Branduse mov
Brandusa (Crocus) – Ingrijire, udare, sol, inmultire si varietati

Brandusa (Crocus) este una dintre primele flori care anunta venirea primaverii, acoperind gradinile si pajistile cu nuante vibrante de mov, galben, alb sau lila. Face parte din familia Iridaceae si include peste 90 de specii, unele dintre ele inflorind chiar si toamna. Popularitatea sa se datoreaza atat frumusetii florilor, cat si rezistentei la frig si usurintei de ingrijire.

Planta creste din bulbi (cormi), fiind originara din regiunile montane si temperate ale Europei, Asiei Centrale si zonei mediteraneene. In Romania, este adesea intalnita in zonele montane si submontane, dar si in gradini, unde este cultivata ca floare ornamentala.

Brandusa prefera solurile bine drenate si expunerea la soare, iar plantarea sa se face toamna, pentru a avea flori primavara devreme. In natura, creste in pajisti alpine sau la marginea padurilor, unde beneficiaza de lumina filtrata si sol usor umed.

Branduse cu albina

Udare

Brandusele sunt flori care nu au nevoie de udari frecvente, avand nevoie de sol umed primavara, dar fara exces de apa. In gradina, ele primesc in mod natural umiditatea necesara din zapada topita si ploile de primavara.

Daca sunt crescute in ghivece, trebuie udate moderat, asigurandu-ne ca solul se usuca usor intre udari pentru a preveni putrezirea bulbilor. Dupa inflorire, cand frunzele incep sa se usuce, udarea trebuie redusa treptat.

Sol

Solul ideal pentru branduse este unul bine drenat, nisipos sau lutos, cu un pH neutru spre slab acid (6-7). Daca solul este prea argilos, se poate imbunatati prin adaugarea de nisip sau perlit pentru a favoriza drenajul.

Pentru ghivece, se recomanda un substrat usor, amestecat cu nisip si compost pentru un aport optim de nutrienti si un drenaj bun.

Fertilizare

Brandusele nu sunt plante foarte pretentioase la fertilizare. Un ingrasamant cu fosfor si potasiu aplicat toamna, inainte de plantare, poate ajuta la formarea unor bulbi mai puternici si la o inflorire mai bogata.

Dupa inflorire, un ingrasamant cu azot ajuta la refacerea bulbilor si la pregatirea pentru inflorirea de anul viitor. In cazul plantelor in ghiveci, un fertilizant lichid diluat poate fi administrat lunar in perioada de crestere.

Lumina

Aceste flori iubesc soarele si trebuie plantate in locuri insorite sau partial umbrite. Brandusele de primavara au nevoie de cel putin 4-6 ore de lumina directa pe zi pentru a inflori abundent.

Daca sunt crescute la ghiveci, trebuie pozitionate langa o fereastra luminoasa sau pe un balcon orientat spre sud sau vest.

Temperatura si umiditate

Brandusa este o planta extrem de rezistenta la frig, suportand temperaturi de pana la -15°C. Bulbii sai pot ramane in pamant peste iarna, fara a avea nevoie de protectie speciala.

Vara, dupa uscarea frunzelor, bulbii intra intr-o perioada de repaus si pot fi lasati in sol sau scosi si depozitati intr-un loc uscat si racoros pana la replantare.

Umiditatea atmosferica nu influenteaza semnificativ dezvoltarea branduselor, dar solul trebuie sa fie bine drenat pentru a preveni putrezirea bulbilor.

Daunatori si probleme comune

Brandusele sunt relativ rezistente la boli, dar pot fi afectate de:

  • Rozatoare – soarecii si cartitele pot sapa si manca bulbii;
  • Afide – pot ataca frunzele tinere, impiedicand cresterea;
  • Melci si limacsi – se hranesc cu frunzele si florile fragile.

Pentru a proteja bulbii de rozatoare, pot fi plantati in cosuri speciale sau inconjurati cu pietris. In cazul melcilor, se pot folosi capcane sau metode naturale, cum ar fi coji de oua zdrobite in jurul plantelor.

Bolile fungice apar de obicei din cauza excesului de umiditate si se previn printr-un sol bine drenat si evitarea udarii excesive.

Inmultire

Brandusele se inmultesc usor prin separarea bulbilor mici (bulbili) formati in jurul bulbului principal. Acestia se pot recolta la sfarsitul verii, dupa ce frunzele s-au uscat complet, si replanta in toamna.

Inmultirea prin seminte este posibila, dar necesita mai multi ani pana la prima inflorire si este rar utilizata.

Varietati

Exista numeroase specii si varietati de branduse, fiecare avand caracteristici unice:

  • Crocus vernus – brandusa de primavara, cu flori mari in nuante de mov, alb sau violet;
  • Crocus chrysanthus – brandusa aurie, cu flori galbene sau portocalii;
  • Crocus tommasinianus – varietate timpurie, rezistenta la frig, cu flori lila-mov;
  • Crocus sativus – brandusa de toamna, cunoscuta pentru sofranul obtinut din stigmatele sale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *