 20-25 de grade Celsius si pentru a mentine un efect de sera putem chiar sa punem un pahar de plastic deasupra ghiveciului pana ce planta incepe sa creasca.

Mimosa se poate inmulti si prin plantarea unor butasi dezlipiti de planta mama, avand grija ca acestia sa aiba deja tulpinile putin lignifiate (tulpina devine lemnoasa). Ei se desprind cu tot cu radacini (avand grija sa nu rupem foarte multe dintre firele subtiri ce se afla pe ea) si se muta intr-un ghiveci separate cu un substrat nutritive si cu un drenaj bun.

Varietăți

Mimosa este intr-adevar o planta cu totul speciala, iar printre varietatile interesante le-am gasit pe cele de mai jos:

Mimosa Pudica Rubra- cu inflorescente de un rosu intens sau roz magenta

Mimosa Pudica hispida Brenan- cu flori foarte dense

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *