Raze soare
Plantele si necesarul de lumina

Poate cel mai important aspect in alegerea si mentinerea unei plante de apartament sanatoasa este lumina. Din pacate acesta fiind si un aspect de multe ori gresit inteles sau uitat de-a dreptul.

Poate nu a fost pe placul tuturor, insa scurta lectie simplificata de biologie ajuta in acest cas: plantele se hranesc prin fotosinteza, acest proces presupune ca planta sa capteze lumina soarelui, sa traga dioxid de carbon din aer iar radacinile sa preia apa din sol.

Aceste 3 lucruri sunt absolut necesare pentru fotosinteza, asa cum ne-am astepta ca o planta sa nu poata supravietui fara apa, asa ca trebuie sa ne asteptam ca ea sa nu o faca nici fara suficienta lumina.

Dupa cum vom vedea in acest articol, am ales sa clasificam lumina naturala disponibila in patru mari categorii: directa, partial directa, indirecta puternica si indirecta slaba, termeni de care sigur v-ati lovit si care, fara a fi explicati, pot defini concepte foarte vagi.

Odata ce am parcurs aceste tipuri de lumina, ne vom opri si asupra luminii artificiale si cum putem compensa prin aceasta lipsa celei naturale, mai ales in lunile de iarna.

Prima data trebuie sa intelegem mai bine nivelul de iluminare adecvat plantei la care ne referim. Diferite tipuri de plante au variate nevoi in ceea ce priveste lumina, sunt plante ce pot tolera lumina indirecta slaba cum ar fi Zz sau limba soacrei, plante ce au nevoie de lumina indirecta puternica iar aici putem incadra majoritatea plantelor tropicale cu frunze decorative, plante ce au nevoie si de cateva ore de soare direct cum ar fi croton, iar in final plante ce sunt iubitoare de soare cum ar fi cactusii si sunculentele.

Cum percepem lumina

Lumina este un factor ce influenteaza si modul in care trebuie sa avem grija de ele, o lumina mai intensa va rezulta intr-o fotosinteza mai pronuntata si consumul accelerat al celorlate resurse. Totul se traduce in prima faza printr-un program de udare la mai putine zile, iar pe termen lung la un necesar de fertilizare. Pe de alta parte o planta situata departe de o fereastra va primi foarte putina lumina, implicit procesul de fotosinteza va fi mult mai lent si necesarul de apa scazul, existand pericolul real al udarii excesive.

Ce percepem noi ca un birou luminat adecvat poate reprezenta cu totul altceva pentru o planta al carei metabolism depinde de asta. Simpla perceptie a luminii nu insemna ca aceasta este suficienta, ochii nostrii sunt facuti sa se adapteze la lumina slaba si sa extraga cat mai multe informatii dintr-o zona, fie si ea un colt intunecos.

Planta pe de alta parte va avea o alta perspectiva, privind din punctul ei, coltisorul de birou de la trei metri de fereastra, ea va putea avea acces doar la franturi de lumina reflectate de suprafete albe.

O alta preconceptie o reprezinta clasificarea plantelor de tipul Zz, Crinul pacii sau Limba soacrei despre care se spune ca tolereaza lumina slaba.

A tolera lumina slaba nu inseamna si ca nu vor exista efecte, in cel mai bun caz isi va opri cresterea, dar de cele mai multe ori va suferi schimbari dramatice in incercarea de a se adapta.

Va pierde din frunze, in special cele mai batrane si isi va lungi segmentele dintre grupurile de frunze in cautarea luminii, culoarea va fi mai palida, si asa ne alegem in scurt timp cu acele bete cu 3 frunze de care ne mai speriem prin scarile de bloc.

O planta ce tolereaza lumina slaba va prospera in lumina puternica (indirecta), ritmul ei de crestere va accelera, culoarea va fi mai pronuntata, va produce mai multe frunze si in cazul uneia infloritoare va putea produce flori.

Lumina directa

Definim ca avand parte de lumina directa, o planta situata langa un geam orientat catre sud pe care soarele poate sa intre fara a fi obstructionat de cladiri sau copaci, ori la exterior fie o gradina sau un balcon deschis. De dragul simplificarii, o planta ce poate vedea mare parte din cer va avea parte de lumina directa.

Cele ce prefera acest tip de lumina sunt cactusii si majoritatea suculentelor, plante special adaptate la asemenea conditii, mai ales ca odata cu lumina directa a soarelui vine si o crestere in teperatura. Alte plante se pot adapta la o lumina directa, mai ales daca sunt la interior unde temperatura ambientala este relativ constanta insa exista riscul ca frunzele lor sa se arda, sa se usuce pe margini sau sa le apara pete maronii.

Lumina partial directa

Aici incadram plantele situate langa geamuri ce primesc lumina directa in unele momente ale zilei. Vorbim despre geamuri pozitionate spre est unde primesc soare de dimineata pana inspre amiaza; sau spre vest unde are acces la soare in a doua parte a zile pana la apus. Mai exista si geamuri care desi sunt pozitionate spre sud, est sau vest, au aproape obstacole (cladiri sau copaci) ce obtureaza razele directe mai multe ore pe zi.

Majoritatea plantelor de apartament ar beneficia si prospera pe acest tip de lumina atat timp cat temperatura ambienta nu creste foarte mult. 

Plantele in acest caz vor avea nevoie de udare la intervale mai mici.

Lumina indirecta puternica

Aceasta este lumina reflectata de suprafete ce au contact direct cu razele soarelui la o intensitate foarte mare. Plantele in acest caz pot avea acces neobstructionat la cer daca sunt langa o fereastra plasata spre nord. Un alt caz este cel des intalnit in orase unde de la fereastra nu putem vedea cerul si lumina care intra in casa este reflectata de cladiri deschise la culoare sau din materiale foarte reflective.

Este safe bet-ul pentru aproape toate plantele de apartament, incluzand cactusii si suculetele chiar daca cresterea lor va fi mai grea.

Fata de lumina directa aici nu avem riscul de ardere a frunzelor, cresterea va fi mai lenta insa plantele vor avea un aspect sanatos si un foliaj des.

Udarea va fi moderata, cat sa permita uscarea solului de la suprafata insa indeajunsa sa nu afecteze cresterea.

Lumina indirecta slaba

Unul dintre cele mai dificile tipuri de lumina pentru o dezvoltare sanatoasa, lumina indirecta slaba este cea primita de o planta aflata de exemplu pe peretele opus unei ferestre. Acest tip de lumina este o provocare pentru majoritatea plantelor de apartament. Speciile care tolereaza lumina slaba vor putea supravietui probabil, insa nu se poate pune problema de crestere sanatoasa, foliaj des sau culoare vibranta.

Recomandarea este sa suplimentam lumina cu o sursa artificiala.

Lumina artificiala

Prentru ca ne place sa clasam lucruri, vom face asta si pentru lumina artificiala. Vom ignora in primul rand becurile obisnuite incandescente fie ele clasice sau economice pentru ca acestea nu ofera spectrul de lumina necesar pentru fotosinteza.

Primele surse de lumina artificiala ce pot fi folosite sunt cele bazate pe neon. Acestea au avantajul pretului redus si accesibilitatii, insa ofera o lumina pe un specru relativ limitat si consuma multa energie electrica.

O alta sursa reprezinta luminile de tip LED, daca trecem peste pretul usor piperat acestea ne vor oferi o sursa de iluminat cu spectru suficient de larg pentru a favoriza sau chiar accelera cresterea plantelor.

Aceste surse de lumnina se pot gasi sub mai multe forme, lampi de birou, benzi adezive sau lustre ce pot fi agatate de tavan, toate cu diferite intensitati.

Atentie, faptul ca un led este colorat nu inseamna ca este si bun pentru cresterea de plante. Vasta majoritate nu sunt adecvate pentru cresterea plantelor, insa cele potrivite sunt promovate ca atare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *