Intotdeauna mi s-au parut extrem de fragile si in acelasi timp extrem de puternice aceste flori. Pe cat de frumoase si finute sunt, pe atat de durabile pot fi daca le ingrijim corespunzator.
Planta de bumbac este cultivata in regiunile tropicale si subtropicale din America India si Africa, dar si in Europa, dar este cultivat si in regiuni temperate.
Plantele au o forma de tufa, cu frunze mari, lucioase pe deasupra si o tuplina ierboasa, care la maturitate devine lemnoasa si pot creste chiar si pana la 6m inaltime in zonele de la tropice. Bumbacul este intr-adevar o planta perena, insa doar in regiunile propice, in rest fiind cultivata anual.
Bumbacul este o planta care are nevoie de conditii speciale in tara noastra, insa care s-a cultivat incepand cu 1860 in Muntenia si Moldova, insa dupa 1990 s-a renuntat treptat la culturi datorita preturilor mici de vanzare si mai mari de intretinere. Dar ce e foarte interesant de stiut este ca noi am avut doua soiuri romanesti de bumbac omologate inca din anii 80: Brînceni si Adelin.
Florile de bumbac inmuguresc doar pe anumite ramuri ale plantelor, mai exact pe cele care profuc fructe, firele albe de bumbac fiind de fapt cele care protejeaza semintele. Firele de bumbac sunt celuloza in proportie de aproape 90%, ceea ce le face eco-friendly, celuloza fiind un carbohidrat fabricat de plante.
Chiar daca se zice ca aduc ghinion, saracie si pe deasupra aduna si praf (!! 😊), plantele de bumbac sunt minunate din punct de vedere estetic. Bumbacul este uscat si abia apoi folosit in buchete, asadar el poate rezista ani de zile fara apa, lumina, sau ingrijire speciala. Intr-adevar, bumbacul tinde sa absoarba praful, asadar e nevoie sa il stergem de praf periodic, insa cu atentie.
Udare
Bumbacului ii place apa, insa trebuie sa avem mare grija ca solul sa se dreneze, altfel radacinile lui vor putrezi. In lunile de vara el va trebui udat de 2-3 ori pe saptamana, doar cand primii doi centrimetri de la suprafata ghiveciului se vor fi uscat.
Daca alegem sa il plantam in gradina, atunci trebuie sa fim atenti sa il udam in perioadele secetoase. Totodata perioadele ploioase de dupa plantare sunt bine-venite, insa daca ploile vor fi dese si de o intensitate mare in perioadele in care are nevoie de soare si caldura pentru a forma florile, cultura va fi compromisa.
Sol
Solul in care plantam planta de bumbac trebuie sa fie fertil. Ne ajuta un sol bogat in humus, iar ca sa fim siguri ca dispunem de unul bun, putem sa achizitionam un sol pentru cresterea de fructe si legume, la care sa adaugam noi compost. Trebuie totusi sa ne asiguram ca drenajul solului este bun, asadar ii putem adauga putin perlit sau putem sa-l plantam intr-un ghiveci de teracota care sub presiunea caldurii va ajuta la diminuarea umezealii din sol.
Bumbacul are nevoie de un PH neutru pentru a se dezvolta frumos si corespunzator.
Fertilizare
Daca solul in care il plantam este bogat in nutrienti, atunci nu ii vom mai administra fertilizant. Totusi ii putem administra fertilizant bogat in azot si fosfor in perioada de dupa imbobocire pentru a-l ajuta sa se dezvolte frumos si la potential maxim.
Lumina
Bumbacul are nevoie de lumina din plin, undeva la 7-8 ore de soare direct pe zi fiindu-i de ajutor. Daca il plantam in ghiveci, trebuie sa ne asiguram ca il pozitionam in fata unui geam cu lumina directa sau chiar ca il scoatem in afara casei.
Temperatura si umiditate
Fiind nativ in zonele tropicale si subtropicale, bumbacului ii place caldura, incoltirea avand loc la peste 12o C, iar fructele apar doar la peste 20oC. Astfel, in Romania el va trebui plantat undeva la finalul lunii Aprilie, cand pericolul inghetului este demult trecut, iar solul este deja incalzit si atinge temperatura de 12 grade.
Pe tot parcursul maturarii plantei, bumbacul are nevoie de caldura din plin, insa nu de foarte multa ploaie.
Daunatori si probleme comune
Bumbacul este tinta mai multor daunatori, fiind o planta destul de sensibila la ei.
Vorbim atat despre buruieni si boli cat si despre afide, viermi, tripsi sau paianjeni. Cel mai usor este sa folosim insecticide, care sunt din ce in ce mai putin daunatoare pentru sol si restul plantelor. In acelasi timp putem sa ajutam bumbacul si prin culturi capcana plantate pe langa el precum porumbul sau ceapa sau prin rotatia anuala a culturilor.
O alta metoda de ajutor este sa cream in jurul bumbacului oaze pentru inamicii naturali ai daunatorilor pe care ii gasim la bumbac precum furnicile car eomoara viermii de bumbac.
Inmultire
Bumbacul se inmulteste doar prin semintele pe care le gasim in interiorul plantelor de bumbac.