Ficus lyrata in ghiveci
Ficus lyrata – ingrijire si sfaturi

Ficus lyrata, sau pentru ca nu erau foarte hotarati cei ce l-au numit: ficus lyra, smochinul fals sau smochinul lira, este un arbore decorativ prin frunze, aflat la mare cautare printre iubitorii de plante de apartament.

Numele de lira (lyra in engleza) vine de la frunzele sale mari in forma de vioara sau mai bine zis lira cretana. Frunzele sunt mari, cu aspect lucios, de culoare verde inchis cu vene bine definite.

Ficus lyrata este nativ in vestul Africii, beneficiind de un climat tropical, cald si umed in habitatul lui natural. Tot in natura, arborele matur ajunge la inaltimi de pana la 15 metri, o priveliste cu adevarat uimitoare.

Produce si fructe, fapt caruia i se datoreaza al doilea nume, cel de smochin. Fructele sale sunt mici si rotunde, de culoare verde.

Varietatile cultivate in ghiveci ajung cu greu la 3 metri inaltime si nu fac fructe.

In cazurile in care planta ajunge sa fie prea mare pentru spatiul nostru o putem taia. Acceasi operatiune putem sa o facem si pentru a corecta o eventuala crestere gresita sau pentru a creste ramificarea si a da un aspect mai plin.

Ca mai toate plantele tropicale, ficus lyrata este toxic asa ca trebuie sa avem grija si sa nu il tinem la indemana copiilor mici sau a animalelor de companie ce au obiceiul sa muste din frunze.

Nu sunt plante foarte greu de intretinut, avand cateva cerinte de baza pentru a se dezvolta si a deveni centrul atentiei intr-un apartament.

Udare

Necesitatea ficusului lyrata de apa este de multe ori definita ca moderata, un termen destul de vag care poate sa insemne altceva pentru fiecare. Totusi trebuie sa tinem minte ca la fel ca in cazul ficusului robusta, aceasta planta poate suferi mai mult de pe urma udarii excesive decat din cauza udarii insuficiente. Solul trebuie sa se usuce intre udari cel putin in primii 2 pana la 5 centimetrii de la suprafata.

Daca planta noastra primeste prea multa apa frunzele vor ingalbeni, devenind apoi maro si vor cadea incepand de la baza tulpinii in sus. Acesta este cel mai evident semn de purezire a radacinilor si udarea trebuie oprita pana cand solul se usuca.

Daca planta primeste prea putina apa, frunzele vor incepe sa se usuce pe margini, inaintand usor spre baza frunzei.

Sol

Fara pretentii mari in ceea ce priveste solul din ghiveciul sau, ficusul lyrata are nevoie in schimb de un bun drenaj. Substratul nu trebuie sa retina apa, iar in cazul in care se intampla acest lucru, radacinile putrezesc relativ usor.

Schimbarea ghiveciului se face anual, in primavara, optand pentru un ghiveci cu un diametru de pana la 5 centimetri mai mare decat cel actual. Planta se dizloca cu grija din ghiveciul in care este si se muta in reciepientul nou adaugand pamant proaspat pe margini si deasupra.

Cand giveciul ajunge sa fie prea mare pentru a fi schimbat, se poate inlocui stratul superior de sol cu unul nou, astfel asigurand plantei noi nutrienti.

Fertilizare

In lunile de primavara si vara se poate folosi un fertilizant cu eliberare lententa, bogat in azot, in timp ce in lunile mai reci de toamna si iarna nu se recomanda folosirea niciunui fel de ingrasamant.

Lumina

Prefera un loc luminos, preferabil cu razele soarelui filtrate printr-o perdea daca acestea bat direct in geam. Lumina directa, in special in orele amiezii, tinde sa arda frunzele.

Un sfat pe cat de simplu de urmat pe atat de important este sa rotim ghiveciul la fiecare cateva zile. In cazul in care il lasam nemiscat mai mult timp, planta va avea tendinta sa se aplece spre lumina.

Este recomandata stergerea periodica a frunzelor cu o laveta moale si umeda. Actiune ce trebuie facuta cu grija pentru a nu deteriora frunza. Acest lucru ajuta la tinerea daunatorilor sub control si la marirea gradului absorbtie a luminii si implicit fotosinteza. Aspect deosebit de important in lunile de iarna in care ziua este foarte scurta. 

Temperatura si umiditate

Este foarte dificil de recreat habitatul lor natural intr-un apartament, mai ales in ceea ce priveste umiditatea crescuta, insa ficusul lyrata se descurca si in conditiile obisnuite de la interior. 

Apreciaza un umifificator asezat in apopiere sau cel putin tavite cu apa si pietre pentru evaporare. De asemenea frunzele se pot pulveriza cu apa pentru a creste umiditatea.

Probleme si daunatori

Nu are probleme deosebite in ceea ce priveste daunatorii, insa plante bolnave din apropiere o pot infesta cu acarieni sau paduchi testosi.

In afara de asigurarea luminii, stergerea frunzelor ne poate scapa de multi dintre acesti daunatori pana sa aiba ocazia sa se inmulteasca.

Inmultire

Metoda recomandata de propagare pentru ficus lyrata este prin butasi. Cativa pasi simpli vor garanta o noua planta in colectie:

  • Prima data se taie un butas din varful plantei existente de aproximativ 40 de cm.
  • Se indeparteaza toate frunzele de pe acesta exceptand una singura ce va ramane pe butas.
  • Acesta se pune intr-o vaza cu apa la temperatura camerei si se aseaza intr-un loc luminos, insa nu cu soare direct.
  • In cateva saptamani radacinile vor aparea la baza acestuia.
  • Cand radacinile au cel putin 5 centimetri in lungime, acesta poate fi transplantat intr-un ghiveci propriu

Varietati

Sunt trei varietati principale ale acestei plante:

  • Ficus lyrata ‘Bambino’ – o varietate de dimensiuni mici ce nu depaseste 60 de cm, desi frunzele sunt la fel de mari
  • Ficus lyrata ‘Compacta’ –  cu un frunzis mult mai dens, frunze de dimensiuni mai mici si o inaltime a plantei de pana la 1,5 metri
  • Ficus lyrata ‘Variegata’ – nu o sa ascund asta, este de ceva timp pe wishlist-ul meu, acesta prezentand frunze variegate cu margini albe si modele interesante.