Planta paianjen pe scaun
Planta paianjen – ingrijire si sfaturi

Chlorophytum comosum pe numele ei stiintific sau planta paianjen, este o planta tropicala nativa in Africa Centrala si de Sud, destul de greu de ucis.. asta in cazul in care nu prea ai avut noroc cu alte plante pana acum (wink wink).

Pastrandu-si caracterul tropical, planta paianjen prefera temperaturi moderate spre mari si o umiditate crescuta, insa chiar si fara aceste lucruri se poate adapta cu succes unui mediu de apartament mai uscat, unde umiditatea nu depaseste 40%.

Numele si-l ia din aspectul sau cu frunze lungi si subtiri, verzi sau verzi cu dungi albe ce se arcuiesc. Ocazional, planta mama va dezvolta tulpini lungi si subtiri ce produc mici flori in forma de stea in capat. Odata cu cadearea acestora in locul lor se formeaza mici plante. Cand aceste mici plante au o retea de radacini suficient dezvoltata, tulpina ce le uneste de planta mama poate fi taiata si acest puiet plantat in propriul sau ghiveci.

Planta paianjen este ideala ca planta curgatoare fiind deseori plantata in ghivece suspendate de unde frunzele si tulpinile cu puieti se revarsa.

Fiind o planta destul de rezistenta poate fi ingrijita cu un minimum de efort, apreciind udarile frecvente, mai ales pe timpul verii. Tot vara, aceasta poate fi plasata la exterior avand totusi grija sa beneficieze de lumina indirecta puternica

Udare

Planta paianjen prefera un sol umed insa nu imbibat in apa, udarea in exces si retentia apei la nivelul solului pentru mult timp duce la putrezirea radacinilor si, in scurt timp, la pierderea plantei.

Un alt aspect pe care trebuie sa il luam in considerare este sensibilitatea acestei plante la flor si clor, elemente gasite in apa de la robinet si care lasa varfurile frunzelor uscate (o tema recurenta la aceasta planta). Putem folosi apa filtrata, distilata sau de ploaie (daca o putem capta).

Udarea va reprezenta probabil cea mai mare provocare in cresterea plantei paianjen in special vara, iar daca planta este tinuta la exterior frecventa udarii poate fi si zilnica.

Sol

Sunt plante ce pot creste intr-o varietate de tipuri de sol, insa prefera un mix bogat in nutrienti ce se dreneza usor. Nu sunt pretentioase nici in ceea ce priveste PH-ul, si desi prefera unul neutru pot tolera fara mari probleme substraturi slab acide sau alcaline.

O acumulare de saruri in ghiveci va duce, ca si in cazul prezentei clorului sau al florului in apa, la uscarea varfurilor frunzelor.

Schimbare ghiveciului se face de obicei o data la doi sau trei ani avand grija ca recipientul sa nu fie mult mai mare ca precedentul.

Fertilizare

Adaugarea unui ingrasamant lichid sau granular ii este benefic plantei paianjen in perioada de crestere din primavara-vara. Nu trebuie sa exageram totusi, prea mult fertilizant ducand  la aceleasi simptome ca si in cazul acumularii de saruri. Prea putin fertilizant duce la o dezvoltare putin mai lenta a plantei . 

Adaugarea lunara de ingrasamant ii va garanta o crestere viguroasa in perioada verii, dar odata cu venirea toamnei fertilizarea trebuie oprita.

Lumina

Desi foarte rezistenta in ceea ce priveste nivelul de lumina(reusind sa tolereze si zone cu multa umbra), planta paianjen se simte cel mai bine pe un pervaz cu lumina puternica, insa indirecta sau filtrata printr-o perdea.

Razele directe ale soarelui sunt prea puternice, iar frunzele vor incepe sa se usuce treptat de la varf spre baza, capatand un aspect scorojit.

Temperatura si umiditate

Fiind o planta tropicala nu e greu de ghicit ca prefera temperaturile crescute cu variatii mici si o umiditate cat mai mare (50%+). Departe de aceste conditii optime, planta paianjen se poate adapta si unui mediu obisnuit de interior daca este tinuta la peste 10 grade celsius, departe de curenti de aer cum ar fi aceia ai aerotermelor si ai aerului conditionat.

Pentru cresterea umiditatii se recomanda pulverizarea de apa in mod constant peste frunzele sale.

Probleme si daunatori

Planta paianjen este destul de rezistenta la daunatori insa poate suferi infestari ocazionale cu cei mai comuni daunatori ai plantelor de apartament: afidele, paduchii lanosi sau musculitele.

De obicei acesti daunatori pot fi indepartati prin pulverizari de apa. In cazul infestarilor serioase se poate trece la remedii precum aplicarea uleiului de neem sau la pulverizarea cu un insecticid profesional.

Inmultire

In ceea ce priveste propagarea plantei paianjen, aceasta face aproape toata treaba pentru noi. Tulpinile sale lungi formeaza mici plante (puieti) care odata dezvoltate suficient cu radacini ce le pot sustine, pot fi separate de planta mama si plantate individual.

Desigur, aceasta planta se poate propaga si prin seminte, insa procedeul este mai lung si cu rata de succes mult mai mica.

Varietati

Avem la dispozitie mai multe varietati ale plantei paianjen, majoritatea fiind foarte asemanatoare una cu alta. Dintre cele mai comune amintim:

  • Chlorophytum comosum ‘Variegatum’ – a carei frunze au la exterior dungi albe sau crem ce inconjoara un centru verde inchis.
  • Chlorophytum comosum ‘Vittatum’ – aproape opusul plantei de mai sus, aceasta varietate de planta paianjen are dungi verzi spre exteriorul frunzei ce incadreaza mijlocul alb-crem.
  • Chlorophytum comosum ‘Bonnie’ – este o varietate mai deosebita, in aceleasi culori ca si ‘Vittatum’ insa frunzele sale sunt mai mici si ondulate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *