O alta varietate din gama Monstera pe langa bine cunoscuta Deliciosa este Monstera Adansonii, planta perena nativa in America Centrala si de Sud, ambele impartind porecla de planta svaiter, datorita fenestrarilor (gaurilor) din frunze.
Punctul ei distinctiv il reprezinta frunzele sale cu fenestrari ce apar pe masura ce planta inainteaza in varsta. Spre deosebire de varietatea Deliciosa, fenestrarile acestei monstere sunt incadrate in frunze si nu o taie pe margini.
Fenestrarile sunt adaptari remarcabile ale plantei ce ii permit frunzei sa se intinda pe o suprafata mai mare, mentinand o greutate mai mica si astfel devine mai usor de sustinut pentru planta. Suprafata mai mare insemna mai multa lumina, o rezistenta mai mare la vant si o mai buna reglare a temperaturii prin faptul ca ii permitere aerului sa circule, iar astea sunt doar cateva avantaje notabile.
Monstera Adansonii este o planta tropicala, intalnita la baza padurilor in medii calduroase si cu umiditate crescuta. Sunt plante cataratoare ce se ataseaza de copaci si incep sa se inalte in cautarea luminii.
In natura are un ritm de crestere ridicat, insa crescuta la interior tinde sa se dezvolte mai incet, fara a prinde dimensiunile impresionante de pana la 4 metri din habitatul ei natural. Chiar si asa, cu grija si atentie, o planta crescuta la ghiveci poate atinge si ea un maximum de 2 metri lungime.
Udare
Monstera Adansonii este o planta ce prefera un sol umed, insa ca multe altele are o reala problema atunci cand apa nu se dreneaza suficient de repede din jurul radacinilor.
Inainte de udare solul trebuie verificat, iar daca primii 2-3 centimetri se simt uscati la atingere atunci este momentul unei udari.
Udare se face din abundenta, lasand apa sa iasa prin gaurile de drenaj ale ghiveciului. De asemenea ea trebuie indepartata din masca sau farfuria ghiveciului.
In cazul udarii insuficiente se poate observa aspectul deshidratat al frunzelor, acestea fiind lasate si capatand o culoare fada. In cazuri mai grave incep sa apara pe frunze pete maro.
Probleme mai mari apar atunci cand udarea este excesiva sau apa nu se dreneaza suficient de repede din recipient. Acest lucru duce la putrezirea radacinilor, lucru ce se vede la nivelul frunzelor prin ingalbenirea si pierderea acestora.
Sol
Este o planta ce prefera un substrat bazat pe turba ce ajuta la retinerea umiditatii fara a suprasatura solul. De asemenea poate fi folosit un mix obisnuit pentru plante de apartament daca acesta ofera un drenaj bun, in caz contrar putandu-se adauga perlit sau nisip grunjos pentru o mai buna aerare.
Schimbare ghiveciului se face de obicei odata la doi ani, insa cel mai bine este sa observati daca radacinile isi fac aparitia la nivelul solului sau daca acesta pare ca se usuca foarte repede. Schimbarea se face trecand la un ghiveci cu putin mai mare ca precedentul dizlocand cat mai mult din solul vechi si adaugand unul nou.
Cel mai bun moment de schimbare a ghiveciului este in primavara cand planta incepe cresterea activa dupa lunile de repaus vegetativ ale iernii.
Poate beneficia de pe urma unui ghiveci ceramic fara smalt ce va permite indepartarea umiditatii excesive a solului si o mai buna aerarea a lui.
Fertilizare
In lunile de primavara si vara, cand Monstera Adansonii este in perioada sa de crestere, se recomanda adaugarea lunara a unui ingrasamant lichid.
La schimbarea ghiveciului trebuie evitata adaugarea fertilizantului pentru aproximativ 6 luni deoarece substratul cumparat contine adesea ingrasamant cu eliberare treptata.
Lumina
Lumina primita de planta trebuie sa imite habitatul sau natural. Crescand la baza padurilor tropicale, Monstera Adansonii beneficiaza de lumina intensa insa filtrata de coronamentul copacilor.
Are o toleranta destul de mica la razele directe ale soarelui, putand suporta maximum 2-3 ore de soare dimineata cand intensitatea acestuia este mai scazuta.
Pe de alta parte, lumina insuficienta face ca planta sa se dezvolte foarte lent sau chiar sa stea pe loc. Alte semne pentru acest lucru sunt reprezentate prin aparitia frunzelor mici si decolorarea acestora.
Temperatura si umiditate
Statutul ei de planta tropicala inseama si o preferinta pentru temperaturi mai ridicate si care raman la un nivel constant, asa ca trebuie sa ne asiguram ca nu o tinem intr-un loc cu temepraturi mai joase de 5 grade celsius si ca nu sta in calea unor curenti de aer cum ar fi cei ai unei aeroterme iarna sau al unui aer conditionat pe timp de vara.
Evitarea plasarii in calea curentilor ajuta si la mentinerea unei umiditati mai crescute. In mod ideal umiditatea necesara este peste 50%, insa acest nivel fiind mai greu de realizat intr-un apartament, asa ca incercati sa ii metineti Monsterei Adansonii o umiditate relativa de cel putin 40%.
Plasarea unui umidificator in apropiere este cea mai buna solutie, iar alternativ puteti apela la pulverizari frecvente cu apa pe frunze.
Daunatori
Din pacate aceasta planta este susceptibila la infestari cu majoritatea daunatorilor ce isi fac aparitia pe plantele de apartament, de la afide la tripsi, paduchi lanosi si musculite.
Verificarile periodice sunt cele mai bune, iar in cazul aparitiei unui daunator se poate actiona local, indepartandu-i cu un betisor de urechi imbibat in alcool sanitar sau ulei de neem. Daca infestarea pare extinsa putem apela direct la un spray cu insecticid pentru plante de apartament.
Probleme comune
Cele mai multe si grave probleme apar din cauza udarii excesive sau a drenajului slab al solului. Acest lucru duce relativ rapid la putrezirea radacinilor care la randul sau duce la ingalbenirea si caderea frunzelor pana la pierderea intregii plante.
Alte probleme ce pot aparea sunt cele cauzate de infestari fungice si acestea facandu-se cunoscute sub diverse forme de pete pe frunze.
Inmultire
Monstera Adansonii este o planta usor de propagat, cea mai facila modalitate fiind prin butasi (sectiuni din tulpina):
Se alege o tulpina de aproximativ 15 centimetri lungime si se taie sub un nod de frunze. Frunzele de la baza se indeparteaza iar capatul este introdus intr-un ghiveci cu sol umed. Buatsul este pastrat intr-un loc luminos dar ferit de razele directe ale soarelui, iar pentru o umiditate crescuta o punga sau o folie transparenta se poate pune peste ghiveci.
Varietati
Monstera este reprezentata de mai multe specii ce sunt crescute ca si plante de apartament:
- Monstera Deliciosa – cea mai cunoscuta specie, cu frunze mari si fenestrari evidente, a ajuns sa fie imaginea iconica a plantelor de apartament.
- Monstera Dubia – o varietate mai rara, planta cataratoare cu frunze variegate ce nu prezinta fenestrari.
- Monstera Standleyana – cu frunze ovale si lungi de un verde lucios ce prezinta variegari albe.