Plante suculente
Suculente – ingrijire si sfaturi

Suculentele sunt un grup de plante foarte indragite, caracterizate in principal prin tulpini sau frunze carnoase cu aspect adeseori rotunjit si umflat.

Dupa cum stim, aspectul nu este intamplator in natura, aceste caracteristici fiind rezultatul adaptarii la conditiile, climatul si zonele in care aceste plante cresc. Marind suprafata tulpinii sau cea a frunzelor, suculentele pot inmagazina apa pe care mai apoi o pot folosi in timpul secetelor prelungite.

Frunzele netede, reduse in marime, cu aspect cerat sau, in cazul cactusilor, lipsa totala a acestora, reprezinta o alta caracteristica. Alte adaptari includ posibilitatea de a realiza fotosinta direct la nivelul tulpinii sau prezenta perilor ce diminueaza efectele vantului si pastreaza un microclimat cu umiditate crescuta. Radacinile lor se afla atat de aproape de suprafata pamantului pentru a putea capte apa ploilor foarte slabe, chiar si roua diminetii.

In natura, suculentele pot fi intalnite in zonele aride de pe aproape toate continentele, cele mai multe avandu-si provenienta in Africa. La interior, aceste plante pot fi crescute cu minimum de ingrijire, preferand lumina directa si temperaturi peste 10 grade celsius.

Udarea lor trebuie sa se produca la intervale mari si de preferat infrecvent, lasand solul sa se usuce inre cicluri.

Lumina

Suculentele sunt plante iubitoare de lumina- in habitatul lor natural lipsa vegetatiei le impinge sa stea in soarele direct. Cu plantele de interior acest lucru este de multe ori greu, insa sunt cai prin care ne putem asigura ca au maximum de lumina pentru a fi sanatoase.

Un pervaz luminos, pozitionat de preferat spre sud, le confera intensitatea de care au nevoie.

Lipsa luminii poate fi semnalata prin lungirea anormala a segmentelor, cum se intampla mai pronuntat in cazul Aloe, la care apar tulpini vizibile intre seturi de frunze, sau Kalanchoe care in mod similar incep sa isi intinda segmentele cautand o mai buna pozitionare.

In cazul cactusilor, lipsa luminii este mai greu de semnalat, dese ori in momentul in care planta incepe sa ingalbeneasca este deja prea tarziu pentru a mai fi salvata.

Multe persoane ce isi cumpara sau primesc cadou o planta suculenta au tendinta de a o aseza in mijlocul camerei, pe o masa sau birou. Desi acest lucru poate avea un impact vizual foarte placut, duce inevitabil la pierderea ei.

Apa

Suculentele sunt plante adaptate perfect la conditii aride si ploi infrecvente de aceea pot supravietui cu rezervele acumulate pe perioade lungi. Acest lucru totusi le face sensibile la udarea excesiva, radacinile avand tendinta de a putrezi, iar cu ele in scurt timp va muri si restul plantei.

Nu toate suculentele reactioneaza la fel la udare, un cactus va avea o frecventa mai redusa ca Aloe de exemplu deci este nevoie de o mica documentare pentru specia pe care vreti sa o ingrijiti pentru cele mai bune rezultate. Totusi, valabil pentru toate suculentele este faptul ca, dupa fiecare udare, apa ramasa in farfuria ghiveciului sau in masca acestuia trebuie aruncata.

In acelasi mod, temperatura si nivelul de lumina pot afecta acest program. Iarna sau in lunile cu putina lumina naturala si temperaturi mai joase, udarea va fi la intervale mari. Vara, la temperaturi de peste 30 grade, programul de udare poate fi adus chiar la cateva zile pentru unele specii.

Ghiveciul are si el un rol important, o suculenta intr-un ghiveci de plastic ce sta intr-o masca trebuie udata mult mai rar decat o planta dintr-un ghiveci ceramic, permeabil.

Tips: Incercati sa plantati plantele suculentele in ghivece ceramice fara smalt, acestea permitand ca umiditatea excesiva sa fie absorbita de vas si indepartata treptat.

Temperatura cactus desert

Temperatura

Climatele aride, cum sunt cele in care intalnim suculente in natura, tind sa aiba fluctuatii mari de temperatura de la zi la noapte. Suculentele sunt supuse temperaturilor mari sub soarele direct al zilei, in timp ce noaptea temperaturile pot scadea pana aproape de inghet.

Plantele tinute la interior, in schimb, vor prospera la temperaturi intre 20 si 30 de grade celsius, putand supravietui si la cele de peste 10 grade.

Sol

Cel mai important aspect atunci cand vorbim de sol este drenajul. Suculentele sunt plante ce se gasesc in zone aride, unde umezeala este rara si, de aceea, pot fi usor afectate cand radacinile au prea multa apa.

Desi sunt foarte multe mixuri substrat pentru suculente pe piata, iti poti preapara si singur mix-ul folosind un pamant clasic de plante, nisip (de preferat mai grunjos) si perlit (sau piatra ponce) ce ajuta foarte bine la drenarea si aerarea solului.

Solul nu trebuie sa fie compactat, iar suculentele pot suferi si daca este prea bogat in nutrienti, ducand la cresteri anormale.

Tipuri

Sunt zeci, chiar sute de plante suculente ce se pot adapta la viata intr-un apartament. Am enumerat mai jos 5 dintre cele mai populare exemple, fiecare cu detalii specifice ingrijirii lor.

echeveria

Echeveria

Probabil cand ne gandim la suculente prima imagine ce ne apare in minte este aceasta planta micuta, cu frunze foarte carnoase, verzi-albastrui sau rosiatice, Echeveria.

Planta are nevoie de un sol ce se dreneaza foarte bine, necesarul ei de apa fiind scazut, putandu-se uda o data pe saptamana in lunile de vara si mult mai rar iarna.

Prefera lumina foarte puternica si directa, un pervaz luminos la interior sau pe balconul deschis in lunile verii.

Rezista la temperaturi de pana in 5-7 grade iarna, dar prefera o zona intre 20-30 de grade celsius pentru a se dezvolta.

Planta de jad

Crassula

Crasulla, planta de jad sau planta banilor cum mai este cunoscuta la noi (da, stim, alta planta a banilor) este o suculenta ce poate creste pana la cativa zeci de centimetri inaltime, dar asta in ani de zile.

Frunzele rotunde, carnoase si de un verde puternic, o fac remarcata in orice incapere.

Este o planta iubitoare de lumina, insa un timp prelungit in razele directe ale soarelui ii poate cauza arsuri la nivelul frunzelor.

Udarea se face la 7-8 zile vara si, chiar mai rar, iarna, avand grija sa indepartam apa ramasa in farfurie.

Cactus

Cactus

Cu sau fara voia ta, daca ai avut vreodata in casa o planta, mai mult ca sigur ai avut si un cactus. Preferatul celor ce uita de obicei sa isi ude plantele, cactusul este una dintre cele mai rezistente suculente.

Sunt zeci de varietati de cactusi, mai mari sau mai mici, de diverse forme si chiar culori, potriviti pentru orice decor.

Prefera temperaturile mai mari dar pot rezista in lunile de iarna la peste 5 grade celsius.

Kalanchoe

Kalanchoe

O planta cu tulpina groasa si frunze late de un verde puternic, Kalanchoe se potriveste de minune pe un balcon insorit. Cu flori galbene, rosii, violet sau albe, aceste suculente infloresc pe intreg sezonul insorit.

Udarea trebuie facuta la intervale de o saptamana lasand solul sa se usuce intre cicluri, planta avand de suferit in cazul in care solul ramane umed constant.

Aloe

Aloe

Prezenta in nenumarate retele medicinale si cunoscuta ca o planta ce purifica aerul, aloe vine in multe forme si tipare de culori. Este o planta iubitoare de lumina care, ca si majoritatea suculentelor, are nevoie de un sol ce se dreneaza foarte usor, astfel ramanand uscat intre udari.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *