Liliacul indian (Lagerstroemia indica) este un arbust ornamental extrem de apreciat pentru florile sale vibrante si inflorirea prelungita din timpul verii. Originar din Asia de Sud-Est si subcontinentul indian, acest arbore este cultivat pe scara larga in zonele cu climat temperat si cald, fiind din ce in ce mai popular si in gradinile din Romania. Se remarca prin aspectul sau elegant, scoarta decorativa si paleta de culori variata a florilor, de la alb la roz, rosu, mov si violet.
Fiind parte din familia Lythraceae, liliacul indian are o crestere rapida si poate atinge inaltimi de pana la 6-7 metri, desi in gradinile de la noi este mai frecvent intalnit ca arbust sau tufis, cu dimensiuni de 2-3 metri. Frunzele sunt ovale, lucioase, iar in toamna capata nuante spectaculoase de rosu, portocaliu si galben. Una dintre cele mai atractive trasaturi ale acestei plante este scoarta sa neteda, care, pe masura ce se exfoliaza, lasa in urma un model marmorat in nuante de bej si gri.
Inflorirea are loc pe timpul verii si poate dura pana in toamna, in functie de clima si ingrijire. Florile sunt grupate in inflorescente mari, bogate, iar textura usor creponata a petalelor le da un aspect delicat si aerisit. Desi prefera regiunile calde, liliacul indian poate rezista si in zonele cu ierni mai blande din Romania, cu conditia sa fie protejat corespunzator impotriva gerului.
Planta se dezvolta cel mai bine in locuri insorite, avand nevoie de cel putin 6 ore de lumina directa pe zi pentru o inflorire abundenta. Prefera solurile bine drenate, cu un pH neutru sau usor acid, si are o toleranta moderata la seceta, fiind o alegere potrivita pentru gradinile cu expunere solara puternica. Ingrijirea este relativ simpla, necesitand taieri regulate pentru mentinerea formei si stimularea infloririi.
In traditiile asiatice, liliacul indian simbolizeaza frumusetea efemera si trecerea timpului, datorita duratei limitate a fiecarei flori in parte. In peisagistica, este utilizat frecvent ca arbust decorativ, gard viu sau copac solitar, adaugand un plus de culoare si eleganta oricarui spatiu verde.

Udare
Este o planta rezistenta la seceta odata ce s-a stabilit bine in sol, insa in primii doi ani dupa plantare are nevoie de udari regulate pentru a dezvolta un sistem radicular puternic. In timpul verii, este recomandat sa fie udat o data la 5-7 zile, in functie de temperatura si tipul solului. Solul trebuie sa fie mentinut umed, dar nu imbibat, pentru a preveni aparitia bolilor fungice la nivelul radacinilor.
Sol
Cel mai bine se dezvolta in soluri bine drenate, fertile, cu un pH cuprins intre 5,5 si 7. Daca solul este prea argilos, se recomanda adaugarea de nisip sau perlit pentru a imbunatati drenajul. Un strat de mulci aplicat la baza plantei va ajuta la mentinerea umiditatii si la protejarea radacinilor de fluctuatiile de temperatura.
Fertilizare
Pentru o inflorire abundenta, este indicata fertilizarea primavara si la inceputul verii cu un ingrasamant bogat in fosfor si potasiu. Se pot folosi atat fertilizanti granulati cu eliberare lenta, cat si solutii lichide aplicate o data pe luna in perioada de crestere activa. Excesul de azot trebuie evitat, deoarece poate stimula cresterea frunzelor in detrimentul florilor.
Lumina
Are nevoie de expunere solara directa pentru a inflori din abundenta. Daca este plantat intr-un loc cu umbra partiala, numarul florilor va fi redus, iar cresterea va fi mai slaba. Este ideal sa fie pozitionat intr-o zona unde primeste cel putin 6-8 ore de lumina pe zi.
Temperatura si umiditate
Preferand temperaturile ridicate, tolereaza bine verile fierbinti din Romania. In timpul iernii, in regiunile mai reci, este posibil sa fie afectat de ger, mai ales daca temperaturile scad sub -10°C. Se recomanda aplicarea unui strat gros de mulci la baza plantei si, in cazul exemplarelor tinere, protejarea cu materiale speciale impotriva inghetului.
Daunatori si probleme comune
Este, in general, o planta rezistenta, dar poate fi afectata de afide, paianjeni rosii si musculite albe. O alta problema frecventa este aparitia mucegaiului pudrat, mai ales in conditii de umiditate ridicata si ventilatie slaba. Pentru preventie, este bine sa se asigure un flux de aer optim in jurul plantei si sa se evite udarea frunzelor. In caz de infestare, se pot folosi tratamente naturale pe baza de ulei de neem sau fungicide specifice.
Inmultire
Liliacul indian poate fi inmultit prin seminte, butasi sau altoire. Cel mai simplu si eficient mod de propagare este prin butasi semi-lemnosi, prelevati vara. Acestia se planteaza intr-un substrat nisipos si se mentin la umiditate ridicata pana la inradacinare. Inmultirea prin seminte este posibila, dar dureaza mai mult si nu garanteaza mentinerea caracteristicilor exacte ale plantei-mama.
Varietati
Exista numeroase varietati de Lagerstroemia indica, fiecare avand trasaturi distincte in ceea ce priveste culoarea florilor si dimensiunea finala:
- Lagerstroemia indica ‘Dynamite’ – flori rosu intens, rezistenta la seceta.
- Lagerstroemia indica ‘Natchez’ – flori albe, crestere rapida, inaltime de pana la 6 metri.
- Lagerstroemia indica ‘Muskogee’ – flori lila, inflorire prelungita.
- Lagerstroemia indica ‘Sioux’ – flori roz aprins, rezistenta crescuta la frig.
- Lagerstroemia indica ‘Tonto’ – tufa compacta, ideala pentru gradini mici.