Begonia rex
Begonia rex – ingrijire si sfaturi

Begonia Rex, cunoscuta si ca “Regina Begonia” este o prezenta populara si colorata in gradinile si casele din toata lumea. Cu foliajul minunat si florile de culori vibrante, begonia rex este o favorita printre entuziastii plantelor.

Nativa din zonele tropicale ale Indiei, begonia rex are o istorie lunga de cultivare fiind descrisa inca din 1856 (de un botanist britanic, normal). Planta esta acum cultivata la scara larga in Statele Unite, Europa si Asia si este des intalnita atat ca planta de apartament cat si in gradinile din exterior.

Aceasta planta crestre intr-o gama larga de habitate in natura, inclusiv munti, albii de rau si paduri tropicale. Creste de obicei alaturi de alte plante subtropicale cum ar fi ferigile si orhideele in regiuni cu lumina puternica indirecta si umiditate constanta in sol.

Desi originile sale sunt in zone tropicale, begoinia rex este o planta versatila care, cu ingrijire adecvata, se va adapta perfect la viata in interior. Este important sa mentinem un mediu nici prea rece nici prea cald, fiind sensibila la temperaturi inalte si sa-i asiguram lumina indirecta si puternica alaturi de un sol umed.

Poti reusi foarte usor sa simulezi aceste conditii in casa ta si sa aduci o pata de culoare tropicala langa tine.

Unul dintre punctele forte este foliajul deosebit si varietatea mare de culori si modele. Frunzele sunt de obicei ovale si pot fi verzi, rosii, mov sau in diverse modele, aceasta planta producand totodata si flori atragatoare roz, albe sau rosii.

Desi o planta foarte populara, are nevoie de atentie extra in ceea ce priveste atat udarea cat si lumina pe care le primeste.

Udarea

Begonia rex are nevoie de un sol constant umed, asa ca se recomanda a se uda la 2-3 zile in lunile de cerestere asigurandu-ne ca apa nu se acumuleaza in masca sau farfuria ghiveciului. 

In lunile de toamna si iarna, cand lumina naturala este foarte putina, necesarul de apa este si el scazut, putand uda planta la 5-7 zile.

Solul

Begonia rex prefera un sol cu drenaj bun, bogat in mategie organica (a se evita substratul pentru cactusi). Este recomandat sa amestecam un sol obisnuit pentru plante de apartament cu putin perlit (2:1), deoarece solul simplu are tendinta sa retina umiditatea fara sa permita aerarea sa.

Un alt factor in afara drenajului greoi este si pH-ul solului, aceasta planta preferand un sol usor acid cu un pH intre 5.5 si 6.5. Un pH prea mare sau prea mic putand afecta absorbtia de nutrienti si implicit dezvoltarea plantei.

Fertilizarea

Begonia are nevoie sporita de nutrienti si de aceea este recomandat sa se aplice un fertilizant lichid, diluat la jumatate, la fiecare luna din perioada de crestere, adica din primavara pana in primele luni ale toamnei.

Lumina

Begonia rex are nevoie de lumina indirectă pentru a se dezvolta în mod sănătos. Plantele expuse direct la soare ar putea suferi arsuri ale frunzelor și pierderea culorii florilor, prin urmare este important să va asigurati că planta este plasată într-un loc unde va primi lumina indirectă.

Totodata, plantele care nu primesc suficientă lumină pot avea dificultăți în a înflori sau pot produce flori mici și firave, asa ca e important să va asigurati că planta este plasată într-un loc unde va primi lumina suficientă pentru a înflori.

Daca planta nu primeste suficienta lumina poate arata semne de stres, iar unul dintre primele semne este pierderea culorii din frunze. De obicei frunzele sunt vibrante si colorate, insa daca planta nu primeste suficienta lumina, acestea pot deveni palide si sterse. Acest lucru se poate intampla treptat, asa ca va fi nevoie sa supraveghezi aspectul si culoarea plantei.

Un alt semn al luminii insuficiente este dezvoltarea de segmente alungite si contorsionate. Daca planta nu are suficienta lumina se va intinde catre sursa de lumina incercand sa obtina cat mai multa. Acest lucru va duce la tulpini lungi si subtiri ce pot fi rupte cu usurinta.

Temperatura si umiditatea

Begonia iubeste un mediu cald cu umiditate crescuta. O temperatura intre 20 si 30 de grade celsius este condiderata ideala, planta fiind foarte sensibila la temperaturi sub 15 grade.

Umiditatea ideala o depaseste pe cea a unui apartament normal, situandu-se undeva la 50%-70%, astfel un umidificator plasat in proximitate este un real ajutor. Putem creste umiditatea si prin pulverizarea constanta cu apa a frunzelor cat si prin plasarea in apropiere a unei tavite umplute cu apa si pietricele pentru a favoriza evaporarea.

Umiditatea poate duce la probeme (ex. raspandirea fungilor) asa ca incaperea in care tinem begonia trebuie sa fie bine ventilata.

Probleme si daunatori

Din cauza mediul lor preferat (umded si calduros) begonia rex este predispusa la destul de multi daunatori, insa cu putina atentie putem depista din timp aceste probleme, astfel avand sanse foarte mari sa le depasim cu usurinta.

Unul dintre cei mai frecventi daunatori ai begoniei rex este paduchele lanos. Acesta apare ca un punct alb pe frunzele plantei, sapand si hranindu-se cu seva sa. Inmultirea lui este una rapida, iar in scurt timp frunzele se ingalbenesc si mor.

Daca observi puncte albe pe planta ta, le poti inlatura cu un betisor de urechi inmuia in alcool sanitar. Daca sunt prea multe pentru a le inlatura individual, poti incerca un spray cu insecticid.

Orice ai face, primul lucru este sa izolezi planta de celelalte din apartament, iar daca infestarea persista sa o arunci, altfel risti sa contaminezi si celelalte plante.

O alta problema des intalnira la plantele iubitoare de medii umede este putrezirea radacinii, asa ca trebuie sa ai grija sa mentii o balanta fina intre un sol umed si evitarea excesului de apa, mai ales cel colectat in masca sau farfuria ghiveciului.

Inmultirea

Inmultirea begoniei este un proces relativ usor, avand doua metode recomandate la dispozitie.

Prima este aceea prin butasi unde o sectiune de tulpina (cu cel putin una-doua frunze atasate) este taiata cu un cutit sau o foarfeca sterila, iar butasul rezultat este ingropat superficial intr-un sol umed. Avand grija sa pastram o umiditate constata a solului si o lumina indirecta corespunzatoare, butasul va prinde radacini in cateva saptamani si vom avea o noua planta pe care sa o admiram.

Cea de-a doua metoda de propagare nu are chiar aceeasi rata de succes, dar este aproape la fel de simpla. Se taie o frunza sanatoasa din planta donatoare si se cresteaza vena ce o strabate pe spatele acesteia. Aceasta frunza se aseaza pe un sol umded, se acopera cu putin pamant, iar dupa cateva saptamani poate prinde radacini.

Varietati

Mai jos ai 3 varietati de top pentru a le adauga in colectia ta de begonia rex:

  • Begonia rex “Escargot”: deosebita prin foliajul distinctiv spiralat cu variegari albe
  • Begonia rex “Frunza metalica”: dupa cum ii spune si numele, se deosebeste de celelalte varietati prin frunzele cu aspect metalic ce pot avea nuante de argintiu, bronz sau auriu
  • Begonia rex “Black Dragon”: o alta varietate cu adevarat deosebita, aceasta prezinta frunze de un negru-violet cu nuante metalice

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *