Chiar daca ficusul este un gen cu peste 800 de specii, in acest articol vom vorbi despre Ficus Elastica, una dintre cele mai raspandite si iubite specii. Cunoscut si drept copacul de cauciuc, seva ficusului a fost folosita pentru producerea cauciucului inainte de reteta artificiala.
Este caracterizat prin frunze mari si ovale ,de un verde inchis, ce se desprind dintr-o tulpina lemnoasa. Fiecare frunza are in permanenta la locul de imbinare cu tuplina o teaca ascutita, rosiatica, din care va iesi eventual o noua frunza.
Nativ in Sud Estul Asiei, Ficus Elastica este o planta subtropicala ce in mediul sau natural poate ajunge pana la 10 metri inaltime, cu o coroana de pana la 3 metri. Pana sa ajunga aici, ei cresc la baza padurilor tropicale unde umiditatea este ridicata, iar soarele este filtrat de coronamentul arborilor mai inalti.
In zona lui nativa are un mod foarte interesant de a fi folosit- drept pod. Cu putina atentie, radacinile sale pot fi intinse peste un bustean si cu timpul directionate catre celalalt mal. Dupa multi ani de crestere, busteanul initial va putrezi iar radacinile ramase se vor ingrosa formand un pod destul de elastic pentru a face fata viiturilor.
Ca si planta de apartament, Ficusul are calitatea de a putea rezista si in lumina mai slaba, frunzele sale mari putand absorbi cat mai mult din lumina existenta.
Fata de anvergura sa din natura, in apartament planta are un ritm de crestere relativ incet, ajungand dupa multi ani la inaltimi de pana la 3 metri, daca nevoile de lumina si umiditate ii sunt satisfacute.
Udarea
In linii mari, Ficusul trebuie udat o data pe saptamana in lunile calde si o data la doua saptamani in lunile de iarna. Udarea se recomanda a fi din abundenta, lasand excesul de apa sa se dreneze din ghiveci si avand grija sa aruncam excesul acumulat in farfurie sau masca acestuia.
Pentru a ne da seama daca este momentul unei noi udari trebuie sa verificam stratul superior de sol. Daca la atingere primii centimetri de substrat sunt uscati, atunci este momentul sa punem apa.
Ficusul intra in categoria plantelor ce are de suferit mai mult de pe urma excesului de apa decat din lipsa acesteia, iar un semnal de alarma il reprezinta ingalbenirea frunzelor de la baza plantei. Incepand cu marginile iar apoi intinzandu-se la toata frunza, galbenul se va transforma in maro si apoi caderea va deveni inevitabila.
Solul
Solul trebuie sa permita drenajul rapid al apei si sa elimine umiditatea.. Desi se poate folosi solul pentru suculente, recomandat ar fi un mix intre un sol obisnuit si perlit sau nisip grunjos.
Fertilizarea
Nu este neaparat necesara, insa in lunile de vara se recomanda folosirea lunara a unui ingrasamant diluat.
Lumina
Desi tolereaza lumina mai slaba, nu inseamna ca se simte si in largul sau. Lipsa luminii adecvate va duce la marirea segmentelor tulpinii dintre frunze, creand astfel un aspect golas. In plus va duce la o culoare stearsa a frunzelor. Merita mentionat ca varietatile variegate sunt mult mai sensibile la lipsa luminii, avand suprafata cu clorofila mult mai redusa.
Ideal, Ficusul se plaseaza in lumina puternica si indirecta, langa o fereastra orientata spre sud sau est. Daca suntem mai norocosi si avem ferestre prin care soarele intra in mijlocul zilei, atunci razele pot fi filtrate prin perdele.
Temperatura si umiditate
Respectandu-si statutul de planta subtropicala, Ficusul prefera temperaturi intre 20 si 30 de grade celsius. Poate tolera si temperaturi mai joase, insa nu sub 12 grade pentru o durata mare de timp. Este de asemenea sensibil la curenti de aer si caldura, deci luati si aceste lucruri in considerare cand il plasati.
Umiditatea mai mare ii va facilita un aspect lucios, insa tolereaza foarte bine umiditatea obisnuita dintr-un apartament atata timp cat avem grija sa respectam regulile mentionate mai sus.
Probleme si daunatori
Nu are daunatori care sa o atace exclusiv, insa poate fi infestata de cei obisnuiti mai ales daca este in vecinatatea unei plante bolnave. Aveti grija in principal la paduchii testosi (lanosi), afide si thrips.
Inmultire
Propagarea Ficusului se poate face prin butasi, insa procesul este anevoios si de lunga durata, asa ca mai bine te orientezi spre cumpararea unei noi plante.
Varietati
Ficus Elastica vine sub mai multe forme si culori, fiecare cu farmecul ei.
Dintre acestea amintim:
- Robusta – caracterizata prin frunzele de dimensiuni mari, ovale si de un verde inchis.
- Burgundy – cu frunze de un rosu-visiniu, aproape negru la maturitate.
- Tineke – variegat, cu pete albe indeosebi pe exteriorul frunzelor.
Atentie! Pentru animalele de companie, seva ce apare dupa zgarierea sau ruperea tulpinii ori a frunzei in sine este foarte toxica, asa ca tineti Ficusul departe de labutele lor.