Pilea in ghiveci udata cu stropitoare
Cum udam plantele in vacanta?

Pentru ca suntem mari amatori de plante dar si de vacante, ne-am gandit sa impartasim cu voi cateva din trucurile noastre pentru a ne mentine plantele in viata in perioada in care suntem plecati de acasa. Iar pentru ca nu ne putem lasa plantele la bunici precum facem cu pisica, a fost nevoie de cateva incercari bune pentru a gasi solutia ideala, insa abordarea si succesul difera de la o casa la alta si de la o planta la alta.

In primul rand trebuie sa mentionam ca noi folosim o aplicatie in care contorizam zilele de udare ale plantelor, ceea ce ne face viata mult mai usoara. Practic orice aplicatie de acest gen ati alege, va va ajuta sa contorizati zilele dintre udari, va afisa plantele pe care le aveti de udat zilnic si va va alerta in ziua udarii, la ora pe care o alegeti voi. Organizarea asa e mult mai usoara, nu?

In al doilea rand trebuie sa vedem exact nevoile plantelor pe care le avem acasa, adica daca sunt dintre cele care necesita apa zilnic sau pot trai fara ea cateva zile, daca au nevoie de umiditate crescuta, sau, din contra, de un climat arid.

Stiind toate acestea, cel mai bine e sa le grupam in functie de nevoi si sa gasim ustensilele cele mai bune pentru a le implini nevoia de apa pe parcursul zilelor in care suntem plecati, insa haide sa o luam de la inceput.

Ce ustensile avem la dispozitie?

Picuratoare

Se ataseaza unei sticle de apa si se introduc in ghiveciul plantei, astfel asigurand udarea prin picurare la nivelul solului. Difera la nivel de material, culoare, forma si marime, insa toate trebuie neaparat testate inainte de a pleca in vacanta pentru ca unele pot pierde mai multa apa decat necesar, ceea ce poate duce la putrezirea plantei (noi am patit-o cu o Primula alba superba).


Globuri picuratoare

Aceleasi picuratoare, insa cu recipientul deja atasat sub forma de glob (si nu numai), ele pot fi atat din plastic cat si din sticla si sunt pretabile unor plante in ghivece mai mici, avand o capacitate mai mica versus picuratoarele carora li se pot atasa sticle mari de 1/2l. Noi avem niste pasarele foarte simpatice luate de pe aliexpres pe care le folosim pentru citrice.


Irigatoare de lut/ teracota

Pe acelasi sistem ca al picuratoarelor, doar ca din lut, teracota sau materiale ceramice, ele au deja boluri incorporate care se pot umple cu apa. Diferenta este ca acestea vor elibera apa mult mai incet prin lutul poros al tijei ingropate sau al recipientului, dupa caz.  Aceste sunt solutii extraordinar de bune si pentru gradini si se pot ingropa in mijlocul plantelor care necesita apa din plin. Noi suntem foarte, foarte multumiti de recipientele de la Lutoya, recomandam cu mare, mare drag:

**Nu stim daca v-ati dat seama deja, insa noi suntem fani lut in materie de produse pentru plante si avem de la farfurii, la ghivece, la irigatoare si ni se par cele mai prietenoase cu nevoile plantelor noastre. In plus sunt si practice in materie de ghivece (ex. nu trebuie sa le scurgi dupa udare asa cum este necesar la masti), dar si frumoase.

Ghivece inteligente

Nu chiar la nivelul de smart home, insa asigura o udare optima a plantelor. Sistemul este destul de simplu, bazandu-se pe doua ghivece conectate intre ele. Recipientul de jos se umple cu apa, iar udarea se face la radacina/ in partea de jos a ghiveciului, fiind perfecte pentru plantele care necesita apa, insa care nu necesita un sol in permanenta umed.

Ghivece se gasesc de toate formele, marimile si bugetele, cu indicatoare pentru nivelul de apa sau fara, insa orice ati alege, cu siguranta va fi eficient. Cele mai des intalnite de noi sunt cele Lechuza.

Pungi cu apa

Foarte atractive vizual si amuzante, insa destul de nesigure, pot fi o alternativa in cazul in care planta ta are nevoie de apa mai putina. Cu volum de 250-500ml, ele arata fix ca niste perfuzii umane, cu tot cu “ac”. Pe acelasi principiu ca cel al picuratoarelor, ele se introduc in pamantul din ghiveci, insa trebuie sa le asigurati sustinerea la o inaltime optima pentru a putea asigura picurarea. Am si eu una, e foarte amuzanta, insa momentan ma chinuie putin la un busuioc, deci nu as recomanda neaparat.

Sistem udare DYI

Daca esti la inceput de drum si preferi o varianta mai simpla si mai ieftina, atunci sfantul „bol cu apa” este perfect. Ai nevoie de un recipient pentru apa (fie el bol sau o sticla mare sau o oala), ceva sfoara si foarte putina indemanare.

Incepem prin a pune recipientul de apa pe un postament putin mai inalt decat ghivecele pe care urmeaza sa le ude, pentru a asigura caderea apei.

Apoi va trebui sa taiem bucati de sfoara care sa ajunga de la baza recipientului pana in ghiveci (aici te orientezi dupa adancimea recipientului si inaltimea ghiveciului versus inaltimea recipientului).

Dupa ce ai pus recipientul pe pozitii si ai taiat sforile, trebuie sa asezi in jurul recipientului ghivecele cu flori. Trebuie sa te asiguri ca sfoara care va ajunge in ghiveci va avea o cadere cat de cat perpendiculara, pentru ca orice curbura poate sa asigure pierderea apei.

Umezeste sfoara inainte de a o plasa pe pozitii ca sa te asiguri ca va trage mult mai usor apa, apoi aseaz-o usor in jurul radacinii pentru a te asigura ca uda o proportie mai mare din sol.

Gata! Sistemul tau „automat” de udare a plantelor este gata! Cel mai bine e sa il folosesti pentru plante care au nevoie de apa zilnic pentru ca e destul de greu sa portionezi apa pe care o primesc plantele.
Totodata trebuie sa stii ca e mai bine sa pui mai putine plante la un recipient de apa, astfel te asiguri ca le ajunge pentru mai mult timp.

Ce tipuri de plante avem acasa?

  1. Plante care au nevoie de un sol umed constant, ajungand la udari zilnice sau la doua zile, spre exemplu: plantele aromatice (busioc, coriandru, patrunjel), primula, begonii, marantha, calathea, citricele. Acestor plante li se potrivesc sistemele de udare pe deasupra precum lutoya sau picuratoarele, astfel sa le asigure si umiditatea necesara in sol.
  2. Plante care au nevoie de apa, insa si de un sol cu drenaj bun si care se uda la 3-5 zile, precum: muscatele (mai putin vara in bataia directa a soarelui cand au nevoie de apa mai des), cala, orhidee, trandafiri sau lalele. Pentru ele ar ajuta mai mult ori un picurator cu cadere lenta, ori un ghiveci cu udare de jos. Pe acestea le puteti ajuta si cu umidifcatoare care sa le asigure apa prin frunze.
  3. Plante care au nevoie de apa mai rar precum cactusii, suculentele sau unii ficusi. Acestora le poti modifica putin udarea pentru ca oricum prefera o frecventa aleatorie asemanatoare mediului lor natural. Cel mai bine ar fi sa le uzi in ziua in care pleci in concediu sau cu o seara inainte si sa le uzi din nou cand revii- acestea pot rezista si pana la 2-3 saptamani fara apa.

Exista solutii si mai smart pentru cei care vor sa investeasca in sisteme de irigare care pornesc wireless cu aplicatii, insa sunt ceva mai complicat de setat, mai ales intr-un apartament.

Noi ne ajutam intotdeauna de lutoya si picuratoare, insa si de 1-2 prieteni care trec la cateva zile pentru plantele care vor mai putina apa si mai rar, ca sa ne asiguram ca nu patesc ceva grav.

Va zicem sincer ca le ramanem profund datori prietenilor care ne ajuta de fiecare data, se stiu ei! <3

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *