Planta noua
Ghid pentru o noua planta

N-as vrea sa sune a discursul bunicii tale la masa de Craciun “mai baiete, trebuie sa stii ce-i oferi inainte s-o ceri” dar, daca replica asta ar face referire la plante, ar fi total adevarata :)))

Stiu ca sunt dragute si ca tu esti un spontan care face achizitii frumoase, insa inainte de a-ti lua o planta trebuie sa te gandesti daca va supravietui si peste 2 luni in apartamentul tau.

Stim, esti deja in magazin, in drum spre casa de marcat, insa pe cele mai multe ghivece avem cateva indicatii de baza de la care putem porni, referitoare la lumina, apa si temperatura necesara. Da, hieroglifele alea dubioase au un sens 😀

Nu strica totusi sa dai un search rapid pe google si sa vezi mai in detaliu ce te paste. Asa poti evita cu succes ca suculenta ta simpatica si cu palariuta (sa-i spunem Jose) sa primeasca foarte putina lumina, devenind astfel o victima sigura in cel mult 2 saptamani.

In primul rand, cand achizitionam o planta trebuie sa avem in vedere si in ce anotimp suntem. Desi pare foarte tentant sa avem langa noi ceva verde iarna, putinele ore de lumina (spun lumina pentru ca razele soarelui dispar si cu saptamanile) nu sunt de obicei suficiente pentru a tine anumite specii fericite (sau chiar in viata). 

Cu atat mai mult, perioada de iarna este periculoasa si in cazul comenzilor online pentru ca ghivecele cu plante, chiar si bine impachetate, trebuie sa reziste la variatii mari de temperatura si socuri mecanice. Cea mai buna perioada a anului este primavara sau vara, insa daca cei de la care cumparati sunt chiar pasionati, atunci vor avea cu siguranta in vedere toate aspectele de mai sus.

O a doua parte importanta este alegera exemplarului potrivit, pentru ca nu orice planta de pe raft este sanatoasa. Trebuie sa ne asiguram ca aceasta are un aspect viu si ca frunzele sunt in mare parte intregi si de o culoare potrivita. Fireste ca nu ne putem astepta la frunze absolut simetrice si fara defecte, insa unele probleme pot fi vizibile de la raft (aka degeraturi, radacini putrezite sau daunatori).

Fereste-te de exemplare cu defecte vizibile (mai ales pe tulpina), umflaturi sau urme de insecte.

In multe magazine, mai ales in cele care nu sunt de specialitate (cum ar fi hypermarketurile), plantele sunt tinute doar sub lumina artificiala si udate excesiv in fiecare zi, asa ca trebuie sa fii foarte atent ca planta aleasa sa fie sanatoasa.

Odata adusa acasa, aceasta va intra intr-un soc de acomodare, severitatea acestuia depinzand in totalitate de tine si de mediul in care va fi introdusa.

Trebuie sa ai in vedere ca in prima parte a vietii ei, noua ta planta a crescut intr-o pepiniera unde i-au fost oferite toate conditiile: temperaturi exacte si constante, lumina artificiala full spectrum de intensitate mare si umiditate potrivita pentru ea. Toti acesti factori duc la o crestere rapida si armonioasa a plantei.

Provocarea vine in momentul cand aceasta planta isi paraseste acest cocon ideal. Socul transpotrului, readaptarea la lumina, umiditatea, udarea si temperatura magazinului, urmate de stresul unei noi tranzitii in apartamentul tau duc de cele mai multe ori la pierderea unei parti din foliaj, schimbarea culorii si cresterea unor segmente mai lungi.

Mutarea intr-un nou ghiveci trebuie amanata, desi sunt foarte multe articole care ne sfatuiesc sa mutam planta imediat cum o aducem acasa deoarece este probabil ingramadita in ghiveciul din pepiniera. Din pacate, acesta mutare reprezinta alt stres de acomodare pentru un exemplar deja bulversat de schimbari. Incearca sa pastrezi planta in ghiveciul initial cel putin o luna pentru a-i da timp sa se acomodeze la restul schimbarilor, apoi respecta recomandarile de mutare la inceputul perioadelor de crestere.

Fertilizarea este un punct pe care trebuie sa il amanam la inceput. Oricat de tentant ar fi, ingrasamantul nu este o solutie magica de inveselire a plantelor, ci poate deveni chiar daunator daca nu este folosit corespunzator.

Odata adusa in casa, o planta nou achizitionata trebuie izolata de restul plantelor din apartament si urmarita indeaproape timp de cel putin o saptamana. Aceasta poate avea diverse larve de insecte ce nu sunt vizibile in prima faza insa ajung mai apoi sa infesteze planta, deci riscam sa afectam si alte plante din jur. Se recomanda folosirea unu spray cu insecticid atat pe suprafata plantei cat si pe partea superioara a solului (insa doar dupa o saptamana de la achizitie, cat sa se mai obisnuiasca cu mediul).

Dupa o saptamana, putem evalua planta, iar daca aceasta nu prezinta urme ale unor daunatori o putem aduce langa celelalte.

Ca sa gasim un regim de udare adecvat plantei trebuie sa urmam cativa pasi:

  • Incepem binenteles cu recomandarile fiecarei specii in parte, unele preferand un sol umed, pe cand altele au de suferit daca acesta nu se dreneaza si usuca rapid.
  • Dupa prima udare vom verifica la cateva zile stadiul solului. In functie de lumina primita, tipul plantei, marimea acesteia si tipul ghiveciului… (te-ai prins, multe, multe lucruri) vom sti daca este momentul sa udam din nou sau nu. 
  • Dar nu-ti fa griji, pentru urmatoarea udare vei avea deja o idee de perioada, vei putea testa si atunci umiditatea din sol (daca e uscat la suprafata si 1-2 cm in adancime) si vei putea ajusta zilele in functie de nevoile plantei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *