Iarba de pampas (Cortaderia selloana) este una dintre cele mai populare ierburi ornamentale folosite in peisagistica, datorita aspectului sau spectaculos si intretinerii relativ usoare. Originara din America de Sud, mai exact din Argentina, Brazilia, Chile si Uruguay, aceasta iarba perena face parte din familia Poaceae, aceeasi familie care include si gramineele obisnuite precum graul si secara. Cu inflorescente mari, pufoase, asemanatoare unor pene, iarba de pampas a devenit un element decorativ frecvent atat in gradini, cat si in aranjamentele florale uscate.
Planta poate ajunge la inaltimi impresionante, intre 2 si 3 metri, inclusiv cu spicul floral, si are un foliaj dens, format din frunze lungi, subtiri si arcuite, de un verde-argintiu. Frunzele sale sunt marginite de peri ascutiti, ceea ce le face destul de taioase la atingere. Florile apar vara tarziu sau toamna si pot fi de culoare alba, crem sau chiar roz, in functie de varietate.
In natura, iarba de pampas creste in zone deschise, pe pajisti insorite si in soluri bine drenate, preferand climatul temperat si cald. Desi este adaptata unor conditii de seceta, poate tolera si perioade scurte de umiditate mai ridicata. In Romania, poate fi crescuta cu succes in gradina, dar este important sa fie protejata in timpul iernilor geroase, mai ales in regiunile unde temperaturile scad sub -10 grade Celsius.
Aceasta planta este foarte apreciata pentru impactul vizual pe care il creeaza in peisaj, fiind adesea folosita pentru a delimita zone in gradina sau ca fundal pentru alte plante ornamentale. De asemenea, spicurile sale pot fi recoltate si uscate pentru decoratiuni interioare, fiind extrem de populare in designul modern de interior.
Cand vine vorba de ingrijire, iarba de pampas nu este deloc pretentioasa, insa are cateva cerinte de baza. Are nevoie de soare din plin si un sol bine drenat pentru a se dezvolta corespunzator. Udarea trebuie sa fie moderata, iar fertilizarea ocazionala ii va sustine cresterea. Pentru a mentine un aspect sanatos si ordonat, se recomanda tunderea frunzelor uscate la inceputul primaverii.
Udare
Desi este rezistenta la seceta, udarea regulata ajuta la dezvoltarea sanatoasa a plantei, mai ales in primii ani dupa plantare. In perioadele calde si uscate, se recomanda o udare la 7-10 zile, insa in solurile bine drenate, apa nu trebuie sa balteasca. Pe timpul iernii, udarea trebuie redusa considerabil.
Sol
Iarba de pampas prefera solurile nisipoase sau lutoase, bine drenate, cu un pH neutru spre usor acid. Nu tolereaza solurile grele, argiloase, care retin prea multa apa, deoarece acest lucru poate duce la putrezirea radacinilor. Daca solul este prea compact, se poate imbunatati prin adaugarea de nisip sau compost.
Fertilizare
Desi nu este o planta foarte pretentioasa la nutrienti, aplicarea unui ingrasamant echilibrat primavara poate stimula cresterea si inflorirea. Un fertilizator cu eliberare lenta, bogat in azot, fosfor si potasiu, este ideal pentru a mentine o dezvoltare armonioasa.
Lumina
Este o planta iubitoare de soare si are nevoie de cel putin 6-8 ore de lumina directa zilnic. In zonele umbrite, cresterea va fi lenta, iar inflorirea poate fi afectata. Se recomanda plantarea intr-un loc insorit, ferit de umbra copacilor sau a constructiilor.
Temperatura si umiditate
Iarba de pampas tolereaza bine caldura si seceta, dar poate fi afectata de ingheturile severe. In zonele mai reci din Romania, unde temperaturile scad frecvent sub -10 grade Celsius, este indicat sa fie protejata pe timpul iernii prin acoperirea bazei cu un strat gros de mulch sau frunze uscate.
Daunatori si probleme comune
Este o planta rezistenta la boli si daunatori, insa in conditii de umiditate excesiva, poate dezvolta putregai radicular sau diverse ciuperci. In unele cazuri, frunzele pot fi afectate de acarieni sau afide, dar aceste probleme sunt rare si pot fi combatute prin pulverizari cu solutii pe baza de sapun insecticid.
Inmultire
Se poate inmulti atat prin seminte, cat si prin divizarea tufei. Inmultirea prin seminte este un proces mai lent, iar germinarea poate dura cateva saptamani. Cea mai rapida si eficienta metoda este divizarea, care se face primavara, separand o parte din radacina unei plante mature si replantand-o in alt loc.
Varietati
Exista mai multe varietati de iarba de pampas, fiecare avand caracteristici usor diferite:
- Cortaderia selloana ‘Pumila’ – o varietate mai compacta, potrivita pentru gradinile mai mici.
- Cortaderia selloana ‘Rosea’ – cu inflorescente de culoare roz, mai rara dar foarte decorativa.
- Cortaderia selloana ‘Silver Comet’ – cu frunze variegate, avand margini alb-crem, oferind un efect vizual interesant.
- Cortaderia selloana ‘Sunningdale Silver’ – cu spice mari, argintii, ce creeaza un contrast frumos in gradina.