Floarea de hartie
Floare de hartie- Bougainvillea – ingrijire si sfaturi

Da, da, origami era un trend cand eram eu prin liceu, insa nu despre asta va vorbim aici, ci despre asa numita Floare de hartie sau Bougainvillea.

Daca v-ati intrebat vreodata ce sunt acei arbusti plini de flori mov, roz sau rosii pe care-i vedeti in pozele din Grecia (si nu sunt Leandri), ei bine, sigur sunt arbust de floare de hartie. Vorbim despre o planta ornamentala cu flori, originara din America de Sud (Brazilia), insa care se dezvolta in mai multe tari cu un climat cald (Grecia, Italia, etc) si poate ajunge la inaltimi si forme impresionante, pana pe la 2 metri.

Florile sunt, de fapt, mici si albe, insa sunt inconjurate de acele frunze colorate (bractee), care le dau un aspect incredibil de frumos si delicat.

Bougainvillea necesita toaletare anuala, in general primavara. Va trebui sa ii taiem crengile din spatiile aglomerate pentru a stimula regenerarea dar si pentru a-i permite aerului sa circule printre viitoarele ramuri.

Udare

Fiind un arbust obisnuit cu zonele foarte calde, rezista foarte bine la perioade de seceta si poate chiar sa sufere de la udarile prea frecvente si prea abundente. Cel mai bine este ca in sezonul cald (de primavara pana in vara) sa I se administreze apa doar in perioade indelungate fara ploi (undeva la 2-3 saptamani), sub forma de udari infrecvente, la fel ca in natura.

Sol

Pentru ca e o planta care rezista foarte bine in zonele secetoase si cu mult soare, totodata prefera si un sol foarte usor de drenat, pentru ca apa mentinuta la radacini nu ii face deloc bine. Cel mai usor este ca in momentul plantarii sa i se adauge o parte de nisip la radacina sau, daca nu e disponibil, un mix de substrat pentru suculente va ajuta si el, alaturi de pamant de turba special pentru plante.

Fertilizare

Daca are parte de un sol ce se dreneaza usor si udari infrecvente, nu necesita neaparat fertilizare. Totusi, daca va doriti o crestere usor mai accelerata, atunci doar in lunile de primavara I se poate administra un ingrasamand lichid universal, diluat la jumatate din valoarea recomandata pe recipient.

Lumina

Floarea de hartie are nevoie de lumina din plin, deci daca incercati sa o plantati in gradina sau sa o tineti in apartament trebuie pozitionata ca atare. Necesarul este de undeva la minimum 6 ore de lumina directa, asadar zonele cu umbra ies din ecuatia pozitionarii. Cu cat are mai multa lumina directa cu atat infloreste mai mult si mai spectaculos.

Temperatura si umiditate

Floarea de hartie iubeste temperaturile ridicate, fiind nativa intr-o zona foarte calda, deci se va comporta perfect in timpul veriolor insorite cu temperaturi maxime din Romania. Totusi cand vorbim de temperaturi minime trebuie sa avem in vedere ca nativ ea nu cunoaste iernile, asadar trebuie sa avem putin mai multa atentie la valurile de temperaturi scazute. Minima cu care este confortabila este undeva in jur de 10 grade celsius, insa poate rezista si pana la 2 grade. Daca va fi fortata sa stea afara la temperaturi de sub 10 insa la minima inghetului, cu siguranta va pierde frunze, insa cel mai probabil isi va reveni rapid odata cu venirea primaverii. Daca va doriti sa cultivati aceasta planta in Romania, cel mai usor ar fi sa incepeti cu un ghiveci pe care sa il mutati la interior in timpul iernilor geroase de la noi.

Probleme si daunatori

Floarea de hartie este destul de rezistenta in mediul ei natural daca nu exageram cu apa si daca detine un sol care se dreneaza usor. Daca o udam des putem risca, cel putin cand e mai mica, sa ii aducem radacinile la un stadiu de putrezire, ceea ce va omora planta.

Plantata la interior insa, poate fi subiectul catorva infestari comune, prin paianjenii rosii comuni, afide sau paduchi testosi. In caz de infestari trebuie neaparat sa determinati inamicul si, in functie de acesta, sa actionati cu solutia corespunzatoare. Cateva detalii am pus aici.

Inmultire

Floarea de hartie trebuie curatata temeinic in prima luna de primavara pentru a-i asigura o trecere usoara a aerului printre ramuri, asadar va trebui sa ii indepartam ramurile uscate sau cele din partile mult prea dese.

Odata cu aceasta toaletare va fi foarte usor sa facem noi butasi care sa ne ajute in propagare, pentru ca Bougainvillea este destul de greu de inmultit prin orice altceva in afara de butasi.

Butasii se obtin usor din grengile taiate in primavara timpurie, prin ajustarea lor la dimensiuni de 15-20 cm per bucata, care trebuie sa contina si un nod de crestere undeva la mijloc sau in partea de sus. Aveti grija sa taiati spinii pentru a nu va rani. Fiecarui nou butas va trebuit decojit in partea de jos pana la 3-5 cm.

Daca aveti la dispozitie, puteti folosi si un hormon de inradacinare praf care ajuta la formarea radacinilor. Vom inmuia partea decojita in apa si apoi in pudra de mai sus si o vom introduce in ghiveciul in care in prealabil am pus substratul si am facut cateva gauri de 5 cvm pentru partea decojita a butasului.

Vom planta noii arbusti in ghivece mici (maximum 12cm) la baza carora vom pune nisip. Este recomandat sa plantam mai multi butasi pentru a asigura o planta mai deasa la maturitate. Nu trebuie sa uitam sa folosim si un sol adecvat care sa ii faciliteze drenajul, adica un amestec de pamant de turba cu nisip si/sau substrat de suculente.

Dupa ce am pus butasii in gauti va trebui sa astupam cu pamant in jurul lor prin presarea usoara a substratului din ghiveci.

Butasii nou formati trebuie sa aiba parte de lumina multa, insa nu directa, iar umiditatea crescuta ii va ajuta la inceput, de aceea puteti sa ii acoperiti cu o sticla de plastic pana fac frunze. Odata ce avem frunze putem sa scoatem plasticul si sa o pozitionam in soare direct undeva la 3-4 ore pe zi.

 Varietati

Varietatile florii de hartie tin mai degraba de culoare decat de forma, iar printre cele mai frumoase se numara:

Barbara Karst– probabil cea mai comuna varietate de floare de hartie, ea are nuante de rosu sau magenta, iar la maturitate poate ajunge pana la 6m inaltime.

Cherry Blossom- cu petalele albe cu margine rozalie, se aseamana mult cu floarea de cires, de unde-I vine si numele.

Camarillo Fiesta- este o floare de hartie cu nuante portocalii. La maturitate aceasta poate ajunge pana la 9m inaltime.

Purple Queen- o floare de hartie cu nuante mov aprins ce poate ajunge si ea pana la 6m inaltime.  

Totusi, mai gasiti flori de hartie si pe nuante de alb, galben/auriu sau crem.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *