Plante birou
Plante pentru birou

Ei, categoria asta cred ca a devenit importanta pentru multi dintre noi in momentul in care n-am mai avut incotro si a trebuit sa ne incropim un birou acasa. Fie freelancers sau angajati “la patron”, cu totii am ajuns la un moment in care a trebuit sa ne ridicam din pat, sa ne luam laptopul si sa ne mutam la un birou.

La marea majoritate gandul a aparut undeva pe la inceput de 2021 cand ne-am dat seama ca treaba asta cu pandemia nu se incheie curand, noi tot din pat lucram si de ceva timp ne mai doare si gatul de la pozitie.

Ei si-atunci sa vezi comenzi de birouri, scaune speciale, monitoare si dureri lombare de la mutatul mobilei in casa ca sa le facem loc tuturor. Sau cel putin asta a fost experienta mea.

Am iubit setupul 2 zile, l-am mutat de inca 3 ori apoi, dar de fiecare data m-am trezit cu fata la un perete alb si trist si atunci m-a traznit ideea magica de a face un setup cu flori.

N-am facut eu mare research initial, am pus ce-aveam prin casa, normal, insa dupa ce unele flori au inceput sa ingalbeneasca putin am inceput sa citesc mai multe despre plantele de birou si nevoile lor.

Ca sa scutesc cateva plante de la suferinta, va las mai jos cateva idei.

Biroul de acasa, slab luminat

Pentru cine are un birou ca al meu, intr-un colt de camera cel putin slab luminat, top 3 plante ar fi:

Limba soacrei ghiveci alb

1.      Snake Plant sau cum ar zice mama: Limba soacrei – ascutita, mandra si gata sa prospere oriunde ai pune-o. N-are nevoie de multe, insa neaparat trebuie sa o uzi o data pe saptamana (iarna chiar si mai rar) doar atunci cand e solul de la suprafata uscat. E genul ala de planta greu de ucis… Greu, nu imposibil.

Crinul pacii in natura

2.      Peace lily. Crinul pacii sau Spathiphyllum–varianta aia de crin cu care te lasa bunica sa dormi in casa, dar care si el e foarte toxic daca e ingerat de oameni sau animale (beware la pisici!)

Crinul se uda o data la doua saptamani, nu trebuie sa stea in lumina directa niciodata si ii plac locurile racoroase. Daca temperatura din camera e constant Bucuresti- in iulie, atunci va rog sa il udati putin mai des.

teraniumuri

3.      Mix terrarium– sau ceva-sa-mearga-in-colt-si-sa-poata-fi-mutat-cand-imi-insir-toate-agendele

Aici putem gasi mai multe mixuri, insa daca vreti sa vi-l faceti pe al vostru recomand sa va orientati catre urmatoarele plante: Selaginella, peperomia caperata (sa avem putina culoare) si fittonia albivenis (pentru putina textura). E bine de stiut ca solul din terrarium trebuie sa fie putin mai nisipos, iar udarea sa fie mai rara (undeva la 2 saptamani) pentru ca umezeala persista in interior.

Biroul de acasa, foarte luminat (langa geam sau pe balcon)

Pentru cine e putin mai norocos si-si are biroul pe balcon sau langa geam, cele mai faine plante ar fi:

planta paianjen

1.      Spider plant sau traducerea mot a mot in romana: voalul miresei. Ii place soarele si-si coloreaza frunzele frumos in lumina, insa trebuie ferita de lumina directa. Ele trebuie udate la 5-6 zile, insa niciodata sa nu fie pamantul ud cand le udati a doua oara, altfel in timp vor putrezi.

2.      Aloe. Nu, nu pentru cand te arde deadline-ul, ci pentru desfatarea ochiului. Aloe are nevoie de lumina puternica si de putina apa, fiind o suculenta desavarsita. Udata la 2 saptamani o va duce foarte bine timp indelungat.

3.      Kalanchoe sau planta zambetului- recomandata dupa fiecare e-mail cu “kind reminder”. Suculenta si ea, trebuie udata moderat si tinuta in locuri luminoase, suportand chiar si lumina directa (cu conditia sa faci si pentru ea ce faci si pentru tine vara: stai departe de soare in timpul pranzului).

Birou la birou (pentru cine merge din nou)

Pentru cine merge la birou si ar vrea sa-l faca sa para uman, cele mai bune plante ar fi:

1.      ZZ sau planta cu origini de dinainte de dinozauri. Daca ea a reusit sa ramana in viata prin atatea schimbari, sigur poti si tu sa termini proiectul ala. Pe langa inspirationala, daca creste destul de mult ZZ poate fi folosita si ca paravan pentru oricine trece pe langa tine si isi arunca ochii in monitor.

Sta foarte bine atat in luminca cat si in locuri mai intunecate si poate fi udata chiar si la 3 saptamani (iarna).

2.      Crassula/ arborele de jad sau (cum le place romanilor) planta banilor (ma rog, una dintre ele). Recomandata oricui, nu doar celor care lucreaza in finance. Tot o suculenta careia ii place lumina (nu directa), insa care trebuie udata la  6-7 zile.

Planta asta e exemplul Paretto: 20% effort, 80% beneficii – sa vedeti cum cresc bugetele dupa ce asezati una pe birou.

3.      Aglaonema sau planta comunicativa. Asta e pentru cei carora nu neaparat le plac oamenii, insa le-ar placea sa interactioneze cu o fiinta vie. Putin mai needy decat o suculenta, ei ii plac locurile putin luminoase si isi doreste apa de 2-3 ori pe saptamana.

Sper ca v-a fost cu folos si ca ziua voastra e putin mai verde acum la birou ????

Atentie! Acest articol a fost scris vara, prin urmare recomandarea de udare e facuta in raport cu asta. Pentru detaliile specifice vizitati fiecare articol aferent plantei care va intereseaza. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *